30.11.2018  |  EL  |  Branchen

Indspark: Er du klar til at hele byggebranchen bliver digital?

I de kommende år vil rigtig meget inden for byggebranchen blive digitalt. Her kommer vi til at se, at alle bygninger tegnes i 3D-modeller, hvilket man skal kunne beherske for at få opgaver inden for byggeriet. Rigtig mange installatør-virksomheder er langt fra klar til denne transformation.

Byggebranchen vil i det kommende årti opleve store omvæltninger i forbindelse med udbredelsen af 3D-print, virtual reality, virtual design and construction, IoT og sensorer samt big data. Men er virksomhederne klar? Faktisk ikke.

En tredjedel af de små og mellemstore virksomheder i Syddanmark er lavt digitaliserede. Og værst står det til i bygge- og anlægsbranchen. Det viser rapporten ”Digitaliseringsbarometer 2018” fra Væksthus Syddanmark.

Læs også: Teknologisk institut: Installatørerne er bagud med digitalisering 

Med digitalisering forstår man primært en udnyttelse af onlinekanaler til markedsføring og kundekontakt, effektivisering af økonomi og administration eksempelvis med cloud computing og mere intelligente produkter med kobling til internet, sensorer og GPS. Her digitaliserer virksomhederne primært for at forbedre deres effektivitet og yde en bedre service.

Der er god grund til at komme i gang. Syv ud af ti virksomheder oplever, at de får gevinst af deres digitale investering. Særligt blandt de højt digitaliserede virksomheder oplever man, at investeringen giver effekt. Så hvad holder virksomhederne tilbage?

Organisationen Reg Lab peger i sin rapport ”Succesfuld digital transformation i SMV’er” på, at de afgørende faktorer i virksomheders digitale transformation er et grundlæggende udviklingsorienteret mindset i virksomhedens ledelse. Dernæst handler det om basal viden om og forståelse for digitale løsninger og muligheder. Herefter handler det om adgang til digitale ekspertkompetencer og rådgivning. Adgang til kapital spiller også en rolle. Og endelig skal der ske en udvikling af et egentligt digitalt mindset i hele virksomheden.

Her vil en del installatør-virksomheder være stået af. Mange kan ofte ikke afsætte den nødvendige tid til digitalisering. Helt naturligt er de er mere optaget af mere presserende udfordringer, eksempelvis projektdeadline, indtjening og mangel på arbejdskraft.

Men der er hjælp at hente til at komme i gang. Der findes flere støtteordninger, hvor man kan få tilskud til konsulentbistand. Her er der en række regionale tilbud, og senest er regeringen kommet med sit initiativ SMV:Digital, som har til formål at hjælpe flere virksomheder i gang med digitalisering. Eksempelvis vil der blive givet tilskud til rådgivning i afklaring af digitale muligheder og implementering heraf samt tilskud til efteruddannelse med henblik på at styrke digitale kompetencer. Der vil også være mulighed for at deltage i sparringsforløb med andre virksomheder.

Jeg hører mange virksomheder sige, at deres svende er for gamle. Men det er sådan set ikke et spørgsmål om alder. Det er mere et spørgsmål om, man vil kunne byde ind på opgaver, når alle tegninger om nogle år laves i Bygnings Informations Modellering (BIM), som er en samlet digital model af en bygning.

Læs også: Direkte sammenhæng mellem vækst og digitalisering

Der er store ressourcer sparet ved at bruge digital ordrestyring og BIM effektivt. Tilbudsberegninger efter BIM-modeller kan reducere installatørens tidsforbrug markant. Så før eller siden vil alle arbejdstegninger blive lavet i BIM, og det vil herefter blive et krav for at kunne give tilbud på opgaver. Derfor er man nødt til at forholde sig til det som installatør-virksomhed. Det er svært at spå om præcist, hvor hurtigt denne udvikling kommer til at ske. De færreste er dog i tvivl om, at den kommer.

Denne artikel er en del af temaet Tema: Digitalisering 2018

Mere fra Steen

Steen Hoeck Klausen

Branchechef for byggeri hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere