05.10.2021  |  EL  |  Branchen

Erhvervsskole skal betale erstatning til lærling

Dansk El-Forbund har vundet sag for elektrikerlærling i Vestre Landsret. Lærlingen fik tilkendt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste samt godtgørelse for svie og smerte.

Arnold Christensen kom i 2016 alvorligt til skade ved en ulykke under uddannelsen til elektriker på Den jydske Haandværkerskole. Nu har han med hjælp fra Dansk El-Forbund (DEF) vundet en vigtig sag om ansvaret for ulykken. Det skete, da Vestre Landsret kendte skolen erstatningsansvarlig for den skade, elektrikerlærlingen pådrog sig, skriver fagbladet Elektrikeren.

Som en del af undervisningen skulle han klatre op i en seks meter høj træmast med kun mastesko, sikkerhedsbælte, hjelm og handsker på. Før han klatrede op, fortalte Arnold Christensen læreren, at han led af højdeskræk.

Under nedklatring, fik Arnold Christensen sat masteskoen forkert, så den ikke fik fat i stolpen. Han gled ned og landede på strakt ben, som forsagede at fik han et stød op gennem kroppen, tre brud på rygsøjlen og skader på knæene samt skulderen.

Varigt mén

I tre måneder blev Arnold Christensen behandlet med morfin, stift korset og halskrave. Trods situationen fik han fremrykket sine fag og udnyttede sygeforløbet til at færdiggøre skolen og derefter sit læreforløb, dog med omfattende skånehensyn og på normeret tid.

Arnold Christensens skade blev anerkendt som arbejdsskade. Han fik tilkendt et varigt mén på 15 procent efter, at sagen havde været i Ankestyrelsen.

Via forbundet rejste Arnold Christensen krav over for Den jydske Haandværkerskole om erstatning for tabt arbejdsfortjeneste samt godtgørelse for svie og smerte. Kravet udgjorde alene cirka 60.000 kroner, men for DEF og medlemmet var det væsentligste at få medhold i, at skolen var erstatningsansvarlig for ulykken.

Erhvervsskolerne har medansvar

Skolen afviste dog at have medhold i ulykken, og DEF indgav derfor en stævning ved byretten ved ekstern advokat. Sagen blev tabt ved Retten i Randers, men DEF’s interne advokat ankede til Vestre Landsret. Her blev skolen ved dommen afsagt 8. september 2021 dømt til at betale den krævede erstatning. Ifølge Vestre Landsret burde skolen have tilrettelagt øvelsen således, at der blev anvendt faldsikringsline.

For Arnold Christensen og DEF har det især været vigtigt at få slået fast, at erhvervsskolerne har mindst samme ansvar for at sikre lærlingene, når de udfører øvelser på skolen, som arbejdsgiverne.

Efter ulykken afgav Arbejdstilsynet et strakspåbud om at sikre, at masteklatring foregår med det nødvendige sikkerhedsudstyr, hertil sikkerhedsline og faldunderlag, samt at masten ikke måtte være placeret tæt på en container.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere