Fejl i hver tiende installation af varmepumper

Salget af varmepumper stiger stadig hastigt, men en ny undersøgelse slår skår i glæden. En ud af ti varmepumper, der bliver installeret i helårsboliger, giver således husejerne problemer. Tekniq opfordrer til, at godkendelsesordningen for de virksomheder, der installerer pumperne, gøres obligatorisk.

”At mere end hver tiende kunde oplever, at deres varmepumpe ikke kører optimalt, er utilfredsstillende”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq. Foto: Tekniq. .

Salget af varmepumper går som varmt brød. I 2017 investerede knap 44.000 danske boligejere i den grønne varmeløsning, og ifølge en ny medlemsundersøgelse fra brancheorganisationen Tekniq oplevede 30 procent af landets el- og VVS-installatører et stigende salg af varmepumper i 2018.

Langt størstedelen af kunderne er tilfredse med skiftet. Det viser en undersøgelse, som Green Lab Brugerinnovation netop har udarbejdet.

De fleste husejere i undersøgelsen fandt det forholdsvist nemt at anskaffe sig en varmepumpe, og 88 procent af kunderne var tilfredse med den varmepumpe, de fik installeret.

Det betyder dog omvendt også, at lidt mere end hver tiende kunde oplevede, at deres nyerhvervede varmeanlæg ikke levede op til forventningerne – enten på grund af driftsproblemer eller mangelfuld opvarmning.

”At mere end hver tiende kunde oplever, at deres varmepumpe ikke kører optimalt, er utilfredsstillende. Vi har som branche en klar interesse i at sikre de bedste og mest effektive varmepumpeløsninger”, siger Simon O. Rasmussen, underdirektør i Tekniq, og uddyber:

”Hvis en varmepumpe ikke er korrekt dimensioneret og indreguleret og derfor kører med større forbrug af strøm end nødvendigt, får kunderne ikke den besparelse, de kunne have opnået. Og set i et samfundsmæssigt perspektiv spilder man en masse energi til ingen verdens nytte”, siger Simon O. Rasmussen.

Om undersøgelsen af danskernes varmepumpeerfaringer

  • I alt 215 husejere, som har bedt om tilbud på en luft-til-vand-varmepumpe eller jordvarme, deltog i undersøgelsen.
  • 52,1 procent af de adspurgte investerede i en varmepumpe, fordi de ”ønskede en mere miljørigtig opvarmning”.
  • Knap 70 procent af de adspurgte i undersøgelsen havde fået installeret en luft-til-vand-varmepumpe, mens 11 procent havde købt det dyrere jordvarmeanlæg. Resten havde enten leaset luft-til-vand-varmepumpe eller investeret i nærvarme. 
  • Størstedelen af de adspurgte bad enten deres sædvanlige installatør om et tilbud på en varmepumpe (19,1 procent), kontaktede en installatør, de fik anbefalet (17,7 procent), eller fandt installatøren gennem tilbudsportaler på internettet (17,7 procent).
  • Kun halvdelen af de adspurgte indhentede mere end ét tilbud fra installatører.

Undersøgelsen er foretaget af Vibeke Andersen fra Green Lab Brugerinnovation

VE-installatører bør være obligatoriske
Energistyrelsen har i alt afsat 1,4 millioner kroner til at styrke kompetencerne på varmepumpeområdet – herunder at afholde kurser samt at forbedre kursusindhold til fremtidige kurser om varmepumper. Kurserne er ikke obligatoriske, men det burde de være, mener Tekniq-underdirektøren.

”Det er vigtigt, at varmepumper installeres af virksomheder med de nødvendige kompetencer. Antallet af solgte varmepumper stiger kraftigt nu. Og da vi ser en del fejl på varmepumpeinstallationer i dag, er der behov for at gribe ind og stille de kompetencekrav, som sikrer de mest energieffektive løsninger”, siger Simon O. Rasmussen.

Undersøgelsen viser da også, at de pumper, som installeres af VE-godkendte installatører, opnår 100 procents tilfredshed hos kunderne. Men samtidig konkluderer den, at kundernes kendskab til de godkendte VE-installatører er begrænset.

”Det betyder desværre også, at en række meget kompetente virksomheder ikke har ment, at det er umagen værd at søge optagelse i VE-godkendelsesordningen. Man kan jo ikke forvente, at virksomheder bruger tid og ressourcer på at uddanne medarbejdere til frivillige ordninger, hvis det ikke sikrer virksomheden en reelt stærkere position i markedet”, understreger Simon O. Rasmussen.

Han opfordrer samtidig til, at boligejere, der overvejer at investere i en varmepumpe, sikrer sig, at monteringen foretages af kompetente fagfolk.

- JKK

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

06.01.2025Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE 🏠🏭🌱

13.12.2024Installator.dk

Vismændene advarer: Dårlig beslutning at afvikle gasfyr inden 2035

11.12.2024Installator.dk

Dansk Fjernvarme kritiserer beregningsgrundlaget for prisloft

04.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Lykke gik fra gasfyr til stabil fjernvarme – hør mere om processen lige her!

04.12.2024Installator.dk

Verdens største CO2-drevne havvandsvarmepumpe sat i drift i Esbjerg

03.12.2024Belimo A/S

Sponseret

Få alle enheder til dit HVAC-anlæg ét sted

25.11.2024METRO THERM A/S

Sponseret

Sådan foregår nedgravning af jordvarmeslanger

19.11.2024Installator.dk

Grundfos fyrer i Bjerringbro

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Aalborg

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

23.01.2025

Tid

16:00

Sted

Aalborg

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup