Fjernaflæsning styrker det danske drikkevand
Når Danske Vandværker fredag d. 7. oktober holder fagmesse i Fredericia, vil en lang række leverandører til vandbranchen præsentere nye spændende produkter og løsninger. Det gælder også Brødrene Dahl under Saint-Gobain.
Gennem generationer har vi herhjemme taget rent drikkevand i hanerne for givet. Men sprøjtegifte og voksende knaphed som følge af klimaændringer har sat drikkevandet under pres i store dele af verden, og Danmark er desværre ingen undtagelse. Smarte løsninger, der gør det meget nemmere at følge forbruget, giver imidlertid håb for fremtidens vandforsyning. Det betyder nemlig, at vandværker og forbrugere regelmæssigt vil have adgang til data om vandstand og bakterieniveauer.
-Vi har på rekordtid set, hvordan forbrugerne er blevet meget mere bevidste om deres energiforbrug og priserne på strøm og gas. Samme krav til gennemsigtighed tror jeg, vi vil se blandt både private og virksomheder, når det drejer sig om drikkevandet, lyder det fra Steen Christoffersen, Head of IoT, Saint-Gobain Distribution Denmark.
Her har man udviklet en softwareplatform, der gør det muligt at optimere vandforsyningen på en hidtil uset måde.
Stor åbenhed giver besparelser
-Den store forskel er, at der dagligt kan sendes information ud til vandforsyningen og den enkelte forbruger. Det gælder fx ved en lækage og brud på ledningsnettet eller ved høje bakteriemålinger. Her nytter det jo ikke, at man skal vente i dage eller uger på svaret.
Tilsvarende vil den enkelte kunne gå ind på en borgerportal og se sit vandforbrug dagligt, og den store åbenhed vil kunne gøre det meget nemmere at spare på vandet.
- Med vores softwaretankegang kan vandforsyningerne få en totalløsning, der ikke binder dem til en bestemt producent eller et bestemt netværk. Data vil sikre fuld gennemsigtighed, så kunderne ved, hvad deres vandforbrug koster, påpeger Steen Christoffersen.
Han er overbevist om, at stadig flere af Danmarks i alt 2.500 små og store vandværker vil se mulighederne i at optimere på driften med intelligent data. Brødrene Dahl har allerede indgået aftaler med flere forsyningsvirksomheder om den nye løsning med fjernaflæsning. Det gælder bl.a. Vandcenter Syd i Odense, som omfatter ca. 50.000 målere.