Energistyrelsen offentliggør den endelige afrapportering om Markedsmodel 3.0, som blev igangsat med Energiaftalen fra 29. juni 2018.
Arbejdet med Markedsmodel 3.0 har været et projekt mellem Klima- Energi- og Forsyningsministeriet, Energistyrelsen og Energinet samt en følgegruppe bestående af repræsentanter fra interessenterne. Foto: Energistyrelsen/Lars Schmidt.
Danmark har i dag et effektivt og velfungerende elmarked med en elforsyningssikkerhed i verdensklasse og rimelige forbrugerpriser. Men den grønne omstilling, hvor fossile kraftvarmeværker udfases til fordel for mere vedvarende energi på vind og sol, stiller nye krav til vores elsystem og øger behovet for fleksibilitet. Målsætningen for projektet med Markedsmodel 3.0 har været, at den nuværende markedsmodel videreudvikles.
”Det er positivt, at kul og gas i de kommende år nu udfases på kraftvarmeværkerne. Men når en stadigt større del af produktionen bliver mere decentral og fluktuerende fra de mange vindmøller og solcelleanlæg, og elforbruget samtidig stiger, så udfordrer det elforsyningssikkerheden”, siger direktør Kristoffer Böttzauw, Energistyrelsen. Han mener, at der er behov for øget fleksibilitet i elmarkedet, hvis den grønne omstilling ikke skal blive unødvendig dyr for samfundet og forbrugerne.
Fleksibilitet og integration
Markedsmodellen er rammen for, hvordan køb, salg og transport af elektricitet skal foregå. Der har tidligere været henholdsvis en Markedsmodel 1.0 og 2.0 siden liberaliseringen af elmarkedet tilbage i 1990’erne. Markedsmodel 3.0 har fokus på at skabe de bedst mulige rammer for fleksibilitet og integration af de øgede mængder af vedvarende energi og stigende elforbrug i vores elsystem.
Anbefalingerne i Markedsmodel 3.0 handler blandt andet om, at der skal sikres en effektiv markedsadgang for flest mulige deltagere i markedet samt øget transparens. I afrapporteringen af Markedsmodel 3.0 indgår 13 hovedanbefalinger og 23 konkrete forslag til opfølgning på anbefalingerne, som alle har til formål at sikre, at den grønne omstilling sker med opretholdelse af en fortsat høj forsyningssikkerhed og til rimelige priser for forbrugerne.
-CH
Energi

Så meget sparer husejere ved energirenovering
Hver femte danske husejer har energirenoveret sin bolig, det seneste år, og hver tredje har overvejet at gøre det. Det viser en ny undersøgelse fra Energistyrelsen. Dem, der har energirenoveret, kan nu se frem til en lavere varmeregning samt et bedre indeklima.
Virksomhedsdrift

Nyt partnerskab vil forebygge indbrud og tyveri af værktøj i byggebranchen
Alt for mange håndværkere udsættes i dag for indbrud og tyveri af dyrebart værktøj. Denne udfordring ønsker engrosvirksomheden Carl Ras og sikkerhedsekspert-virksomheden Unisecure Nordic sammen at forebygge gennem DNA-mærkning af kundernes værktøj.
Energi

Rekordhøj produktion af vind- og solkraft i første kvartal af 2022
Forbruget af naturgas faldt næsten 30 procentpoint i de første tre måneder af 2022, mens kulforbruget faldt godt 6 procentpoint sammenlignet med samme periode året før. Omvendt steg forbruget af vedvarende energi knap 10 procentpoint, hvor især produktionen af strøm fra vindkraft og solenergi steg markant.
Branchen

Stærk lærlingestart på 2022
Der har været en stigning på næsten 20 procent i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på landets erhvervsuddannelser i årets første kvartal. Det glæder TEKNIQ Arbejdsgiverne, som især peger på den tiltrængte, positive udvikling på en række industriuddannelser.
Energi

Boligselskab ’retrofitter’ mere end 400 lysarmaturer på hovedsæde
Boligselskabet Sjælland fejer for egen dør med grønt installationsprojekt i hoveddomicilet i Roskilde. Selskabet forventer at reducere CO2 med 13.500 tons og elregningen med en kvart million på fem år.
Sanitet

Unidrain fejrer historisk jubilæum
Designvirksomheden Unidrain fejrede i starten af maj et helt særligt jubilæum. For anden gang kunne en medarbejder nemlig hyldes for 15 års tro tjeneste. Jubilaren er Jacob Honoré, som er Unidrains produktchef.