Google-åbning i Fredericia viser værdien af danske datacentre
Google har indviet sit nye datacenter ved Fredericia efter en investering på 4,5 milliarder kroner, der drives med grøn strøm.
Googles data center drives med grøn strøm og har blandt andet affødt milliardinvestering i fem danske solcelleparker.
“Det er et af de mest bæredygtige datacentre i verden, og dermed viser Google vejen sammen med de andre store aktører, der foreløbig har investeret kraftigt i Danmark. De har alle sammen meget ambitiøse mål for brug af grøn energi”, siger Henrik Hansen, direktør for brancheforeningen Datacenter Industrien og tilføjer:
“De høje ambitioner kan opfyldes her i landet, hvor vi både har store mængder grøn energi og verdens bedste muligheder for at udnytte overskudsvarmen i fjernvarmenettet. Det er en meget stærk pakke og et meget stærkt argument for, at Danmark skal tiltrække endnu flere investeringer. Datacentre bruger meget strøm, men her i landet kan vi udvikle og drive dem klimaneutralt”.
Til det nye data center i Fredericia har Google investeret i danske solcelleparker med en samlet effekt på 160 MW. Ifølge en rapport fra Copenhagen Economics er de store, langvarige kontrakter eksempelvis med Googles nye data center afgørende for, at der kan etableres ny, grøn energiproduktion med stort volumen. Det gælder blandt andet for den danske virksomhed Better Energy, der siden 2018 har udviklet nye projekter med vedvarende energi helt uden offentlig støtte.
Henrik Hansen påpeger, at Google og andre store operatører af datacentre lægger en solid bund under projekterne, som dermed gør, at datacentrene bliver en afgørende kraft til at skubbe gang i ny grøn energiproduktion. Samtidig sikrer de et stort bidrag til de kæmpe investeringer i el-nettet, der er nødvendige for elektrificering af hele samfundet, når der skal omlægges fra fossil energi.
Datacenter Industrien arbejder nu med at bringe aktørerne sammen til videreudvikling af fremtidens grønne data center i et projekt med fælles testcenter, der blandt andet skal finde løsninger for endnu bedre udnyttelse af overskudsvarme.
-CH