Det lå ikke i kortene, at den 45-årige Thomas Kyster skulle arbejde som elektriker. Men han fik øjnene op for faget efter et kommunalt opkvalificeringsforløb for ledige, som skal sikre kvalificeret arbejdskraft til branchen. Forløbets praktik hos den tekniske servicepartner CBRE Intego blev startskud til elektrikeruddannelsen og læreplads hos virksomheden.
”Opkvalificeringsforløbet er en win-win for både branchen, som mangler kvalificeret arbejdskraft og den ledige, som er sikret gode jobmuligheder efterfølgende”, forklarer Morten Bloch Jensen (th). Det er Thomas Kyster til venstre. Foto: CBRE Intego.
Efter 10 års arbejde hos et transportfirma, hvor Thomas var ansvarlig for firmaets chauffører, blev han pludselig ledig og stod overfor et karriereskifte: ”Det giver et dyk i ens selvtillid at miste sit job. Jeg var heldigvis kun ledig i 1,5 måned inden, jeg startede i et opkvalificeringsforløb, hvor jeg lærte at trække og fastgøre kabler. Det gav blod på tanden til at starte som elektriker”, fortæller Thomas og tilføjer: ”Karriereskiftet har været godt for mig. Min mor siger, at hun ikke har set mig så glad i mange år – og hun er jo trods alt min mor”.
Læs også: Installatørpanelet om arbejdskraft - mangler og muligheder
14 ud af 16 er sikret
Thomas deltog på forløbet sammen med 15 andre ledige fra januar til marts 2022. Forløbet sikrede 10 deltagere job og 4 – heriblandt Thomas – er startet på elektrikeruddannelsen.
”Opkvalificeringsforløbet er en win-win for både branchen, som mangler kvalificeret arbejdskraft og den ledige, som er sikret gode jobmuligheder efterfølgende”, forklarer Morten Bloch Jensen, der er afdelingsleder hos CBRE Integos el-tekniske afdeling i Esbjerg.
Fakta om opkvalificeringsforløbet
• Forløbet tager 12 uger – heraf to ugers praktik hos en virksomhed.
• Deltagerne lærer at bruge og vedligeholde værktøj sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
• Forløbet giver kompetencer indenfor kabelmontage, herunder trækning og fastgørelse.
• Forløbet veksler mellem teori på skolebænken og praktik hos en lokal virksomhed.
• Til januar bliver der gennemført et nyt uddannelsesforløb for ledige i Esbjerg Kommune.
Morten Bloch Jensen tog sammen med Søren Hermansen, afdelingschef for CBRE Integos el-tekniske afdelinger i Sydjylland, initiativ til at igangsætte uddannelsen, som er gennemført i samarbejde med Jobcenter Esbjergs energiteam, fællessekretariatet Green Skills og uddannelsesinstitutionen Rybners. Forløbet sikrer deltagerne et uddannelsesbevis, der er udviklet og godkendt af brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne og den faglige organisation Dansk El-forbund. Med beviset i hånden kan de udføre kabelmontage, som en elektriker kan tilslutte.
Faglig bredde og gode kollegaer
Når Thomas har afsluttet grundforløbet som elektriker til januar, så starter han i lære hos CBRE Intego i Esbjerg. Som en del af grundforløbet har han været i en uges praktik, hvor han var med forskellige elektrikere på job for at se den faglige bredde i det, som CBRE Intego laver.
”Jeg glæder mig hver dag til at komme i skole og ser frem til at starte i lære. Der er en rigtig god omgangstone, et godt sammenhold og mange jobmuligheder både indenfor industrien samt brand og sikring”, afslutter Thomas.
Sanitet

Rent drikkevand og store energibesparelser
Den anerkendte norske opfindelse TermoRens fjerner både de farlige legionellabakterier og omkostningskrævende kalkbelægninger fra alle former for vandrør – nu er den kommet til Danmark.
Energi

Prioriterer konverteringer væk fra naturgas
I november sidste år trådte nye regler i kraft for Erhvervspuljen, der gør det mere attraktivt for virksomheder at søge tilskud til projekter, der sparer energi eller CO2. Konverteringer væk fra gas bliver opprioriteret med større tilskud.
Branchen

Installatører går sammen om at skabe en stor aktør
11 danske installationsvirksomheder er gået sammen med kapitalfonden FSN Capital for at etablere InstallatørGruppen, der bliver en af landets største virksomheder indenfor el-, vvs, fiber, samt ventilations- og kølesystemer. InstallatørGruppen går efter at blive markedsleder igennem partnerskaber med lokale installatører over hele Danmark og tage en ledende rolle i at fremme bæredygtighed og energieffektivitet.
Virksomhedsdrift

Mindre virksomheder siger nej tak til statens energilån
På trods af at over halvdelen af de mindre, danske virksomheder er presset af høje energipriser, er der stort set ingen af dem, som planlægger at gøre brug af statens energilån. Lånet er ugennemskueligt og sporene fra corona-lånene skræmmer, mener SMVdanmark.
Branchen

Studenternes vanskelige vej til erhvervsuddannelser
Christoffer Kauling kunne ikke se sig selv læse videre efter gymnasiet. I stedet gik han i lære som trælastsælger ved XL-BYG. Det blev en uventet succes, og i dag tager han en akademiuddannelse i ledelse som en del af jobbet. Men vejen efter gymnasiet måtte han bane på egen hånd.
Energi

Ny podcast-serie om bæredygtighed
Vand, ressourcer, cirkulær økonomi og bæredygtigt byggeri er blandt temaerne i en ny podcast-serie med klimaaktivisten Marcella Hansch fra everwave foundation som vært.