15.06.2022 | VVS | Virksomhedsdrift
Gennem plastaffald fra GROHE genopstår Børge Mogensen-design
Samarbejdet mellem GROHE og Mater tager fart og viser sig nu i et nyt design i relanceringen af Børge Mogensens designerstol fra 1958. Klassikeren, der er døbt Børge Mogensen Conscious, er blandt andet lavet af genbrugsplast fra GROHE.
Sammen med Mater har produktudviklingen taget form i samarbejde med tre af møbelarkitektens børnebørn. Foto: Mater/Grohe A/S
Flere og flere virksomheder arbejder i dag med bæredygtig produktion, og danske møbelproducenter er ingen undtagelse. Især fokus på at genbruge materialer og upcycle dem til nye, for at mindske CO2-udslippet, er oppe i tiden. Nu er turen kommet til en af dansk designs vigtigste møbelarkitekter.
For første gang nogensinde relanceres et Børge Mogensen design fra 1958 i et andet materiale end det originale. Det sker i samarbejde med Mater, der har udviklet deres helt egen metode til upcycle industriaffald og plastaffald fra sanitetsleverandører GROHE.
Sammen med Mater har produktudviklingen taget form i samarbejde med tre af møbelarkitektens børnebørn. For dem er bæredygtighed et vigtigt element i videreudviklingen af deres bedstefars design, og en naturlig forlængelse af ønsket om at demokratisere design og minimere ressourcer – værdier som stod Børge Mogensen meget nært:
“Børge var en visionær på højt niveau. Han accepterede ikke normen, og ville lave verden om. Vi er meget enige i familien om, at bare fordi man kan producere noget af Børges design qua hans navn, er det ikke ensbetydende med, at man skal. Det skal også give mening på parametre, man ikke kan måle og veje lige nu og her. Bæredygtighed, medmenneskelighed og god energi. Og det skal være med mennesker, som er visionære og ikke accepterer verdens status quo. Det oplever vi med dette samarbejde, hvor vi kan være med til at innovere møbelbranchen”, siger Emilie Mogensen, barnebarn og Creative director.
LÆS OGSÅ: Brændeovnen skal give besked, når du ikke fyrer korrekt
Bæredygtig produktion gør op med brug- og smid-væk-kultur
Det har i mange år været normalt for forbrugerne at købe nyt og være en del af et stigende overforbrug. Og mange virksomheder har længe forsøgt at tilfredsstille forbrugerne med nye designs og produktlanceringer flere gange årligt. Det er den brug-og-smid-væk-kultur, GROHE og Mater forsøger at gøre op med:
”I GROHE vil vi gerne gøre op med den lineære brug- og smid-væk-kultur, og det er vores partnerskab med Mater et skridt på vejen mod. Vi er glade for, at Mater deler de samme bæredygtige værdier som os, så vi i fællesskab kan forvalte vores naturlige ressourcer bedre” siger Mette Nielsen Leader Marketing, GROHE Danmark og fortsætter:
”Det er ikke en selvfølge, at cirkulær produktion følger med i udviklingen af designermøbler. Derfor er vi utroligt positive omkring vores samarbejde med Mater, som genbruger ressourcer fra vores produktion og lader dem leve videre i designermøbler.”
-AKJ
Energi

Sanitetsvirksomhed tager stort ansvar for den grønne omstilling
På et år har sanitetsvirksomheden Geberit formået at mindske sin miljøpåvirkning med 17,1 procent. Det fremgår af Geberit-gruppens bæredygtighedsrapport for 2022. Hos Geberit føler man et ansvar for at kigge ind i nye løsninger, der bidrager til en grønnere omstilling i sanitetsbranchen.
Branchen

Det går godt for elektrikere og el-installatører trods udfordringer
Elektrikervirksomheder har på trods af inflation og højere materialepriser formået at fastholde en stabil indtjening og endda øget den gennemsnitlige omsætning per medarbejder marginalt. Det viser PwC’s brancheanalyse for elektrikervirksomheder.
Energi

Mangel på ladestandere bremser udrulning af elbiler
Skal Danmark have én million elbiler på vejene i 2030, kræver det, at antallet af nye ladestandere speedes op. AutoBranchen Danmark, FDM og TEKNIQ Arbejdsgiverne har samlet 20 konkrete anbefalinger til, hvordan vi når det mål.
Sanitet

Svarer til at køre 80 millioner kilometer i en bil
Uponor Building Solutions har sat ambitiøse mål for reduktion af udledninger af drivhusgasser og arbejder tæt sammen med branche og partnere for at nå dem. Læs her om deres rejse mod CO2-neutralitet, og om hvilke konkrete handlinger der giver effekt.
Branchen

Individuel støtte til unge viser lovende resultater
Det hjælper at bruge en særlig metode med individuel støtte, når unge i psykisk mistrivsel skal i arbejde eller uddannelse. Det viser de foreløbige resultater fra et seksårigt forskningsstudie fra Københavns Professionshøjskole. Men de gode resultater kræver, at metoden bliver fulgt nøje, lyder det fra forskerne bag.
Varmeanlæg

24 millioner kroner til varmepumper og solcelleanlæg til fjernvarmeproduktion
Nu kan fjernvarmevirksomheder søger støtte til at sætte turbo på varmeproduktion baseret på varmepumper og/eller solcelleanlæg. Branchen afventer stadig tilskudspulje til VE-anlæg i private boliger.