09.12.2021  |  EL  |  Branchen

Europæiske ledige dropper Danmark

På trods af knap 15 millioner ledige i EU, er det kun omkring 5.000, der ønsker at flytte til Danmark for at arbejde, oplyser Dansk Arbejdsgiverforening.

20.000 ledige. Så mange ønsker at flytte til de nordiske lande for at arbejde. Indsnævrer man denne landegruppe til Danmark, falder tallet til 5.000. Dette oplyses af Dansk Arbejdsgiverforening (DA), på trods af det samlede antal på omkring 15 millioner ledige i EU. Det bekymrer DA, da danske virksomheder i øjeblikket oplever massive rekrutteringsproblemer.

Ifølge den seneste rekrutteringsundersøgelse fra Beskæftigelsesministeriet havde virksomhederne 110.000 forgæves rekrutteringer i december 2020 til maj 2021. Det betyder at over 60.000 stillinger ikke endte med at blive besat. De 5.000 EU-ledige, der potentielt ville flytte til Danmark for at arbejde, udgør altså ikke et synderlig stort plaster på såret for de danske virksomheder.

Arbejdskraften kan ikke nødvendigvis hentes i udlandet

Ifølge den seneste rapport fra EU-Kommissionen over mobiliteten af arbejdskraft mellem EU-landene, bor cirka 9 millioner personer i arbejdsstyrken i EU i et andet land end deres statsborgerskabsland. De fleste bor i Tyskland, Storbritannien, Spanien, Italien og Frankrig og blot 85.000 arbejder i Danmark, hvilket udgør under én procent af den mobile arbejdskraft i EU.

Men hvad med resten af verden? Der ser det ikke meget bedre ud. Ønsker man at undersøge den europæiske jobportal, EURES, får man et magert billede på udbuddet af kvalificeret arbejdskraft. Banken, der omfatter borgere fra hele verden og ikke udelukkende EU-borgere, oplyser godt nok at næsten 23.000 mulige arbejdere ønsker at arbejde i Danmark. Men kræver man at CV’et skal være på engelsk og at de engelske talegaver er i orden, falder dette tal drastisk til omkring 8.000. Undersøger man dertil kandidaternes kompetencer, uddannelsesniveau og erfaring samt mulighed for arbejdstilladelse, begynder det ellers optimistiske billede således at falme, da man derigennem kan forvente yderligere frafald i antallet af potentielle arbejdere.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere