EnergyLab viser fremtidens selvtænkende energienheder frem
I projektet EnergyLab Nordhavn bliver fremtidens energisystem udviklet og én ting går igen og igen; at enhederne i fremtiden vil blive langt mere kommunikerende og langt mere intelligente.
En varmepumpe, som skifter mellem vedvarende energi og fjernvarme eller en varmtvandsbeholder, som skifter mellem fjernvarme og strøm. Lyder det som fremtiden? Så er den måske slet ikke så langt væk, som man kunne tro.
I projektet EnergyLab Nordhavn arbejder en lang række virksomheder og offentlige instanser på at udvikle intelligente energiløsninger, som via overførsel af data kan optimere forbruget ud fra udbud og efterspørgsel på markedet.
Læs også: Kreative ingeniører skal redde fremtidens energisystem
”Det går den her vej”, forklarer Kasper Korsholm Østergaard, som er udviklingschef hos Metro Therm i Helsinge – et af de firmaer, som udstiller deres bud på en intelligent leverandør af varme og varmt vand og fortsætter:
”Det bliver mere og mere smart, og selv om den underliggende teknologi er enormt kompleks, skal det være lige så nemt som en iPhone, der jo faktisk kun har en enkelt knap. Almindelige forbrugere gider ikke kompleksitet, men de vil gerne have nogle valg".
En del af noget større
Hvis man kigger rundt på EnergyLabs projektet, så vil fremtidens energiløsninger være en del af energinettet og ikke en selvstændig enhed, som de har været indtil nu. Enhederne vil fremover kommunikere med leverandørerne via internettet.
Sammen vil de danne databaser over spidsbelastninger, og enheden vil derefter give forbrugeren mulighed for at skifte til en anden energiform for at få en billigere, mere stabil eller mere grøn energi, fx ved at skifte fra vedvarende energi fra vindmøller til fjernvarme.
”Det smarte er jo, at du kan skifte energiform uden at skifte din enhed ud”, forklarer Lykke Olsen, som er produktchef hos Metro Therm, mens hun står foran firmaets bud på fremtidens energiløsning – en kombineret enhed, som kan køre på både strøm og fjernvarme.
Hun uddyber, at man via en app vil kunne kommunikere direkte med energisystemet og derfor få vigtige meddelelser, uanset hvor man er.
”Det kunne fx være en alarm eller et nedbrud, som kræver at man handler hurtigt. Men faktisk vil systemet også kunne sættes op, så det selv sender bud efter en tekniker.”
Er allerede i brug
Få hundrede meter fra showroom’et i Nordhavn, hvor EnergyLabs bud på energiløsninger er udstillet, ligger en række boligblokke, som har fået installeret Metro Therms nye kombi-enhed.
”Der vil nok gå et års tid med forsøg frem og tilbage for at finde ud af økonomi, praktik osv., men inden for det næste år vil vi formentlig vide, om det er noget, vi skal gå videre med, og to til tre år fremme kunne der være et kommercielt produkt klar”, forklarer Kasper Korsholm Østergaard, som til dagligt sammen med kollegaer udvikler på projektet på Metro Therm.
Læs også: Nyt varmeanlæg kan lagre energi særdels effektivt
”Teknologien er sådan set klar, det handler om at finde ud af, hvordan man skalerer det op og i den sammenhæng er EnergyLab Nordhavn et forum, hvor vi kan finde ud af, hvad der vil blive efterspurgt i fremtiden”, siger Kasper Korsholm Østergaard, der også er sikker på, at løsninger som denne er noget, som forbrugerne skal forberede sig på fremover:
”Det her er fremtidssikrede og bæredygtige løsninger. Vi kan ikke bare fortsætte med at bruge energi, som vi har gjort indtil nu.”
- JMA