Godt lys med færre valgmuligheder på Campus Bornholm

Avanceret lys har sine begrænsninger. På Campus Bornholm har man skruet ned for valgmulighederne og op for automatikken for at give eleverne en nemmere hverdag.

Thomas Bo Hansen, belysningskonsulent i Fagerhult glæder sig over et byggeri på Campus Bornholm, hvor man ikke er gået på kompromis med arkitektens og bygherrens vision for godt lys. Foto: Fagerhult..

Et flot nybyggeri af Campus Bornholm med avanceret styring af lysets styrke og farve er blevet en lille smule mindre justerbart end oprindelig projekteret. Oprindelig kunne eleverne selv vælge lysets farve og styrke, men i praksis blev ansvaret for selv at tænde lyset for komplekst for eleverne.

Campus Bornholm har fravalgt flere af de smarte muligheder for lys, så ikke alle mulige indstillinger for lysmængde og -farve anvendes i hverdagen. Efter indledende erfaringer fra et renoveringsprojekt inden det store nybyggeri, indså byggeledelse og arkitekter, at elever og ansatte har forskellige interesser i at lære at betjene lyskontakterne. På kontorerne er belysningen stadig sensorstyret, hvor lyset bliver tændt og slukket efter lysmængden i lokalet med mulighed for manuel justering. Anderledes er det i undervisningslokalerne, hvor belysningen er fuldautomatisk.

Lysstyringen var oprindeligt tænkt anderledes. Armaturerne i klasselokalerne var projekterede, så eleverne selv skulle aktivere lyset på en kontakt med fire knapper indenfor døren. De første brugererfaringer fra det indledende renoveringsprojekt gav dog dårlige tilbagemeldinger om frustrerede elever, der fumlede med kontakten i mørke. I stedet for at tænde lyset trykkede eleverne på lysdæmpning og farveskift.
“Eleverne blev irriterede, så vi fandt ud af, at det var for bøvlet og gik væk fra det”, forklarer Dennis G. Falk, projektleder for Campus Bornholms bygninger.

Gode råd om smart lys

• Installer festlys-styring
• Lav en dummyguide til brugerne
• Sæt små skilte og dioder på kontakterne
• Få eksperter til at indregulere DALI-lysstyring
Kilde: Dennis G. Falk, projektleder ved Campus Bornholm

Campus Bornholm er en skole i Rønne for ungdoms- og videregående uddannelser med 15.000 kvadratmeter nybyggeri foruden 5.000 kvadratmeter ombygning af eksisterende bygninger. Der er bevilliget 56 millioner kroner fra A.P. Møllers almene fond, der er med til at sikre kvaliteten i byggeriet, der blev indviet i 2018.

Automatisk styring
Armaturerne er fra producenten Fagerhult. Her forklarer belysningskonsulent Thomas Bo Hansen, at manuel lysstyring via et panel er mere krævende i fællesrum med mange mennesker, end hvor der er få. Derfor anbefaler han, at lyset i et klasserum tændes automatisk med en sensor, der registrerer bevægelse og lysmængde i lokalet.

“Hvis der er mange forskellige brugere i et lokale, vil alle have deres egen mening om lyset, så den gode intention med lyset om energibesparelse og ønsket belysningsniveau kan gå tabt. Så hellere lade det køre automatisk”, anbefaler Thomas Bo Hansen.

Læs også: Københavnerne skal kunne se stjerner

Derimod er der brug for manuel styring af lyset i fællessalen, så man får dæmpet hyggelys til fest uden at lyset automatisk blev tændt.
De nye armaturer giver også mulighed for at ændre lysets farve tidligt eller sidst på dagen for at få større koncentration. Men det er der ikke meget interesse for i hverdagen efter Dennis G. Falks erfaringer.
“Lyset kan vendes om og gøres blåligt, men jeg hører ikke noget om det, så jeg tror ikke, at lærerne bruger det”, siger han.

Fagerhult har leveret armaturerne til nybyggeriet på Campus Bornholm med automatisk styring af lysstyrke og -farve..


Kvalitet fremfor prispres
Efter en efterfølgende indregulering og skift til automatisk lys i klasseværelserne mener Dennis G. Falk, at lyset fungerer udmærket. Tilfredsheden går igen hos Fagerhult, hvor Thomas Bo Hansen er glad for, at der ikke blev sparet på lyset. Han oplever ofte, at bygherren i offentlige projekter vælger laveste tilbudspris, og at det tilbudte kan være meget langt væk fra det, som bygherre og arkitekt oprindeligt ønskede. Hans erfaring er, at den billigste løsning på sigt opnås ved at købe en ordentlig kvalitet.

“I dette projekt er der valgt de armaturer, der var foreskrevet fra starten, og man har derved fået alle de gode tanker realiseret, som arkitekten og bygherrer har haft, så dette projekt har været en god case, fordi vi sammen med El:con (el-installatøren, red.) har lavet en løsning uden at gå på kompromis med det foreskrevne”, siger Thomas Bo Hansen.

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Belysning 2019

Relateret indhold

20.01.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Ny LK FUGA® 21W USB-lader A+C

20.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

Pålidelig strømforsyning i lavprofil design

20.01.2025Installator.dk

N1 finder ny driftsdirektør i egne rækker

20.01.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Tilføj Bluetooth®-tryk til dine 230V ON/OFF sensorer - helt uden udskiftning!

17.01.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Dagslysstyring har sparet os cirka 3.000 kWh om måneden

17.01.2025WAGO Denmark A/S

Sponseret

Effektive og bæredygtige installationer med WINSTA®

17.01.2025POWER TECHNIC ApS

Sponseret

NPP-serien fra MEAN WELL er både oplader og strømforsyning

17.01.2025PHOENIX CONTACT

Sponseret

M12 fordelerbokse med push-pull lynaflåsning og stikbar kappe

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle