15.08.2012

Indspark: Fremtiden er elektrisk

Fremtidens samfund er et elsamfund, hvor solceller og vindmøller er på vej til at fortrænge de centrale kraftværker. Sammen med andre teknologier, vil de give installatørerne masser af arbejde i fremtiden, skriver ugens blogger.

Jeg har i år prøvekørt to 100 procent eldrevne biler, og det er bare lækkert! Mere om det længere nede…

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Danske familier og virksomheder har haft strøm i stikkontakterne i over 100 år, og det smukke og fantasiske er, at denne energibærer fortsat erobrer terræn. Arbejder man med elektricitet, så er der nok at lave i rigtig mange år frem.

Lige nu vinder i hvert fald fire teknologer frem i store dele af verden: Solceller og vindmøller samt varmepumper og elbiler.

Solcellerne og vindmøllerne er repræsentanter for en kraftig decentralisering af elproduktionen, hvor de centrale kraftværker får stadig sværere ved at klare konkurrencen. De to teknologier er i princippet hurtige at sætte op, og de producerer el uden luftforurening og klimapåvirkning. Prisen på et solcelleanlæg eller en vindmølleandel er overkommelig, så ejerforholdene i elforsyningen skifter karakter.

Varmepumperne tegner en elektrificering af den måde, vi opvarmer boliger og bygninger. De er energieffektive, uden lokale udledninger og lige så nemme at håndtere for ejerne som et køleskab.

Elbilerne står for en elektrificering af transporten – en trend der er startet med fjerntog og lokalbaner. Elbilerne er også uhyre energieffektive og forureningsfri, og så er de støjsvage og (i hvert fald de nyeste modeller) en nydelse at køre i.

Ja, der er udfordringer inden for alle de nævnte teknologier, men jeg er ikke i tvivl om, at de tegner fremtiden og vil blive ledsaget af andre elektriske løsninger. Jeg nævner i flæng husstandsmøller og mikrokraftvarme, elbusser og ellastvogne samt varmepumper til fjernvarmeværker og industrier.

For installatører, hvad enten I arbejder i store eller små firmaer, er der - og vil der fortsat være - masser af opgaver at kæmpe om. De små elproduktionsanlæg og varmepumperne skal installeres og tilsluttes, elbilerne skal have lokale opladningsmuligheder, og inde i hjemmene vinder ’home automation’ frem. Alt skal fungere i sig selv og i en række komplicerede flow sammen med det samlede, intelligente energisystem (smart grid).

Opgaverne begrænser sig langt fra til elektrikere. Regeringen kommer snart med en strategi for bygningsrenovering, og inden længe ligger den en aftale mellem staten og energiselskaberne om de næste års ambitiøse energispareindsats. Også her ligger der oplagte muligheder for endnu mere samarbejde om løsninger til glæde for kunderne – altså familier og virksomheder.

Milliarder af kroner er i spil, så der vil være stærk offentlig bevågenhed på, om samfundet nu også får mest mulig for pengene. Derfor er det nødvendigt for alle involverede at sikre sig den nødvendige efteruddannelse og yde den service, man som kunde kan forvente i det 21. århundrede… altså det med at være en god sparringspartner, at holde indgåede aftaler, at koordinere på tværs af faggrupper og rydde op efter sig.

Vi skal være stolte af det, vi laver.

Fremtiden er elektrisk og energieffektiv, og så er vi tilbage/fremme ved elbilerne. Jeg har testet en Renault Fluence og en Nissan LEAF. De kører begge to som en drøm, men prøv det selv og køb en elektrisk firmabil… Elektricitet går hurtigt i blodet, så nu skal benzin og diesel have baghjul!   

Læs mere på www.nyhedsbladet.danskenergi.dk

Mere fra Jesper

Jesper Tornbjerg

Journalist hos Dansk Energi

  • DANSK ENERGI
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere