Erhvervsuddannede kommer hurtigst i arbejde
Blandt dem, der gennemførte en uddannelse i 2017, havde erhvervsuddannede den højeste beskæftigelsesfrekvens. Men det er der en god forklaring på.
Tre måneder efter endt uddannelse var 77 procent af alle fra erhvervsuddannelser allerede i job, og beskæftigelsesfrekvensen var derefter let faldende de første par år efter endt uddannelse til 74 procent. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik.
I modsætning hertil steg beskæftigelsesfrekvensen løbende for dem med videregående uddannelser. 21 måneder efter endt uddannelse var personer med en mellemlang videregående uddannelse ved at være på samme niveau som de erhvervsuddannede med 74 procent, og for dem med lang videregående var det 70 procent i beskæftigelse.
Dem med en kort videregående uddannelse havde generelt en lavere beskæftigelsesfrekvens, hvor 55 procent var i beskæftigelse 21 måneder efter endt uddannelse. Personer med en bacheloruddannelse havde med 7 procent den laveste beskæftigelsesfrekvens 21 måneder efter endt uddannelse.
Bachelorer og studenter læser videre
Den store forskel i gruppernes beskæftigelsesfrekvens kan forklares med andre valg end at søge arbejde. 83 procent af bachelorerne fortsatte direkte videre på de lange videregående uddannelser for at tage en kandidatgrad. Til gengæld er der tradition for, at studenterne tager et eller flere sabbatår efter gymnasiet for herefter at starte på en uddannelse, hvilket forklarer noget af faldet i beskæftigelsen.
Arbejdsløshed
Der er stor forskel på arbejdsløsheden 21 måneder efter endt uddannelse afhængigt af uddannelsesniveau. Den højeste arbejdsløshed kunne for 2017-årgangen ses på de korte videregående uddannelser, hvor arbejdsløshedsfrekvensen var på 13 procent. De mellemlange og lange videregående uddannelser havde en meget stabil arbejdsløshedsfrekvens i samme periode, hvor andelen henholdsvis var omtrent 5 og 7 procent.
-CH