08.09.2022  |  EL  |  Belysning

Gigantisk LED-lysprojekt klædte Storebæltsbroen på til Touren

396 farvestrålende og energibesparende LED-projektører sørgede for, at Storebæltsbroen lyste op i gule varer, da cykelløbet Tour de France kørte over broen den 2. juli. Det var resultatet af seks måneders intenst arbejde.

Gennem et halvt år arbejdede teknikvirksomheden Kemp & Lauritzen intenst på at præfabrikere, montere og indstille 396 farvestrålende og energibesparende LED-projektører på Storebæltsbroen. Og resultatet var til at få øje på: Broens 254 meter høje pyloner lyste op i gule farver, mens ankerblokkene blev lyst op i hvidt i anledning af, at Tour-feltet passerede broen på 2. etape den 2. juli.

Den eksisterende konstruktionsbelysning på Storebæltsbroen var mere end 20 år gammel og stod derfor foran en reinvestering. Timingen for at lancere ny belysning på broen har derfor været ideel op til, at Tour de France nu endelig kommer til Danmark.

Siden januar har vi i snit haft omkring 10 af vores specialiserede teknikere på ad gangen. Arbejdet, de har udført, kræver høj forståelse for sikkerhed, og en stor del af det er blevet udført som løbende specialoperationer

Christian Bogdahn-Reeh

Sund & Bælt, der varetager den overordnede styring af broen, tildelte Kemp & Lauritzen installationsudbuddet i efteråret 2021. Og mens november og december gik med projektering, har teknikvirksomheden siden januar stået for præfabrikation, montering og indstilling af 396 store LED-projektører på broen.

Broen som visuelt kommunikationsmiddel
Christian Bogdahn-Reeh, der er sektionschef for Kemp & Lauritzens Infrastruktur-afdeling, sætter ord på det omfattende projekt:

”Vi er stolte af at være med i dette store og komplekse lysprojekt. Vi har installeret dobbelt så mange LED-armaturer som i den oprindelige konstruktion, og der er tale om den nyeste LED-armatur-teknologi, som kan fjernstyres. For første gang kan Storebæltsbroen derfor nu skifte til alverdens farver og danne flerfarvede billeder – som hvis man eksempelvis vil vise dannebrog. Det betyder, at broen kan blive brugt aktivt som visuelt kommunikationsmiddel til at sende særlige budskaber – startende med denne visuelle markering i gule farver i anledning af Tour de France”, siger han.

Energibesparelse på over 3.000.000 kW
Udskiftningen fra de gamle lamper til de nye LED-armaturer kommer til at give en energibesparelse på omkring 3.300.000 kW i løbet af den estimerede levetid – svarende til cirka 2.100 personers elforbrug i et år. Samtidig er diodernes holdbarhed forøget med cirka 30.000 timer i forhold til de gamle rør.

”Det har en stor betydning for os, at de løsninger, vi bidrager med, ikke blot er flotte, men også fremmer den grønne omstilling”, understreger Christian Bogdahn-Reeh.

Om projektet

Projektet er lavet for Sund & Bælt i samarbejde med:
• lysdesigner & belysningsingeniør Light Bureau og
• leverandør af Martin Exterior-lamper LiteNordic Spaces.

Har krævet viden
Opgaven med at montere og indstille 396 store LED-projektører på Storebæltsbroens svært tilgængelige pyloner og ankerblokke har været langvarig og kompleks:

”Siden januar har vi i snit haft omkring 10 af vores specialiserede teknikere på ad gangen. Arbejdet, de har udført, kræver høj forståelse for sikkerhed, og en stor del af det er blevet udført som løbende specialoperationer, hvor de har rykket ind og udført tidsbegrænsede installationer, som ofte er foregået om natten – ganske enkelt for ikke at forstyrre trafikken”, siger Christian Bogdahn-Reeh og afslutter:

”Samtidig har det krævet stor præcision at indstille alle lamperne. For at kunne lave flerfarvede billeder på pylonerne er det nemlig ikke kun vigtigt, at broen er lyst op, men også at lamperne rammer præcist inden for deres respektive område. Hele denne proces har taget mere end 400 timer. Og den har blandt andet krævet montering af lasere og natkameraer, hvor vi – i samarbejde med Light Bureau – har haft et hold i en lift på broens yderside, som har rettet lamperne ved at sikre, at to laserprikker, der virker som indikatorer, rammer hinanden”.

Denne artikel er en del af temaet Tema om belysning 2022

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere