Fjernvarmepriserne er ikke på himmelflugt
Det er fortsat et fåtal af fjernvarmebrugerne i Danmark, der oplever markante prisstigninger i 2022. 90 procent af landets 1,8 millioner fjernvarmeboliger får uændrede eller faldende priser i år.
Dagene mellem jul og nytår har bragt nyheder om ekstreme prisstigninger på fjernvarme hos kunderne i Gudenåsdalens Energiselskab. Der har også været historier om stigninger andre steder, men det er altså langt fra at være det, som det store flertal af fjernvarmebrugere bliver mødt af i 2022, lyder meldingen fra Dansk Fjernvarme.
I november gennemførte Dansk Fjernvarme en undersøgelse blandt medlemmerne i forhold til deres forventninger til prisstigninger. Undersøgelsen viser, at 200.000 ud af landets godt 1,8 millioner boliger, der modtager fjernvarme, kan se frem til prisstigninger på 10 procent eller mere.
”Vi er altså nede på, at det drejer sig om omkring 10-12 procent af de danske boligejere med fjernvarme, der kan se frem til markante prisstigninger på fjernvarmen. Og realiteten er, at der endda er rigtig mange fjernvarmebrugere, der kan se frem til et fald i varmeprisen i løbet af 2022”, siger direktør i Dansk Fjernvarme, Kim Mortensen.
Mange selskaber fastholder prisen i 2022
Han henviser til udmeldinger fra ikke mindst nogle af de meget store fjernvarmeleverandører som Hofor, Aalborg Forsyning, Fjernvarme Fyn og Vestforsyning, der alle har meldt ud, at de holder varmepriserne i ro i det kommende år.
Det samme gælder for TVIS, der i Trekantområdet leverer varmen til de lokale fjernvarmeselskaber, og så har VEKS i København i oktober meldt ud, at de forventer at kunne sænke varmeprisen i 2022. AffaldVarme Aarhus har allerede meldt ud til deres kunder, at de i 2022 kan se frem til en årlig besparelse på 2.000 kroner for et standardhus.
LÆS OGSÅ: 490 energiprojekter gør Danmark klogere
”AffaldVarme Aarhus er ikke det eneste fjernvarmeselskab, der melder ud med prisfald for det kommende år. Så det vil være en vild overdrivelse og vildledende at dømme fjernvarmepriserne på de ganske få, hvor der bliver tale om ekstreme prisstigninger”, siger Kim Mortensen.
Han understreger, at situationen for kunderne hos blandt andet Gudenådalens Energiselskab er endog meget alvorlig, og han håber på, at der bliver fundet fornuftige løsninger for dem og for de øvrige fjernvarmekunder, der får varmen fra et selskab, der har stor afhængighed af naturgas.
”Det er også derfor, at vi tidligere har indgået en aftale med regeringen om, at der blandt andet bliver sat midler af til at hjælpe de fjernvarmekunder, der får de ekstreme prisstigninger, ligesom vi opfordrer vores fjernvarmemedlemmer til at se på muligheden for at udjævne prisstigninger over en periode”, siger Kim Mortensen.
-AKJ