Flere med studentereksamen dropper ud af uddannelsessystemet

Over en femtedel er ikke begyndt på en uddannelse, 27 måneder efter at studentereksamen er bestået. En del af dem kunne ifølge Tekniq med fordel have valgt en erhvervsuddannelse i stedet – men det kan nås endnu.

Hos Tekniq ønsker man, at flere unge vælger at søge ind på erhvervsuddannelserne. Arkivfoto. .

22 procent af de unge, der gennemførte en gymnasial uddannelse i 2014, var 27 måneder senere stadig ikke kommet i gang med en videregående uddannelse. Det viser tal fra Undervisningsministeriet.

”Helt grundlæggende er det et spild af gode ressourcer, hvis man står med en gymnasial uddannelse og ikke ved, hvad den skal bruges til”, siger Tina Voldby, underdirektør i brancheorganisationen Tekniq.

På blot tre år er andelen af unge, der 27 måneder efter endt studentereksamen stadig ikke er kommet i gang med en videregående uddannelse, steget fra 19 procent (7.473 studenter i 2011) til 22 procent (9.771 studenter i 2014). Det til trods for at man de senere år fra politisk hold har haft fokus på at få de unge hurtigt videre igennem uddannelsessystemet.

Læs også: DM i Skills kårer Danmarks bedste elektriker- og VVS-lærlinge 

Ifølge Tekniq kan en forklaring være, at for mange unge vælger en gymnasial uddannelse uden at tænke over, at den kun kvalificerer dem til at starte på en videregående uddannelse. De gymnasiale uddannelser har ikke et erhvervsrettet fokus, som gør de unge parate til et job. I stedet ville Tekniq ønske, at flere unge valgte at søge ind på erhvervsuddannelserne, der i højere grad målretter de unge til et liv på arbejdsmarkedet.

”Vi får behov for langt flere faglærte de kommende år. Men tallene viser, at mange tager en gymnasial uddannelse uden for alvor at bruge den til noget. I stedet ville det være bedre for både den enkelte og samfundet, hvis de havde valgt en erhvervsuddannelse i stedet eller tager den efterfølgende. Vi har brug for unge med tekniske uddannelser, som er klar til inden for eksempelvis installationsbranchen at arbejde med de nyeste teknologier, tekniske løsninger, it, data og sensorer. Det vil samtidig åbne en lang række spændende karriere- og videreuddannelsesmuligheder, der kan udvikle de unge både fagligt og menneskeligt”, siger Tina Voldby og uddyber:

”Dem, der nu står med en ubrugt studentereksamen, skal være mere end velkommen i installationsbranchen. Vi kan tilbyde forkortede uddannelser både som elektriker og inden for VVS-energi, der vil give en god start på arbejdsmarkedet”, siger Tina Voldby.

Læs også: SMVdanmark: Ja tak til teknologipagt og flere faglærte

Det er især unge med HF-eksamen (29 procent), der tilsyneladende falder ud af uddannelsessystemet, efter at de har fået huen på hovedet, mens det tilsvarende tal for HTX’erne er nede på 15 procent.

”Under alle omstændigheder understreger tallene, at der er brug for at åbne de unges – og ikke mindst deres forældres – øjne for, at der er andre veje at gå end den gymnasiale, hvis man vi have et godt og langt arbejdsliv”, siger Tina Voldby.

- JKK

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

10.04.2025Installator.dk

Overenskomster stemt i hus med store flertal

09.04.2025Coromatic A/S

Sponseret

Carlo Lazar udnævnt til administrerende direktør for Coromatic A/S

09.04.2025Installator.dk

Klimaminister Lars Aagaard reddet på målstregen

08.04.2025Installator.dk

Rigsrevisionen vil undersøge Energinet

08.04.2025Condair A/S

Sponseret

Guide til valg af affugtere: Sikring af optimale fugtforhold i byggeri og industri

08.04.2025Installator.dk

Samn Forsyning har investeret millioner i 17.500 nye digitale vandmålere

07.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

07.04.2025Installator.dk

Energi Danmark skifter navn i forbindelse med konsolidering

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering

Styrk dine kompetencer eller bliv professionel inden for registrering og tilstandsvurdering.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Registrering og tilstandsvurdering for FM-ledere

Faget klæder dig på til at kunne indgå i at gennemarbejde og belyse beslutningsprocesser omkring drift og vedligehold af din bygningsmasse.

Dato

22.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bekendtgørelser og standarder

Vil du håndtere el-installationer, anlæg og mellemspændingsdistributionsanlæg inden for reglerne? KEA giver dig redskaberne til at gøre det.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Bygningsautomatik for FM-ledere

Hvad enten du er leder eller specialist, er der i rollen behov for at forstå de bygningsautomatiske anlæg, som styrer alt fra varme og ventilation til lys og køl.

Dato

23.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV