Gamle byggematerialer skal bruges igen

Regeringen vil med nye regler sikre, at gamle byggematerialer i højere grad kan genbruges og genanvendes. ”Der er et kæmpe potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen, og derfor skal vi tænke mere bæredygtigt", siger miljøminister Magnus Heunicke.

Den tid, hvor gamle byggematerialer ender i én container og først sorteres, når materialerne er blandet sammen, skal snart være forbi i byggebranchen. Regeringen foreslår, at materialer fra bygninger, der rives ned, sorteres under selve nedrivningen og dermed i højere grad bliver genanvendt og genbrugt. Foto: 123rf.com..

Den tid, hvor gamle byggematerialer ender i én container og først sorteres, når materialerne er blandet sammen, skal snart være forbi i byggebranchen. Regeringen foreslår, at materialer fra bygninger, der rives ned, sorteres under selve nedrivningen og dermed i højere grad bliver genanvendt og genbrugt.

Forslaget udspringer af den politiske aftale ’Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi’ fra 2020. Den har blandt andet som mål at mindske vores affaldsmængder ved mere genbrug og genanvendelse. Reglerne vil gælde for bygherrer og virksomheder, der nedriver bygninger på 250 kvadratmeter eller mere.
I dag stammer 40 procent af Danmarks samlede affald fra byggebranchen. Det svarer til cirka fem millioner ton affald årligt.

”Der er et kæmpe potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen, og derfor skal vi tænke mere bæredygtigt, så vi skaber mindre affald og mindre spild, samtidig med at vi genanvender og genbruger flere af de allerede eksisterende materialer. Det er jo oplagt, at for eksempel gamle mursten eller teglsten ikke kasseres, hvis de kan bruges til nye huse. Med selektiv nedrivning kan vi tage et stort skridt i den rigtige retning”, siger miljøminister Magnus Heunicke.

Der er et stort potentiale for bedre ressourceudnyttelse i byggebranchen. Det er budskabet fra DI Byggeri, der hæfter sig ved, at både kravene om håndtering af affald samt den nationale og kommende europæiske klimaregulering sætter fokus på sektorens ressourceforbrug.

Læs også: Ny støtte til udvikling af livscyklusanalyser i byggeriet

”Der er behov for flere indsatser, som kan understøtte bedre ressourceudnyttelse i byggeriet. En af de indsatser er øget brug af selektiv nedrivning. Heldigvis er mange bygherrer allerede godt i gang med selektiv nedrivning, men potentialet er større, og en struktureret tilgang kan understøtte øget genbrug af byggematerialer. Det vil desuden give branchen et godt fundament at arbejde videre på i takt med, at kravene til bedre ressourceudnyttelse vinder frem”, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri.

Lovforslaget forventes fremsat i december 2023, og det forventes sammen med bekendtgørelsesreglerne at træde i kraft 1. juli 2024.

- PiB

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Mere ekstremt vejr: Sådan sikrer virksomheder sig

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

04.12.2024Installator.dk

Hans Grohe klar med EPD´er på flere produkter

03.12.2024Installator.dk

Krav om legitimation fra årsskiftet

03.12.2024SCANGRIP A/S

Sponseret

Har du brug for en ny arbejdslampe? Her er 4 ting, du skal overveje

03.12.2024Frese A/S

Sponseret

Vexve styrker sin førende position indenfor ventiler

03.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Vind AO julebajser

02.12.2024Installator.dk

Nu kan yderligere 170.000 boliger få tilskud til grøn renovering

02.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

Ingen december uden julekalender!

29.11.2024Installator.dk

Rokade i toppen hos Bygma A/S

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Aarhus)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

26.11.2024

Tid

08:00

Sted

Scandic Aarhus Vest, Rytoften 3, 8210 Aarhus V

Danvak
Kursus
DS 428:2019 Komplet kursus om brandsikring af ventilationsanlæg

Den opdaterede standard DS428 indeholder væsentlige forbedringer. Grundlæggende er standarden blevet klart opdelt med funktionskrav, standardmetoder og beregningsmæssige løsninger.

Dato

03.12.2024

Tid

08:00

Sted

Glostrup Park Hotel, Hovedvejen 41, 2600 Glostrup

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
Teknisk videregående varmepumpe kursus

Kurset giver dig et dybere kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning samt fejlfinding og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver, og det forudsættes, at du har en vis erfaring indenfor VVS, el og køleteknik, og at du har deltaget på basis-kursus.

Dato

12.12.2024

Tid

08:00

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
CTS-anlæg - i teori og praksis

Tag med på en effektiv kursusdag, der sætter fokus på optimal drift og styring.

Dato

12.12.2024

Tid

09:00

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Energikonsulent 1 - enfamiliehuse

Bliv certificeret energikonsulent for mindre bygninger.

Dato

22.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Elsikkerhed.dk
Gå-hjem-møde
Installatørmøde 2025 - Herning

Hvert år holder ELsikkerhed fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På møderne ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

22.01.2025

Tid

16:00

Sted

Herning