15.06.2018  |  EL  |  Energi

Indspark: Gør Danmark CO2-neutral

Tag ansvar for den grønne omstilling. Hvis Danmark skal bevare sin førende position, skal vi turde sætte barren højt og være foregangsland.

Arbejdsgiverne støtter den grundlæggende idé med energiaftalen og en styrkelse af den grønne omstilling i Danmark. Men lad os gå endnu videre: Sats 100 procent på, at Danmark er CO2-neutral i 2050!

Vi er nødt til at være ambitiøse, hvis vi ikke skal miste vores førerposition inden for grøn energi. Det samme mener 70 procent af Arbejdsgivernes Erhvervspanel.

Mange små og mellemstore virksomheder har allerede brugt tid og penge på at blive klar og kan gå forrest i udviklingen.

Læs også: EU-parlamentet vil skrue op for den vedvarende energi 

Danmark har indtil nu været den dygtige dreng i klassen, når det kommer til at nedbringe energiforbruget i bygninger.

Forbruget af vedvarende energi steg knap 11 procent i 2017, viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik for året.

Vi ved også, at omkring 40 procent af energien i Danmark bliver brugt i bygninger.

Samtidig arbejder mange kommuner på at blive CO2-neutrale ved blandt andet at omstille til vedvarende energi. Derfor er det oplagt, at det er de offentlige og statslige instanser, som skal vise vejen ved yderligere energirenoveringer af deres bygninger.

Og overskudsvarme skal kunne genanvendes – ikke som i dag, hvor forskellige analyser viser, at varme til omkring 50.000 boliger blot går til spilde.

Ordentlige rammevilkår
I samme ombæring må vi ikke glemme, at der skal være ordentlige rammevilkår for både installatøren og forbrugeren, så de rigtige løsninger kommer i spil.

Den grønne omstilling drives i høj grad af, at forbrugerne har en god oplevelse med løsninger på vedvarende energi. Eksempelvis varmepumper, hvor der i disse år sker en kraftig stigning i antallet af installationer. Der er derfor brug for en ny godkendelsesordning for grøn energi, som er kendt blandt forbrugerne.

Yderligere er der også behov for en ny energispareordning, der har forbrugernes opbakning og understøtter energitiltag i små og mellemstore virksomheder.

Vi skal tænke os godt om. For Danmark har et rigtig godt udgangspunkt for en ambitiøs målsætning om at være CO2-neutrale i 2050. Og hvis vi arbejder fælles hen mod det mål, så vil det ikke kun give gevinst på miljøsiden, men også skabe eksempelvis flere arbejdspladser.

Bare fra 2014-2016 steg beskæftigelsen i grøn energi med seks procent om året, og i nogle kommuner udgør den mere end ti procent af de samlede arbejdspladser, viser en analyse fra Energistyrelsen.

Derfor; lad os nu turde at udnytte den førerposition, vi allerede har. Lad os turde gøre Danmark 100 procent CO2-neutral, så vi kan blive ved med at være et foregangsland for andre. Og lad os få alle med på den samme vogn; både installatører og forbrugere.

Mere fra Carsten

Carsten Essler Helmer

Branchekonsulent for energi hos Arbejdsgiverne

  • Arbejdsgiverne
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere