16.06.2022  |  EL  |  Energi

Gas i industrien skal udfases - Solar tager en aktiv rolle

Indhold fra partner Hvad er dette?

I de senere år har der i industrien været stigende fokus på at udfase gas og skifte over til grønne løsninger. På grund af stigende gaspriser og forventninger om markant højere CO₂-afgifter er det vigtigere end nogensinde at blive uafhængig af gassen.

Motivationen til at skifte fra gasfyr til varmepumper har aldrig været større, og det vil kræve samarbejde mellem vigtige aktører på markedet, hvis udfasningen skal ske effektivt og til gavn for alle. Som beslutningstager i en dansk industrivirksomhed, der anvender gas som energikilde til opvarmning af industrihaller og produktionsdrift, skylder man sin virksomhed at undersøge alternative løsninger, og det er der flere gode grunde til.

Udfasning af gas giver sikkerhed

Grundet konflikten i Ukraine er der stigende usikkerhed om forsyning og priser. Rusland har for nylig lukket for gassen, og priserne på gas og el vil kun gå én vej - nemlig opad! Virksomheders økonomi og eksistensgrundlag kan blive voldsomt truet, og derfor er det vigtigt at blive uafhængig af gas, inden det er for sent.

Når gassen udfases, vil de grønne løsninger blive nødvendige, og det hjælper den grønne omstilling. Her er varmepumper et meget interessant alternativ. Både oliefyr og gasfyr baseret på fossile brændsler forurener nemlig langt mere end de mere miljøvenlige varmepumper. Desuden er der mange penge at spare på energiregningen ved at udskifte gaskedlerne til varmepumper.

Grøn omstilling og forbedret økonomi

Folketinget vil indføre en øget kvoteafgift på CO₂-udledning, der vil blive pålagt alle danske industrivirksomheder. Det vil betyde væsentligt større omkostninger for en lang række industrivirksomheder, og det kan i værste fald true deres eksistensgrundlag.

Med industriens lave elafgifter er varmepumper både billigere i drift, og de reducerer CO₂-udslippet markant. Et gasfyr producerer i snit 1 kWh varme pr. 1 kWh tilført energi, hvorimod en varmepumpe producerer ca. 3,5 gang så meget varme pr. 1 kWh tilført energi - og dermed reducerer man CO₂-udledningen tilsvarende ved at skifte til en varmepumpe.

”For mange industrivirksomheder er de stigende gaspriser endnu et stort incitament til at skifte til varmepumper, så det grønne tiltag er gået over til også at blive et økonomisk og rentabelt tiltag. Desuden er der også det sikkerhedspolitiske aspekt, hvor vi er nødsaget til at beskytte industrien mod udefra kommende påvirkninger”, forklarer Dennis Jeppesen, Salgsdirektør for Klima og Energi hos Solar Danmark A/S.

Det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at forudsige, hvor høj CO₂-afgiften bliver, men de virksomheder, som skifter til varmepumper eller andre grønne energikilder, vil stå langt stærkere såvel økonomisk som klimamæssigt.

Solar udfaser gas inden udgangen af 2022 på alle danske lokationer

Solar har netop udskiftet alle gaskedler til energieffektive varmepumper på centrallageret i Vejen og kan allerede se den positive effekt.

Da Solar i begyndelsen af 2022 skulle til at udvide centrallageret i Vejen, var det en oplagt mulighed at udskifte de gamle gasfyr til nyt energibesparende luft til vand-varmepumpeanlæg.

”Vi har beregnet, at med udgangspunkt i sidste års energiforbrug på centrallageret, medfører udskiftningen til de nye varmepumper en besparelse på 261 tons CO₂. Desuden forventer vi en større besparelse på vores energiomkostninger. Da vi traf beslutning om at installere varmepumper, forventede vi en besparelse på 700.000 kr. om året. Men med de nuværende prisers himmelflugt forventer vi en markant højere besparelse, der kan blive omkring 2 mio. kr. Det svarer til i nutidspriser en tilbagebetalingstid på ca. 3 - 4 år”, forklarer Dennis Jeppesen.

Solar har også installeret solceller på centrallagerets tag, så man er selvforsynende og driver varmepumperne med grøn strøm. Målet er, at Solar ved udgangen af 2022 har udskiftet alle gasanlæg til varmepumper på samtlige lokationer i Danmark.

Solar udvider sin rolle

Solar har arbejdet med energirigtige løsninger og den grønne omstilling i de seneste mange år og har derfor oparbejdet stor viden og knowhow på området.

”For vores kunder er Solar kendt som en komponent- og serviceleverandør, men i forbindelse med den aktuelle udfasning af gas i industrien vil Solar gerne tage en udvidet rolle sammen med vores kunder, og tilbyde eksempelvis planlægning, projektledelse og teknisk dokumentation. Solar har i dag både knowhow og alle de nødvendige løsninger til at bistå de danske industrivirksomheder i udfasningsperioden”, uddyber Dennis Jeppesen, og fortsætter:

”Vi har kompetencerne og viden til at rådgive og indgå i projektlederrollen og levere en komplet løsning til kunderne. Vi kan udarbejde tegningsmaterialer, den rigtige dokumentation, tidsplaner, projektdesign og bistå med projektledelse. Desuden hjælper vi med at søge tilskud fra Energistyrelsen, som kræver dokumentation for hele den projekterede installation.”

Kontaktinformation

For yderligere information kontakt venligst på Salgsdirektør for Klima og Energi Dennis Jeppesen på dje@solar.dk eller mobil 29698065.

For spørgsmål ang. billeder etc. kontakt venligst Senior Communication Lead Anja Dalsgaard Nielsen på adn@solar.dk eller mobil 26392309.

   

Fakta om Solar

Solar-koncernen er en førende europæisk sourcing- og servicevirksomhed, der leverer løsninger primært inden for el, vvs samt klima og energi. Vores kerneforretning centrerer sig om sourcing af produkter, værdiskabende services og optimering af vores kunders forretning.

Vi fremmer effektivitetsforbedringer og tilbyder digitale værktøjer, der gør vores kunder til vindere. Vi driver den grønne omstilling og leverer de bedste løsninger, der sikrer bæredygtig brug af ressourcer.

Solar-koncernen har hovedsæde i Danmark, havde i 2021 en omsætning på ca. 12,4 mia. kroner og beskæftiger ca. 2.900 medarbejdere. Solar er noteret på Nasdaq Copenhagen med kortnavn SOLAR B. Flere oplysninger kan findes på: www.solar.eu

    

Fakta om varmepumpeinstallation

Løsning: Installation af luft til vand-varmepumpeanlæg på centrallagerets tag i Vejen

  • Installation af luft til vand-varmepumpeanlæg i alt tre varmepumper af typen Monoblock med fordamper og kondensator i en enhed.
  • Installeret i kaskadesystem, så varmepumperne styres og belastes optimalt.
  • Varmepumperne er installeret i moduler og forberedt til udvidelse.
  • Varmepumperne anvender Propan kølemiddel med meget lav GWP (Global Warming Potential).

Opvarmet areal:

40.000 m² centrallager + ca. 20.000 m² nyt højlager og AutoStore-lager, i alt ca. 60.000 m².

   

Energiforbrug, omkostninger og CO-udledning ved gas og varmepumper:

Klimakorrigerede tal og priser for år 2020:

Gas:

Gasforbrug:                                         Ca. 171.000 m3 gas/år

Energiforbrug:                                     Ca. 1.800.000 kWh

Energiomkostninger:                           Ca. 967.500 kr. (0,54 kr./kWh år 2020 priser)

CO2-udledning:                                   Ca. 370 tons CO2

Varmepumpe:

Energiforbrug:                                     Ca. 426.700 kWh

Energiomkostninger:                           Ca. 273.100 kr. (0,64 kr./kWh år 2020 priser)

CO2-udledning:                                   Ca. 81 tons CO2

Besparelse:

Gasforbrug:                                         Ca. 171.000 m3 gas/år

Energiforbrug:                                     Ca. 1.373.000 kWh

Energiomkostninger:                           Ca. 694.400 kr. (2020 priser)

CO2-udledning:                                   Ca. 289 tons CO2

Tilskud:                                                696.000 kr.

Investering:                                         6.200.000 kr.

   

Klimakorrigerede tal og priser for år 2022:

Energiomkostninger gas:                    Ca. 2.740.000 kr.

Energiomkostninger varmepumpe:    Ca. 640.000 kr.

Årlig besparelse:                                Ca. 2.100.000 kr.

Tilbagebetalingstid:                         Ca. 3 - 4 år

Denne artikel er en del af temaet Tema om energirenovering 2022

Mere fra Solar Danmark A/S

Solar Danmark A/S

www.solar.dk

Solar Danmark er din sourcing- og servicevirksomhed inden for el, vvs, industri og klima/energi. Hver time arbejder vi for, at det er din virksomhed, der vinder i et konkurrencepræget marked. Vinder ordrer. Kundernes gunst. Og omsætning. Uanset din udfordring, er vi til for dig: Når der ikke må være plads til fejl i løbet af en travl arbejdsdag. Men ogs…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere