03.06.2021  |  EL  |  Branchen

Erhvervsuddannede kommer hurtigst i arbejde

Blandt dem, der gennemførte en uddannelse i 2017, havde erhvervsuddannede den højeste beskæftigelsesfrekvens.

Tal fra Danmarks Statistik kortlægger hvem der kommer hurtigst i arbejder efter endt uddannelse.

Tre måneder efter endt uddannelse på erhvervsuddannelser i 2017 var 77 procent allerede i job. Beskæftigelsesfrekvensen var derefter let faldende de første par år efter endt uddannelse til 74 procent. I modsætning hertil steg beskæftigelsesfrekvensen løbende for dem med videregående uddannelser. 21 måneder efter endt uddannelse var personer med en mellemlang videregående uddannelse ved at være på samme niveau som de erhvervsuddannede med 74 procent. Og for dem med lang videregående var det 70 procent i beskæftigelse.

Dem med en kort videregående uddannelse havde generelt en lavere beskæftigelsesfrekvens, hvor 55 procent var i beskæftigelse 21 måneder efter endt uddannelse. Personer med en bacheloruddannelse havde med 7 procent den laveste beskæftigelsesfrekvens 21 måneder efter endt uddannelse. I modsætning til dem, der havde gennemført en erhvervskompetencegivende uddannelse, opfører gruppen, der havde taget en gymnasial uddannelse, sig anderledes. Andelen faldt markant fra 64 procent tre måneder efter endt uddannelse til 38 procent 21 måneder efter.

Bachelorer og studenter læser videre

Den store forskel i gruppernes beskæftigelsesfrekvens kan forklares med andre valg end at søge arbejde. 83 procent af bachelorerne fortsatte direkte videre på de lange videregående uddannelser for at tage en kandidatgrad. Til gengæld er der tradition for, at studenterne tager et eller flere sabbatår efter gymnasiet for herefter at starte på en uddannelse, hvilket forklarer noget af faldet i beskæftigelsen.

Højest arbejdsløshed på korte videregående uddannelser

Der er stor forskel på arbejdsløsheden 21 måneder efter endt uddannelse afhængigt af uddannelsesniveau. Den højeste arbejdsløshed kunne for 2017-årgangen ses på de korte videregående uddannelser, hvor arbejdsløshedsfrekvensen var på 13 procent. De mellemlange og lange videregående uddannelser havde en meget stabil arbejdsløshedsfrekvens i samme periode, hvor andelen var omtrent 5 og 7 procent. Til gengæld var der et fald på 3 procentpoint i andelen af arbejdsløse 21 måneder efter endt uddannelse på en erhvervsskole.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere