17.01.2023  |  EL  |  Branchen

Fra ledig til elektrikeruddannelse med kommunal opkvalificering

Det lå ikke i kortene, at den 45-årige Thomas Kyster skulle arbejde som elektriker. Men han fik øjnene op for faget efter et kommunalt opkvalificeringsforløb for ledige, som skal sikre kvalificeret arbejdskraft til branchen. Forløbets praktik hos den tekniske servicepartner CBRE Intego blev startskud til elektrikeruddannelsen og læreplads hos virksomheden.

Efter 10 års arbejde hos et transportfirma, hvor Thomas var ansvarlig for firmaets chauffører, blev han pludselig ledig og stod overfor et karriereskifte: ”Det giver et dyk i ens selvtillid at miste sit job. Jeg var heldigvis kun ledig i 1,5 måned inden, jeg startede i et opkvalificeringsforløb, hvor jeg lærte at trække og fastgøre kabler. Det gav blod på tanden til at starte som elektriker”, fortæller Thomas og tilføjer: ”Karriereskiftet har været godt for mig. Min mor siger, at hun ikke har set mig så glad i mange år – og hun er jo trods alt min mor”.

Læs også: Installatørpanelet om arbejdskraft - mangler og muligheder

14 ud af 16 er sikret
Thomas deltog på forløbet sammen med 15 andre ledige fra januar til marts 2022. Forløbet sikrede 10 deltagere job og 4 – heriblandt Thomas – er startet på elektrikeruddannelsen.
”Opkvalificeringsforløbet er en win-win for både branchen, som mangler kvalificeret arbejdskraft og den ledige, som er sikret gode jobmuligheder efterfølgende”, forklarer Morten Bloch Jensen, der er afdelingsleder hos CBRE Integos el-tekniske afdeling i Esbjerg.

Fakta om opkvalificeringsforløbet

• Forløbet tager 12 uger – heraf to ugers praktik hos en virksomhed.
• Deltagerne lærer at bruge og vedligeholde værktøj sikkerhedsmæssigt forsvarligt.
• Forløbet giver kompetencer indenfor kabelmontage, herunder trækning og fastgørelse.
• Forløbet veksler mellem teori på skolebænken og praktik hos en lokal virksomhed.
• Til januar bliver der gennemført et nyt uddannelsesforløb for ledige i Esbjerg Kommune.

Morten Bloch Jensen tog sammen med Søren Hermansen, afdelingschef for CBRE Integos el-tekniske afdelinger i Sydjylland, initiativ til at igangsætte uddannelsen, som er gennemført i samarbejde med Jobcenter Esbjergs energiteam, fællessekretariatet Green Skills og uddannelsesinstitutionen Rybners. Forløbet sikrer deltagerne et uddannelsesbevis, der er udviklet og godkendt af brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne og den faglige organisation Dansk El-forbund. Med beviset i hånden kan de udføre kabelmontage, som en elektriker kan tilslutte.

Faglig bredde og gode kollegaer
Når Thomas har afsluttet grundforløbet som elektriker til januar, så starter han i lære hos CBRE Intego i Esbjerg. Som en del af grundforløbet har han været i en uges praktik, hvor han var med forskellige elektrikere på job for at se den faglige bredde i det, som CBRE Intego laver.

”Jeg glæder mig hver dag til at komme i skole og ser frem til at starte i lære. Der er en rigtig god omgangstone, et godt sammenhold og mange jobmuligheder både indenfor industrien samt brand og sikring”, afslutter Thomas.

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere