Gode råd til husejere med gasfyr
2022 er et hårdt år for privatøkonomien, og én gruppe boligejere har i særlig grad mærket de høje energipriser. Derfor henvender Energistyrelsen sig nu direkte til gasfyrsejerne med spareråd, der kan være med til at tage toppen af gasregningen.
Der er trykket på knappen til udsendelse af digital post. Kuverterne er lukket og ligger i disse dage på postcentraler på vej til de danskere, der er fritaget for digital kommunikation. Brevene indeholder gode råd fra Energistyrelsen i forhold til at spare på gassen – og vil ramme godt 240.000 gasfyrsejeres digitale eller fysiske postkasser i denne uge.
I brevet inviterer Energistyrelsen desuden til en række webinarer, som er særligt målrettet gasfyrsejere. Her får deltagerne mulighed for at gå i dialog med Energistyrelsens eksperter og få konkrete råd til at spare på energien.
Energistyrelsen har afsendt breve til de personer, der ifølge BBR-registret ejer et naturgasopvarmet enfamilieshus. Omtrent 241.000 personer modtager derfor brevet enten digitalt eller fysisk.
”Energistyrelsen ser det som en vigtig opgave at hjælpe blandt andre de borgere, der har gasfyr, med gode råd om, hvordan de bedst kan reducere varmeforbruget og tage toppen af gasregningen. I denne omgang har vi særligt fokus på dem, der bor i villa eller parcelhus, da de har oplevet de allerstørste stigninger på gasregningen”, siger kontorchef i Energistyrelsen Vincent Rudnicki.
Læs også: Danskerne planlægger lavere temperatur i hjemmet
Energistyrelsen er opmærksom på, at der også findes andre typer boliger, som opvarmes med gas – for eksempel lejeboliger, lejligheder, rækkehuse. Flere af sparerådene kan også være relevante for dem.
Energistyrelsen er ligeledes klar over, at der i nogle tilfælde kan være fejl i oplysningerne i BBR-registeret, så der er risiko for, at nogle vil modtage brevet, selvom de ikke længere har gasfyr, mens andre ikke får det, selvom de måske netop har et gasfyr.
”Men det er trods alt den bedste metode, vi har, i forhold til at nå borgerne med relevant og målrettet information. Og så kan det samtidig være en lejlighed til, at boligejeren får opdateret sine BBR-oplysninger, hvis der skulle være fejl. Som husejer har man nemlig pligt til at opdatere sine BBR-oplysninger, hvis man eksempelvis får skiftet varmekilde”.
Der er meget, danskere med gasfyr selv kan gøre for at spare på energien. Det er muligt at tage toppen af gasregningen, hvis du skruer ned for temperaturen og bruger mindre varmt vand.
Blandt de vigtigste råd er:
1) Sænk temperaturen
Du sparer 5 procent på gasregningen, hver gang du skruer 1 °C ned. Termostater i samme rum skal indstilles ens. Hvis du skruer 2 grader ned, kan du i et typisk hus på 140 m² med gasfyr spare 2500 kr./år med de nuværende gaspriser. Hold dog mindst 18°C i alle rum, hvor der opholder sig personer, så der ikke kommer skimmelsvamp.
2) Brug mindre varmt vand
Omtrent 1/3 af varmeforbruget går til at opvarme brugsvand, hvor det meste er badevand. Spar på det varme vand ved at tage kortere bade, skrue ned for temperaturen og vaske hænder i koldt vand. Hvis I er en familie på 4 personer i et hus med gasfyr, og alle korter jeres varme bad ned med 2 min. om dagen, kan I spare omkring 4.000 kr./år. Læs mere om at spare på det varme vand her
3) Få service på dit gasfyr
Når dit gasfyr fungerer optimalt, kører det så energibesparende som muligt. Sørg derfor for, at der bliver udført service på det. Hold også øje med dit gasforbrug f.eks. ved at aflæse måleren 1 gang om ugen og sammenlign dit gasforbrug med andre husstande i Bygningsguiden.
4) Gå dit hus igennem
Der er penge at spare ved at gå sit hus igennem for utætheder, sprækker og steder, hvor du kan isolere bedre. Nogle gange er det lettere, end man forventer. Se tjekliste til, om dit hus er tæt her.
På SparEnergi.dk/naturgas kan du læse meget mere om at tage toppen af gasregningen og måske endda tage skridtet videre ved at planlægge at energirenovere eller investere i en anden varmekilde end gas.
- PiB