Flere med studentereksamen dropper ud af uddannelsessystemet

Over en femtedel er ikke begyndt på en uddannelse, 27 måneder efter at studentereksamen er bestået. En del af dem kunne ifølge Tekniq med fordel have valgt en erhvervsuddannelse i stedet – men det kan nås endnu.

Hos Tekniq ønsker man, at flere unge vælger at søge ind på erhvervsuddannelserne. Arkivfoto. .

22 procent af de unge, der gennemførte en gymnasial uddannelse i 2014, var 27 måneder senere stadig ikke kommet i gang med en videregående uddannelse. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

”Helt grundlæggende er det et spild af gode ressourcer, hvis man står med en gymnasial uddannelse og ikke ved, hvad den skal bruges til”, siger Tina Voldby, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq.

På blot tre år er andelen af unge, der 27 måneder efter endt studentereksamen stadig ikke er kommet i gang med en videregående uddannelse, steget fra 19 procent (7.473 studenter i 2011) til 22 procent (9.771 studenter i 2014). Det til trods for at man de senere år fra politisk hold har haft fokus på at få de unge hurtigt videre igennem uddannelsessystemet.

Læs også: DM i Skills kårer Danmarks bedste elektriker- og VVS-lærlinge 

Ifølge Tekniq kan en forklaring være, at for mange unge vælger en gymnasial uddannelse uden at tænke over, at den kun kvalificerer dem til at starte på en videregående uddannelse. De gymnasiale uddannelser har ikke et erhvervsrettet fokus, som gør de unge parate til et job. I stedet ville Tekniq ønske, at flere unge valgte at søge ind på erhvervsuddannelserne, der i højere grad målretter de unge til et liv på arbejdsmarkedet.

”Vi får behov for langt flere faglærte de kommende år. Men tallene viser, at mange tager en gymnasial uddannelse uden for alvor at bruge den til noget. I stedet ville det være bedre for både den enkelte og samfundet, hvis de havde valgt en erhvervsuddannelse i stedet eller tager den efterfølgende. Vi har brug for unge med tekniske uddannelser, som er klar til inden for eksempelvis installationsbranchen at arbejde med de nyeste teknologier, tekniske løsninger, it, data og sensorer. Det vil samtidig åbne en lang række spændende karriere- og videreuddannelsesmuligheder, der kan udvikle de unge både fagligt og menneskeligt”, siger Tina Voldby og uddyber:

”Dem, der nu står med en ubrugt studentereksamen, skal være mere end velkommen i installationsbranchen. Vi kan tilbyde forkortede uddannelser både som elektriker og inden for VVS-energi, der vil give en god start på arbejdsmarkedet”, siger Tina Voldby.

Læs også: SMVdanmark: Ja tak til teknologipagt og flere faglærte

Det er især unge med HF-eksamen (29 procent), der tilsyneladende falder ud af uddannelsessystemet, efter at de har fået huen på hovedet, mens det tilsvarende tal for HTX’erne er nede på 15 procent.

”Under alle omstændigheder understreger tallene, at der er brug for at åbne de unges – og ikke mindst deres forældres – øjne for, at der er andre veje at gå end den gymnasiale, hvis man vi have et godt og langt arbejdsliv”, siger Tina Voldby.

- JKK

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

22.01.2025Installator.dk

Ventilationsvirksomhed kan blive Danmarksmester i digitalisering

EVENT: AVEVA World 2025

21.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

21.01.2025Installator.dk

Green Power Denmark: Sort energi vil ikke bringe USA på vinderkurs

21.01.2025Installator.dk

Schneider Electric får ny direktør i Danmark

21.01.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Derfor ser du CO₂-tal i din AO-app

20.01.2025Installator.dk

Der skal mere fart på de grønne energiløsninger

20.01.2025Installator.dk

VVS-firma i Herning bliver en del af InstallatørGruppen

17.01.2025Inspectly ApS

Sponseret

Ny podcast-episode af Kvalitetsklubben i 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus