09.05.2016  |  EL  |  Branchen

Indspark: Fremtidens elektriker er it-nørd

Har man ikke ansat folk med it-kompetencer, risikerer man bare at blive kabeltrækker. Så får andre de spændende opgaver. Her er det vigtigt, at erhvervsskolerne forstår den udfordring, hvis virksomhederne ikke i fremtiden skal slås om den samme lille gruppe.

Jeg arbejdede tidligere i en mellemstor el-virksomhed i Jylland. I forbindelse med krisen skulle der foretages besparelser, og her gik en overvejelse på at fyre den eneste mand, der havde store it-kompetencer. Han blev dog ikke fyret, fordi en afdelingsleder kunne se, at det var fremtidens mand. I dag er det én af firmaets nøglemedarbejdere.

Læs også: Din viden er kostbar – tag penge for den

Det fortæller noget om den udvikling, som mange el-virksomheder har gennemgået de senere år. Mange steder har man set skriften på væggen: hvis ikke man har folk ansat med it-kompetencer, bliver man bare kabeltrækker og går glip af de spændende opgaver.

Udfordret af apps
Lon, Dali, KNX og IHC er i dag udfordret af meget brugervenlige software-apps.                                         

Wireless teknologi – eller trådløs overførsel – gør det muligt at kommunikere mellem forskellige dele af et system uden dyr og besværlig kabelføring. Styreenhederne sidder i dag ofte centralt. De kommer i fremtiden til at sidde decentralt. Det vil sige i termostaten, belysningsarmaturet, lampeudtaget, motoren, robotten.

Om skribenten

Jan Hvidholm er virksomhedskonsulent på el-området i Arbejdsgiverne. Han har tidligere været direktør for Alfred Jensen & Søn, hvor han blev ansat i 2007.

Jan Hvidholm er uddannet el-installatør og har mere end 25 års erfaring inden for el-området.

Flere og flere el-styringer bliver håndteret via en app. En stor del af arbejdet, der skal laves i nyt byggeri, relaterer sig direkte til it. Eksempelvis er belysningsleverandørerne begyndt at fortælle, at der sidder en pc i deres armatur til at lave forskellige belysningsscenarier, der følger dagslystemperaturen, så det skifter fra morgen til nat.  

Det kræver, at man i virksomheden har folk ansat, der besidder stærke it-kompetencer. Folk, der kan programmere elektriske installationer. Førhen var det vigtigt, at man havde en stærk elektroteknisk forståelse. I fremtiden vil det mere være software-support i kombination med el-teknisk forståelse. I mange virksomheder har man sikkert forsøgt at ansætte folk med de kompetencer, og ved at den slags folk ofte kan være svære at opdrive.

Brug for undervisere med el/it-kombination
Jeg håber, at man på erhvervsskolerne vil forsøge at ansætte flere undervisere med en kombineret el og it baggrund med software/it-forståelse. Det er de folk, der bliver rift om.

Der er heldigvis blevet udarbejdet en ny elektrikeruddannelse, som gør uddannelsen meget stærk i fremtiden, men it-delen mangler. App-styring – altså softwaredelen – er kommet så hurtigt, at uddannelsen ikke har fået det med.

Men det er forhåbentlig på vej.

Læs også: Klare retningslinjer for brandsikkerhed efterlyses

Elektrikeren skal med andre ord slippe den elektrotekniske tidsalder og følge den nye generation over i den elektroniske.

Mere fra Jan

Jan Hvidholm

Branchekonsulent for el i Arbejdsgiverne

Hjælper elinstallatører med forretningsudvikling. Rådgiver i dag om:- Strategi: Vær bevist om processen for at nå mål (fokus), hvordan er marked og medarbejder (lyt) samt synlige mål (skab rammer for succes)- Ledelsesværktøj: vær bevist om kommunikation stil, skab tro, ejerskab- Kvalitetssikring: ledelsesværktøj, LEAN,- Fastholdelse og kvalificerede medarbejder: viden, læring, udvikling- Salg…

Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere