02.10.2015  |  EL  |  Branchen

Indspark: Grøn BoligJob-ordning for kommende generationer

Indhold fra partner Hvad er dette?

Optimering af de tekniske installationer i de danske hjem kan give besparelser i milliardklassen, og området bør derfor være omdrejningspunkt for den grønne BoligJob-ordning, mener Veltek. Brancheforeningen stiller sig uforstående over for, at politikerne negligerer potentialet i de tekniske installationer, der også udgør en særdeles vigtig del af det danske klimamål om fossilfrihed i 2050.

Embedsmænd i Energistyrelsen og Skatteministeriet er i skrivende stund ved at lægge sidste hånd på det lovforslag, der skal danne basis for den kommende grønne BoligJob-ordning. Branchen kan glæde sig over, at det lykkedes at få videreført fradragsordningen, og håbe på at den først og fremmest bliver katalysator for optimering af boligers tekniske installationer. 

Læs også: Det intelligente badeværelse

Elinstallationer, vandarmaturer med censorer samt varme- og ventilationsstyringssystemer eksempelvis er teknologisk så langt fremme, at de nemt og hurtigt kan give rigtig store besparelser og overordentlig god mening for klimaet. Tilbagebetalingstiden er oven i købet kort. De tekniske installationers intelligens er samtidig en forudsætning for et vellykket samspil med fremtidens energisystemer, og rigtig mange boligers installationer står over for en nødvendig opgradering, hvis de skal kunne indgå.

De tekniske installationer i de danske hjem har et uforløst besparelsespotentiale på milliarder af kroner og bør være et naturligt omdrejningspunkt for den grønne BoligJob-ordning. Desværre overses eller negligeres områdets potentiale gang på gang, selvom energieffektivisering af de tekniske installationer også er en særdeles vigtig del af vores klimamål om fossilfrihed i 2050.

Politikerne vender det blinde øje til
Vi forstår ikke, at politikerne vender det blinde øje til. Det har Danmark, efter vores opfattelse, ikke råd til.

Om skribenten

Per Rømer Kofod er administrerende direktør for Veltek, VVS- og eltekniske leverandørers brancheforening.

Han er uddannet stærkstrømsingeniør og har desuden en EBA. Han har tidligere i sin karriere været VP for Smart Grids i ABB.

Med i købet af energieffektivisering af de tekniske installationer kan følge et sundere indeklima, som giver færre sygedage, bedre trivsel samt større komfort. Derudover er energieffektivisering nøglen bag langtidsholdbare danske arbejdspladser. Samfundsmæssigt og totaløkonomisk er det win-win at rette fokus på de tekniske installationer.

Næsten halvdelen af de danske privatboliger har energimærkning E, F eller G, som tilsammen udgør de tre mindst energivenlige trin på skalaen. I en ikke så fjern fremtid vil mange af disse boliger praktisk talt være usælgelige på grund af deres energi-ineffektivitet.  Det skal BoligJob-ordningen være med til at ændre.

Veltek tror og håber på, at de tekniske installationer kommer til at spille en hovedrolle i BoligJob-ordningen. 

Læs også: Vejen mod fossilfrihed skal brolægges med danske job

En intelligent og energieffektiv bygningsmasse er og bliver den nemmeste vej til fossilfrihed og er samtidig en vigtig investering i fremtiden og de kommende generationer.

Mere fra VELTEK

VELTEK

www.veltek.dk

VELTEK er Danmarks største tekniske brancheorganisation og repræsenterer cirka 115 virksomheder med en samlet omsætning på over 27 milliarder kroner i Danmark.VELTEK er repræsenteret i: Transport- og Bygningsministeriets Specialudvalg, VA-styregruppen under ETA Danmark, bestyrelsen for Dansk Center for Lys (DCL), bestyrelsen for Elretur og branchepanelet for Byggeri i Trafik- Bygge- og Boligstyrel…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere