17.09.2020  |  VENTILATION  |  Sanitet

Forskere: Indeklima er afgørende i kampen mod vira

Nordiske indeklimaforskere påpeger, at coronavirus kan være luftbåren. De peger på, at ventilation spiller en vigtig rolle for at forhindre en smittespredning.

Mundbind, håndsprit og afstand har været nogle af de hidtil vigtigste faktorer til at forhindre smittespredning af coronavirus. Men måske er dit ventilationssystem lige så vigtigt. Det skriver Nordic2Care i en pressemeddelelse.

Nordiske indeklimaforskere påpeger, at coronavirus kan have et luftbåret element. Derfor kan god ventilation få en stor betydning, hvis man skal holde smitten nede.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Uansvarligt ikke at anerkende luftbåren mulighed

En række indeklimaforskere fra organisationen SCANVAC understreger i et åbent brev, der er adresseret til WHO og resten af verdenssamfundet, at det er uansvarligt ikke at anerkende, at virusset potentielt kan smitte gennem luften.

”I genåbningsfasen efter corona-nedlukningen og i fremtiden bliver vi i bygninger nødt til at sørge for at anvende systemer, som kan indstilles til at arbejde med høje luftskifter, så de smittefremkaldende organismer i bedste fald helt fjernes fra luften”, siger Peter V. Nielsen, professor emeritus ved Aalborg Universitet og medforfatter til brevet.

Han mener, at de nuværende tiltag mod spredning af virus skal bibeholdes, men at der derudover skal langt større fokus på offentlige og private bygningers ventilationssystemer. Det gælder både for supermarkeder, indkøbscentre, skoler, børnehaver, vuggestuer og kontorer. I brevet anbefales også skærpede regler i landets sundhedsfaciliteter.

Læs det åbne brev her.

Luftrensere kan reducere smitten

En luftrenser kan ikke garantere et virusfrit indemiljø. Men der ingen tvivl om, at det kan reducere smitterisikoen. Det mener virksomheden Nordic2Care, som er leverandør og service-udbyder af luftrensere.
Jens Meldgaard Ryhl, partner i Nordic2Care, siger:

”En luftrenser kan ikke garantere et fuldstændigt virusfrit indemiljø, men med mobile luftrensere og luftfugtere kan vi reducere smitterisikoen. Filtrene renser op til 99,97 procent af partikler i luften, og luftfugteren kan ved at holde luftfugtigheden mellem 45 og 55 procent reducere for eksempel influenzavirus med op til 80 procent”.

Virksomheden har længe arbejdet med at nedsætte risikoen for luftbåren smitte. Nordic2Cares luftrensere er i dag at finde på fire ud af fem af landets plejecentre samt på et stort antal bosteder og daginstitutioner - og med gode resultater til følge.

”Vi har i mange tilfælde oplevet et klart dyk i antallet af sygdomstilfælde med almindelig influenza på de institutioner og plejecentre, som anvender luftrenserne. På en institution blev børnenes fremmøde øget med 53 procent, mens de ansattes sygedage reduceres med knapt 50 procent over halvandet år”, siger Jens Meldgaard Ryhl.

Luftrenserne kan derfor vise sig at være et brugbart middel mod luftbåren smitte af coronavirus.

Læs mere om researchen bag luftrenserens betydning for spredning af virus her.

-CH

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere