Forsvaret etablerer to gigantiske solcelleanlæg
Flyvestationerne Karup og Skrydstrup får hver en solcellepark tilknyttet. Anlæggene forventes at producere cirka 1.700 MWh årligt.
Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste er, som følge af Forsvarsministeriets Klima- og energistrategi, i gang med at etablere solcelleanlæg på forskellige adresser rundt omkring i landet.
Solcelleparkerne på Karup og Skrydstrup er netop nu under opførelse. De to anlæg bliver på henholdsvis 1.200 og 600 kWp. Anlæggene kommer til at dække et areal på 5 hektar og består af 7.200 solcellemoduler. Anlæggene forventes at producere ca. 1.700 MWh årligt, svarende til 400 parcelhuses årlige forbrug.
Læs også: Solceller bliver tynde som folie og falder i pris
Med de to solcelleparker kan hovedentreprenøren Viasol A/S være medvirkende til at realisere Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjenestes strategi, om at få en omkostningseffektiv reduktion af energiforbruget og CO2-udledning, der skyldes aktiviteter forbundet med Forsvarets virke. Forsvaret kan således beregne betydelige langsigtede besparelser på deres energibudget gennem opførsel af de to solcelleanlæg.
Konkurrencedygtig med havvindmøller
Den samlede entreprisesum på 1,8 MW fordelt på to anlæg er 16,7 millioner kroner ekskl. moms. Med den pris er anlægget over 30 år, inklusiv fuld service, i stand til at producere elektricitet til en gennemsnitlig pris på under 60 øre per kWh.
Det er en meget attraktiv pris, mener Christoffer Ovesen, der er partner i Viasol A/S
Når man sammenligner med de strømpriser, som de kommende havmølleparker opføres til, kan man undre sig over, at solceller ikke fylder en større del i regeringens klimastrategi. Det er som om man opererer med skyklapper og kun har vindenergi for øje. Solceller har bestemt deres berettigelse i forbindelse med større produktionsanlæg, især når man tager den optimale ressourcefordeling i betragtning siger Christoffer Ovesen i en pressemeddelelse.
-LA