21.12.2021  |  VENTILATION  |  Varme og køling

Første prototype af propanvarmepumpe er klar til test

Et samarbejde mellem Nærvarmeværket og Aalborg Universitet har klargjort den første propanvarmepumpe til test hos DVI Energi.

ELFORSK-projektet, der er et samarbejde mellem Nærvameværket og Aalborg Universitet, har udviklet den første propanvarmepumpe, der nu er klar til at blive afprøvet i det temperaturregulerede testkammer hos virksomheden DVI Energi. Testen skal klarlægge den fremtidige styringsmetode.

Projektet vil prøve at løfte luft/vand varmepumpe til en liga for sig selv, hvor design, lydbillede og simpel installation, kommer til at gå hånd i hånd med morgendagens krav om naturlige kølemidler. Denne første prototype skal danne grobund for de optimeringer samt specifikke ændringer, der skal udformes på prototype 2, hvor der vil være langt flere målrettede ændringer i.

Undersøgelse af kølemidler
DVI Energi arbejder med udviklingen af varmepumper, som drives med et naturligt kølemiddel. Projektet indledte derfor med en kølemiddelsundersøgelse foretaget af DVI Energi, i samarbejde med Aalborg Universitet (AAU). Analysen tog udgangspunkt i flere naturlige kølemidler, eksempelvis propan, ammoniak og CO2.

Flere kølemidler faldt fra i undersøgelsen, enten pga. giftighed, kritiske temperaturer, eller lav densitet, som medfører større og dyrere kompressorer. Valget faldt derfor, med stor overbevisning, på propan.

Testopstilling
I udviklingen af propanvarmepumpen har DVI Energi set sig nødt til at genoverveje styringen. En ny kompressortype har krævet undersøgelse af dette dilemma. Den nye kompressor er en såkaldt rotationskompressor, som har en væsentlig fladere virkningsgradskurve end den nuværende scrollkompressor. Dette betyder altså, at man vil have en større gavn af en frekvensreguleret styring, da kompressorens virkningsgrad er mere jævn i et større omdrejningsspektrum.

Prototype danner grobund for optimeringer
I fremstillingen af den første prototype er der taget udgangspunkt i DVI’s runde ude del – Paddehatten” i folkemunde. Det har været essentielt for DVI at fabrikere en fysisk model, så hurtigt som muligt, sideløbende med de teoretiske undersøgelser, velvidende at opsætningen endnu ikke er optimal til dette nye kølemiddel. Der er altså i denne første prototype ikke foretaget de store ændringer i kølekredsen, foruden udskiftningen af kompressor og ændret rørføring.

-AKJ

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere