10.06.2021  |  EL  |  Energi

Farlig vejledning om ladestandere: Bauhaus og Bilka beklager og ændrer praksis

Fagbladet Elektrikeren dokumenterer farlig rådgivning fra forhandlere af ladestandere til elbiler.

I løbet af 2020 bragte fagbladet Elektrikeren en række artikler om klamphuggeri og farlig vejledning fra forhandlere af ladestandere til elbiler. Artiklerne førte blandt andet til en styrket vejledning fra Sikkerhedsstyrelsen, som i Elektrikeren har slået fast, at installation af ladestandere er autorisationskrævende arbejde.

Forsikringsbranchen har bekræftet, at kunderne selv hænger på regningen, hvis huset er brændt ned, fordi man har leget gør-det-selv-elektriker. Nu kan Elektrikeren endnu en gang dokumentere farlig rådgivning fra forhandlere af elbil-ladestandere, som nu også byggemarkeder og supermarkeder sælger til private kunder.

Chatboks vildleder

Til spørgsmålet ’Må jeg selv opsætte min ladestander’ til chatboksen hos byggemarkedet Bauhaus’ kundesupport lyder svaret:

- Hvis du er kyndig med elektronik, skulle det ikke være et problem.

Hos kundesupporten hos supermarkedet Bilka lyder svaret:

- Ja, det tænker jeg godt du må, hvis du kan bestille uden montering/kontakte os efter bestilling, og sige du selv klarer det.

I Dansk El-Forbund er teknisk konsulent Martin Mortensen, der selv har set nedbrændte carporte efter forkert opladning, bekymret: 

”Der er en god grund til, at opsætning af ladestandere er autorisationskrævende arbejde. Det kræver både grundlæggende el-teknisk viden og kendskab til kravene i både Fællesregulativet, Installationsbekendtgørelsen og de underliggende installationsstandarder”, siger han.

Retter fejl

Bauhaus og Salling Group, der driver Bilka og Føtex, som begge sælger elbil-ladestandere, beklager og lover at ændre anbefalingerne.

”Vores chef for Kundesupport har nu taget dette eksempel op med medarbejderne, så vi kan undgå lignende i fremtiden”, lyder det fra presseafdelingen i Bauhaus. Derudover lover de, at rettet anbefalingen på deres hjemmeside, således at der står anført, at det kræver installation af autoriseret el-installatør.

Hos Salling Group lyder svaret fra den presseansvarlige:

”Som det fremgår af svaret, har vores medarbejder i dette tilfælde været en anelse for ivrig med råd og vejledning – og i stedet for at lade den bero på, hvad vedkommende tænker og tror, ville det have været bedre at spørge en kollega, såfremt der var tvivl, som det er tilfældet her”.

De lover at fremhæve den rigtige anbefaling ved selve købet af en ladestander, så alle kunder, der kigger på produktet på Bilkas hjemmeside, bliver gjort opmærksom på, at installation skal foretages af en autoriseret el-installatør.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere