07.11.2019  |  EL  |  Byggeri

Flyt til nyt og spar stort på energien

Alt efter hvornår ens hus er bygget, kan man spare op til 90 procent af udgifterne til el, vand og varme ved at flytte ind i et nyt hus, der er bygget efter Bygningsreglementets krav til energiforbrug. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

Vinduer og døre, der holder på varmen, lofter, gulve og vandrør, der er isoleret, og et jordvarmeanlæg frem for et gammelt oliefyr. Nye huse bygget efter BR18, Bygningsreglementets seneste regler, er generelt bedre isoleret og mere tætte, og det ses tydeligt på energiregningen.

Hvis du bor i et 140 m2 stort hus bygget mellem 1961 og 1979, som ikke er renoveret, bruger du cirka 90 procent mere energi, end hvis du rev huset ned og byggede et nyt på grunden. Det viser tal fra Dansk Byggeris Energianalyse.

”Nybyggede huse er generelt mere tætte, og så er varmeforsyningen mere effektiv. Et gammelt oliefyr fra 1960’erne holdt op imod et moderne jordvarmeanlæg, der nærmest ikke bruger noget energi, gør jo en kæmpe forskel på varmeregningen. Når man bygger nyt i dag, så bygger man samtidig grønt”, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Nura Deveci.

Hvis du bor i et hus bygget fra 1980 og frem til 1998, bruger du cirka 50 procent mere energi end i et nybygget hus.

Mange penge at spare
”Hvis man ser det over en periode på 30 eller 40 år, som en familie typisk bor i deres parcelhus, så er der ganske mange penge at spare på energiregningen, ud over bedre indeklima, mindre træk og alle de andre fordele, som følger med et nyt og bedre isoleret hus”, siger Nura Deveci.

Fokus på at spare på energien i bygningsreglementet gjorde sig først for alvor gældende for bygninger fra 1980 og frem. Men 65 procent af vores bygninger i Danmark er bygget før 1980.

”Så der er mulighed for at spare masser af energi i vores huse ved enten at bygge nyt eller energirenovere. Hvis man vælger at energirenovere, kan man ud over besparelserne på energiregningen hente forskellige tilskud hos energiselskaberne og få fradrag til lønudgifter med håndværkerfradraget”, siger Nura Deveci.

- JKK

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere