Genbrugsmaterialer er lige så holdbare som nye materialer ved husbyggeri. Det er konklusionen i rapporten ”De genanvendte huse”, der netop er udkommet. Resultatet bygger på et tredive år langt forsøg med tre etagebyggerier, der i starten af halvfemserne blev bygget af 80-90 procent genanvendte materialer.
Der er brug for mere dokumentation for, at nybyggeri med genanvendte materialer har lige så høj kvalitet som nybyggeri af nye materialer. Foto: Steffen Stamp/Realdania
Husene, der primært består af genanvendte materialer, er opført i Horsens, Odense og København. Nu – efter tredive års levetid – er deres stand blevet grundigt evalueret. Det er Golder Associates A/S (i dag WSP), Øllgaard Rådgivende Ingeniører A/S og TRE Rådgivende Ingeniører og Biologer, der har koordineret og udført evalueringen, som Realdania har støttet.
Formålet med at opføre de genanvendte huse var at skabe ny dokumentation for, at nybyggeri med genanvendte materialer har lige så høj kvalitet som nybyggeri af nye materialer. Derfor opførte man de tre traditionelle boligbyggerier i fuldskala med størst mulig brug af genanvendte materialer.
Evalueringens konklusioner
Den overordnet konklusion i rapporten er, at hvis man udvælger genanvendte materialer med omhu, inden de anvendes i byggeriet, så fremstår de lige så flotte og holdbare som nye materialer efter tredive års brug. Fælles for de tre huse er, at det især er genanvendt beton, tegl, skifer og træ, der er blevet brugt.
LÆS OGSÅ: GROHE gør det lettere at vælge produkter med lav klimapåvirkning
Rapporten har yderligere to vigtige konklusioner. Den ene er, at der ikke har været øgede udgifter til vedligeholdelse gennem årene. Og den anden er, at husenes beboere har været glade for at bo der. Flere unge udtrykker en vis stolthed over, at deres boliger er opført med genanvendte materialer. Det har man konkluderet på baggrund af interviews med både driftsansvarlige og beboere.
Fremover skal vi bygge nyt med gamle materialer
I dag tjener husene som ny dokumentation for, at genanvendte materialers holdbarhed og egenskaber fuldt ud besidder samme kvalitet som tilsvarende nye materialer. Dermed er både husene og evalueringen et vigtigt bidrag til omstillingen til cirkulært byggeri, hvor der i høj grad mangler viden og dokumentation for holdbarheden af genanvendte materialer.
I publikationens forord udtrykkes også et ønske om, at projektet kan bidrage til at opbygge en større tillid til genanvendte materialer, og at der derved bliver flere bygherrer, som aktivt vælger at bygge nyt med gamle materialer.
-AKJ
Indeklima

Ren luft giver markant forbedret søvnkvalitet
I en æra præget af en eskalerende global fokus på sundhed og miljø, understreger nye studier den kritiske rolle, som luftkvaliteten spiller i at sikre en optimal søvnkvalitet.
Branchen

Vigtigt skridt for at sikre kvalificeret arbejdskraft
Den netop indgåede trepartsaftale om videre- og efteruddannelsessystemet er et vigtigt skridt for at sikre kvalificerede medarbejdere til fremtidens behov. Det mener TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Byggeri

Ny bydel udmærker sig på høj kvalitet
En af de mest centrale områder i Ballerup er godt i gang med at blive omdannet til en helt ny bydel, som kommer til at rumme 500 DGNB-certificerede studie- og familieboliger, campus- og kulturfunktioner samt en klimapark. Årelange samarbejder, ekspertise og professionel rådgivning giver plads til arbejdet, der udføres ude på byggepladsen.
Energi

43 varmepumpeanlæg reducerer energiudgifter med mindst 1 million kroner
Producent af frøbearbejdningsudstyr installerer avanceret og kompleks energiløsning og reducerer sit energiforbrug med knap 1100 Mwh om året. Med samordning af 43 forskellige varmepumpeanlæg i flere ældre bygninger var det ifølge installationsvirksomheden Bøttcher Fog A/S en kompleks og spændende opgave.
Branchen

Nyt træningsakademi løfter faglighed for VVS-lærlinge
Bedre Bad har i samarbejde med blandt andet Geberit skabt et nyt, innovativt træningsakademi, der både skal udvikle elevernes tekniske evner og sikre en bedre relation til kunderne. Formålet er at løfte standarden blandt VVS’ere, og initiativet bliver hilst velkommen af brancheforening.
Branchen

Færre iværksættere klarer skærene
Der er relativt færre nystartede virksomheder i Danmark, der er i live efter fem år, end det var tilfældet tidligere. I 9 ud af 10 brancher er overlevelseschancerne faldet. Kun i én branche går det markant bedre. Det er meget bekymrende, mener SMVdanmark, for iværksætterne er innovative, holder de store virksomheder på tæerne og skaber fremtidens vækst og arbejdspladser.