Fjernkøling: Det samme som fjernvarme – bare omvendt

I juni indviede Københavns Energi Danmarks første fjernkølingscentral, som er den første i en af syv planlagte, som skal bidrage til at gøre Københavns kommune CO2-neutral i 2025. Og efterspørgslen er stor.

Fotoet er taget inde i fjernkølingscentralen og viser fra venstre adm. dir. Per Hallgreen, Jeudan A/S, Københavns overborgmester Frank Jensen og adm. dir. Lars Therkildsen, Københavns Energi..

Den første københavnske fjernkølingscentral er placeret i Adelgade, kort fra Kgs. Nytorv og ikke langt fra Øresund som skal levere vand til en del af kølingen. Fjernkøling indebærer en fundamental ændring af det arbejde, der skal udføres ved etablering af køling – fra komplekse køleanlæg til noget, der minder om fjernvarmeinstallationer.
Egentlig startede leveringen af fjernkøling til nogle få kunder – heriblandt Magasin – allerede i marts. Når indvielsen af køleanlægget blev holdt i juni, skyldes det, at man først da havde alle kunder i området tilkoblet.

Fra elværk til fjernkølingscentral
Adelgade er i sig selv en historisk ”adresse” for den kollektive forsyning, som adm. direktør Lars Therkildsen, Københavns energi, pegede på ved indvielsen.

”For knap 120 år siden, var det her, Københavns første elværk blev bygget. Gothersgade Elværk hed det. Det var også her i Adelgade 10, byens første fjernvarme blev fremstillet. Det skete lidt senere, i 1925, da man fandt på at udnytte spildvarmen fra elproduktionen,” sagde Lars Therkildsen i sin indvielsestale, hvor han også indrømmede, at Danmark ikke er frontløber på dette område, faktisk har Sverige allerede adskillige anlæg. I Danmark var lovgrundlaget imidlertid ikke på plads før i slutningen af 2008, hvorefter Københavns Energi straks gik i gang.
Fjernkølingscentralen sparer ifølge Lars Therkildsen udledning af 3000 ton CO2 om året.

”Det lyder ikke af meget, men det er kun begyndelsen og omfatter kun levering til virksomhederne på Kgs. Nytorv. Det er en gevinst for miljøet, for kunderne og for Københavns Energi,” siger han. Det er planen, at den nuværende kølecentral også skal levere køling til Rigshospitalet, Panum instituttet og Niels Bohr Science park.

Og interessen fra kunderne er så stor, at den næste kølecentral allerede er projekteret. Om et par år skal den forsyne virksomhederne omkring Rådhuspladsen.

Overborgmester Frank Jensen, som også deltog i indvielsen nævnte udover miljøfordelen den arkitektoniske fordel, der ligger i, at kunderne – banker m.fl. undgår store køletårne på bygningerne, og at fjernkøling optager mindre plads inde i bygningen. Installationen svarer temmelig nøje til en fjernvarmeinstallation, så der er ikke brug for meget andet end en varmeveksler.

Han sagde desuden, at fjernkøling kun var et af mange initiativer.

”Københavns kommune vil gerne være udstillingssted for nye teknologier, som bl.a. producenter kan bruge til demonstration af miljøteknologi, så vi kan skabe nye arbejdspladser,” sagde han.

Tagterrasse i stedet for køletårn
Blandt de kunder, der har været med siden marts, er Berlingske Media. Per Hallgreen fra Jeudan A/S, som har haft ansvaret for kunden, beskriver fjernkøling som enklere og mere miljøvenlig, men også som den kølingsform, der præsterer langt den bedste driftsøkonomi, og så er det støjfrit og langt mindre pladskrævende. På den plads, som tidligere var optaget af det gamle køleanlæg, har Berlingske Media fået en kæmpestor tagterrasse.
Endnu en fordel er, at man helt kan glemme de nye EU-krav til køleanlæg.

Tre kølemetoder
Det første, man får øje på, når man træder ind i fjernkølecentralen, er de enorme rør, hvor havvand fra Øresund pumpes ind og efter filtrering videre ud til kunderne gennem 500 mm tykke rør.

Fjernkølingscentralen har tre kølemetoder til rådighed. Den mest energivenlige er frikøling, som dog ifølge afdelingschef for fjernkøling, Jan Don Høgh, kun kan bruges om vinteren, så praktisk talt får kun serverrum glæde af den rene frikøling.

”Til gengæld er serverrummene ansvarlige for 40 procent af det samlede kølebehov, og her er der behov for køling året rundt,” siger han.

Når havvandet når over fem grader, supplerer kølecentralen med absorptionskøling, hvor overskudsvarme fra kraftværkerne omdannes til kulde. I spidsbelastningsperioder må man supplere med køling fra eldrevne kølekompressorer, og den metode er selvsagt ikke energivenlig.

Rør og bygninger er genbrug
Ved fuld drift pumpes 3600 kubikmeter havvand ind fra Øresund. Det sker gennem de enorme 125 år gamle rør, som blev brugt til køling på det daværende elværk, før fjernvarmen kom til. Bygningerne er opført på samme tidspunkt.

Når vandet har været en tur ude hos kunderne, og når det sendes tilbage til Øresund, er temperaturen hævet med fem til seks grader. Ifølge afdelingschefen giver det dog ikke anledning til problemer.

”Da det er filtreret havvand som udledes er det forholdsvis uproblematisk. Der er dog krav om at der udenfor en fortyndingszone på ca. 75 m fra udledningspunktet, kun må være en begrænset opvarmning af hensyn til algeopblomstring. Dette er blevet undersøgt og da vi ligger inden for kravene er det blevet godkendt af myndighederne,” slutter han.

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

Guldager A/S

Sponseret

Guldager overtager Servicebilen ApS / Vision Watercare

Relateret indhold

19.04.2024Installator.dk

Norlys indvier første ladepark - yderligere 14 er på vej

19.04.2024Installator.dk

Verdens længste elforbindelse er dansk - og netop indviet

10.04.2024Geovent

Sponseret

Vi byder Markus Dangel velkommen til Geovent

09.04.2024Installator.dk

Daikin opkøber dansk distributør af varmepumper og klima-anlæg

08.04.2024Geovent

Sponseret

Case story: Forbedret arbejdsmiljø med Geovents gennemtænkte løsninger

05.04.2024Genvex

Sponseret

Combi 185 gjorde pensionistlivet en del lettere for Asger og Jytte

05.04.2024Geovent

Sponseret

Ventilationsaggregat til tagmontering

27.03.2024Genvex

Sponseret

Fire fordele ved at vælge en ventilationsvarmepumpe

Jobmarked

Se alle

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Solar Danmark

First Line Supporter

Har du lyst til at blive en del af det team, der supporterer Solars Offshore & Marine kunder? Jobbet som First Line Supporter er for dig, der ønsker at arbejde med tekniske løsninger og som har lyst til at servicere kunder i hele verden.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

23.04.2024

ABB A/S

Produktchef til Installationsmateriel

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
BR18, brandsikring, krav og løsninger

Bliv skarp på BR18’s brandkrav og få en gennemgang af certificerede rådgiveres funktion og konsekvens for rådgivere, byggeledere, installatører m.fl.

Dato

23.04.2024

Tid

08:00

Sted

Horisont Hotel & Konference, Agro Food Park 10, 8200 Aarhus N

Solar Danmark
Gå-hjem-møde
Lærlingedagen 2024 - Vejen (Gratis)

Fremtidens elektriker

Dato

23.04.2024

Tid

14:00

Sted

Vejen

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø