På trods af knap 15 millioner ledige i EU, er det kun omkring 5.000, der ønsker at flytte til Danmark for at arbejde, oplyser Dansk Arbejdsgiverforening.
De kun 5.000 ledige, der ønsker at flytte til Danmark for at arbejde, kan ikke alene dække de danske virksomheders rekrutteringsproblemer. Arkivfoto.
20.000 ledige. Så mange ønsker at flytte til de nordiske lande for at arbejde. Indsnævrer man denne landegruppe til Danmark, falder tallet til 5.000. Dette oplyses af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), på trods af det samlede antal på omkring 15 millioner ledige i EU. Det bekymrer DA, da danske virksomheder i øjeblikket oplever massive rekrutteringsproblemer.
Ifølge den seneste rekrutteringsundersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet havde virksomhederne 110.000 forgæves rekrutteringer i december 2020 til maj 2021. Det betyder at over 60.000 stillinger ikke endte med at blive besat. De 5.000 EU-ledige, der potentielt ville flytte til Danmark for at arbejde, udgør altså ikke et synderlig stort plaster på såret for de danske virksomheder.
Arbejdskraften kan ikke nødvendigvis hentes i udlandet
Ifølge den seneste rapport fra EU-Kommissionen over mobiliteten af arbejdskraft mellem EU-landene, bor cirka 9 millioner personer i arbejdsstyrken i EU i et andet land end deres statsborgerskabsland. De fleste bor i Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien og Frankrig og blot 85.000 arbejder i Danmark, hvilket udgør under én procent af den mobile arbejdskraft i EU.
Men hvad med resten af verden? Der ser det ikke meget bedre ud. Ønsker man at undersøge den europæiske jobportal, EURES, får man et magert billede på udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Banken, der omfatter borgere fra hele verden og ikke udelukkende EU-borgere, oplyser godt nok at næsten 23.000 mulige arbejdere ønsker at arbejde i Danmark. Men kræver man at CV’et skal være på engelsk og at de engelske talegaver er i orden, falder dette tal drastisk til omkring 8.000. Undersøger man dertil kandidaternes kompetencer, uddannelsesniveau og erfaring samt mulighed for arbejdstilladelse, begynder det ellers optimistiske billede således at falme, da man derigennem kan forvente yderligere frafald i antallet af potentielle arbejdere.
-AKJ
Sanitet

8 tendenser præger sanitetsområdet anno 2022
Gode toiletter, håndvaske og badeværelser er standard i Danmark. Men der er ikke meget standard over udviklingen af området og produkter, hvor der sker mange ting. En grossist og en producent fremhæver her otte tendenser, som vil præge sanitetsområdet i 2022 og frem.
Sanitet

Tre gode råd til sanitetsinstallatøren
En erfaren sanitetsmand fremhæver tre anbefalinger til installatøren, der skal montere badeværelse: Tænk langsigtet, tænk hygiejne i alle dimensioner og rådgiv kunden bredt om muligheder.
Energi

Stor stigning i energiforbrug i 2021
I 2021 steg energiforbruget for den danske økonomi med 8,1 procentpoint. Det er den største stigning i energiforbruget siden 2006. Stigningen skal ses i lyset af det store fald i 2020, relateret til COVID-19, og et større varmebehov end de foregående år. Husholdningernes energiforbrug steg med 4,8 procentpoint og oversteg dermed forbruget i 2019 med 0,6 procentpoint, oplyser Danmarks Statistik.
Arbejdsredskaber

Producent- og importpriser for varer stiger fortsat
Stigningen i importprisindekset er 0,5 procentpoint større end i sidste måned, hvor indekset på årsbasis steg med 21,6 procentpoint. For importprisindekset er det tredje måned i streg med den største årsstigning i indeksets historie. Indeksene er beregnet siden 2005. Det skriver Danmarks Statistik i ny undersøgelse.
Energi

Danmarks forbrug af naturgas er på laveste niveau siden 1990
Over de seneste 30 år har Danmark årligt brugt mellem 81 og 205 petajoule naturgas. Forbruget er ikke begrænset til en særlig branche, og husholdningerne stod i 2020 for en fjerdedel af forbruget. Det er ikke muligt at opgøre Danmarks import af naturgas fra Rusland, men i 2020 kom 41 procent af EU’s samlede import af naturgas fra Rusland. Det skriver Henrik Molsted Wanscher fra Danmarks Statistik.
Energi

Signify leverer CO2-neutral drift for andet år i træk
Klimadagsordnen fylder på agendaen på tværs af brancher og industrier. Det gælder også lysindustrien, og nu er Signify, det tidligere Philips Lighting, klar med sin første klimahandlingsrapport nogensinde.