10.09.2020  |  EL  |  Intelligente installationer

Fremtidens brug af kunstig intelligens skal bygge på tillid

En europæisk fokusgruppe på 80 eksperter har kortlagt fremtidens standardiseringsarbejde i Europa inden for kunstig intelligens. Konklusionen vil give Danmark en styrkeposition.

Der er stort behov for standarder for etisk og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Det er konklusionen på baggrund af en europæisk fokusgruppe om fremtidens standardiseringsarbejde i Europa inden for kunstig intelligens baseret på 80 eksperter fra 12 forskellige europæiske lande. Og netop konklusionen om etik og ansvarlighed vil stille Danmark i en god position. Det mener Dansk Standard, som har haft lederskab for fokusgruppen.

Europa i front med Danmark i førertrøjen

Kim Skov Hilding, seniorkonsulent i Dansk Standard og leder af sekretariatet for den europæiske fokusgruppe, mener, at arbejdet med fremtidens standardiseringsarbejde i Europa bliver en vigtig del af Europas digitale fremtid.

”En stor del af denne strategi handler netop om etisk og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Her kommer europæisk standardisering til at spille en væsentlig rolle, og der er da også lagt op til et tæt samarbejde mellem EU-Kommissionen og de europæiske standardiseringsorganisationer i EU-Kommissionens hvidbog”, siger han og peger på Danmark, som et førende land inde for kunstig intelligens.

Danmark har nemlig allerede et forspring, når det kommer til etik og ansvarlig brug af kunstig intelligens. Danske virksomheder og interessenter har udviklet flere danske specifikationer for kunstig intelligens med fokus på dataetik. Dermed er Danmark et skridt længere end andre europæiske lande.

Fokusgruppen:

Fokusgruppen, har i halvandet år arbejdet med at kortlægge standarder for kunstig intelligens (AI) og identificere, hvilke områder hvor der er behov for at udvikle nye standarder. Arbejdet bliver samlet i en rapport og præsenteret i september for den europæiske standardiseringsorganisation CEN-CENELEC, som også har nedsat fokusgruppen. De hovedområder, som fokusgruppen har identificeret, er ”trustworthiness”, ”ethical and social concerns” samt generel sikkerhed både IT-mæssigt og for medarbejdere.

Kim Skov Hilding mener, at danske virksomheder og andre interessenter har gode mulighed for at påvirke standardernes indhold, da de danske specifikationer vil blive spillet ind i det europæiske standardiseringsarbejde for kunstig intelligens. Derudover involverer Dansk Standard også danske NGO’er, fagforeninger, forbrugerorganisationer, myndigheder m.fl. Helheden i det vil være med til at sikre forbrugerbeskyttelse og privatlivsbeskyttelse i forbindelse med udvikling og brug af kunstig intelligens.

Europa slår USA og Kina i forskning

I Europa forskes der mere intensivt i Al end i både Kina og USA.
En analyse fra Center for Data Innovation viser, at Europa har et større antal AI-forskere med 43.000. Kina har en antal på 18.000 og USA på 28.000. Men selvom Europa har flest forskere, er Kina og USA stærke på det digitale område, da de har kræfter og kapital til at omsætte deres viden til forretning.

Derfor spiller både USA og Kina en afgørende rolle for den globale udvikling af kunstig intelligens, da det er drevet af store internationale teknologivirksomheder primært med base i USA og Kina.
Af den grund mener Kim Skov Hilding, at Europa bør skabe et tættere samspil mellem forskning og erhvervslivet.

”Både EU-Kommissionens digitale strategi og det europæiske standardiseringsarbejde kommer til at få en vigtig betydning. Og når der skal lovgives på området, vil EU-Kommissionen kigge på, hvilke standarder der opfylder kommissionens krav og henvise til standarderne i deres retningslinjer og lovgivning. Så hvis man vil have indflydelse på de spilleregler, der kommer til at præge det europæiske marked for kunstig intelligens, er dette standardiseringsarbejde et meget centralt sted at starte”, siger han.

-CH

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere