09.02.2016  |  VVS  |  Energi

Indspark: Giver BR15 nye muligheder for installatørerne?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ja, men du får intet foræret. Vand er stadig ikke en anerkendt ressource – og helt udeladt af BR15. Sæt dig ind i reglerne og skab selv linket mellem de skærpede krav til energiramme og dine kernekompetencer, så bliver du som installatør hurtigt den mest troværdige rådgiver.

1. januar 2016 trådte det nye Bygningsreglement BR15 i kraft – en begivenhed, som har stor betydning for den danske byggebranche, hvad enten man beskæftiger sig med produkter, renovering eller nybyggeri. BR15 bestemmer, hvordan alt fremtidigt byggeri må se ud, så selvfølgelig skal man som håndværker kunne sit bygningsreglement på fingerspidserne. Det er jo vores fornemmeste opgave at kunne råde og vejlede – og også vores ansvar, at det stykke arbejde, vi leverer, er i overensstemmelse med gældende regler.

Læs også: Der er penge og job i energitilskud

Så der er altså ingen undskyldning for ikke at sætte sig ind i, hvad BR15 betyder for VVS-branchen.  Desværre var begivenheden ikke helt så skelsættende for installatørerne, som den burde have været. BR15 rummer nemlig ikke mange ændringer for VVS’erens dagligdag. Men er det så ikke meget godt? For så kan vi jo bare fortsætte, som vi ”plejer”…

Nej, det er faktisk rigtig ærgerligt
Det er ærgerligt, at Transport- og Bygningsministeriet stadig ikke har set potentialet i at stille krav til de tekniske installationer og til vandforbruget i fremtidens bygninger. BR15 indeholder nemlig fortsat den skævvridning mellem klimaskærm og tekniske installationer, der har karakteriseret feltet siden det første bygningsreglement så dagens lys. Reglementet indeholder meget detaljerede krav til vinduernes tætningsgrad og isoleringens mm-tykkelser – og meget positivt også skærpede krav til bygningernes energiramme. Energiramme-beregninger foretages på baggrund af grænser for såkaldt ”tilført energi”, der defineres således: ”Ved tilført energi forstås købt energi tilført ejendommen f.eks. i form af naturgas, olie, fjernvarme, fjernkøling, grundvandskøling, elektricitet eller biomasse.” (Bygningsreglementet 01.01.2016, §7.2.1.).

Læs også: En Uber til VVS-branchen

Vand er altså stadig ikke en anerkendt ressource – selvom rent vand er i så høj kurs, at landets vandværker varsler prisstigninger på 15-25 procent i 2016, og at vand på verdensplan er udråbt til en livsvigtig og knap ressource. Det er selvfølgelig også vanskeligt at sætte grænser for, hvor meget vand en husstand eller et erhvervsbyggeri totalt set må bruge, men derfor kunne der jo godt være krav til toilettets max-skyl, armaturets max-flow, og at bruseren er en sparebruser. Ligesom BR heller ikke opsætter grænser for antallet af vinduer, men i stedet kræver, at de vinduer, der er, opfylder et vigtigt energikrav.

Om skribenten

Ole Sander er administrerende direktør i FM Mattsson Mora Group Danmark, der har produceret vandhaner og bruseløsninger i Danmark i over 80 år. Ole Sander er uddannet ingeniør og har de sidste 30 år været en del af den professionelle bygge- og installationsbranche. Han er desuden formand for AVA-sektionen i Veltek.

Mersalg for VVS’eren
Tekniske installationer har helt faktuelt set en væsentlig kortere tilbagebetalingstid end ændringer på klimaskærmen. Med fokus på energitekniske vandinstallationer kan du tage eksisterende produkter direkte ned fra hylden hos din grossist, montere i et nyt hus – og spare penge fra dag et. Det er de allerlavest hængende frugter og forbedringer, som er mulige at gennemføre for færre penge. Og det vil give dig som VVS’er et direkte salgsargument.

I min optik skal der endnu større fokus på de tekniske installationer og på vandforbruget i bygningsreglementet. Det er min opfordring til styrelsen, at de kigger på nogle af disse lidt mindre indgreb, som har stor effekt, og skriver dem ind i reglementet, for de er i dag helt overset i BR15. 

Mere fra FM Mattsson Mora Group

FM Mattsson Mora Group

www.damixa.dk

Websider:    www.damixa.dk www.fmmattsson.dk        www.moraarmatur.dk   Damixa, FM Mattson og Mora er de kendte armaturbrands, der tilsammen udgør FM Mattsson Mora Group Danmark. Gruppen er Nordens førende producent af armaturer, og sælger, fremstiller og produktudvikler vandhaner og termostater af h…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere