Indhold fra partner Hvad er dette?
Energivenlige el-apparater vinder større indpas i de danske hjem, og det er godt for både klimaet og pengepungen, men udgør en risiko for vores el-sikkerhed, hvis eltavlen ikke er up to date. Sådan lyder meldingen fra power management-virksomheden Eaton.
Stigende el-, olie- og gaspriser betyder, at mange boligejere lige nu overvejer at investere i varmepumper og energivenlige produkter. Nogle bilejere har allerede deres egen ladestander i carporten, men det er kun lige begyndt, og flere husejere er begyndt at producere egen strøm med solceller.
Ny teknologi til fejlstrømsafbrydelser skal sikre grønne apparater mod strømsvigt
Vores elforbrug har ændret sig drastisk gennem de seneste år, og elinstallationer er blevet mere komplekse. For eksempel er salget af varmepumper i Danmark steget. Ifølge tal fra Energistyrelsen blev der i perioden 1. juli 2020 - 30. juni 2021 solgt godt 21 procent flere luft/luft-varmepumper i forhold samme til periode året før og 56 procent flere vandbårne varmepumper. Det stiller nye krav til teknologien bag vores fejlstrømsafbrydere.
Fejlstrømsafbrydere af type A, som i dag sidder i de fleste eltavler, ydede for blot få år siden fin beskyttelse til standardapparater og tungere elektroniske produkter som fx blæsere og foodprocessorer. De er i dag ikke længere tilstrækkelige, hvis dit hjem er fyldt med grønne apparater. De nye energieffektive el-apparater kræver nemlig mere, og de er ofte bygget med tungere motorstyreenheder (frekvensomformere), som stiller højere krav til fejlstrømsafbryderne.
”Fejlstrømsafbryderen er vores nødbremse mod stød og brand, hvis der opstår elektriske fejl i elinstallationen. Derfor er det afgørende, at den følger med den teknologiske udvikling, så den kan beskytte os mod livsfarlige elektriske stød. I dag ser vi desværre, at type A ikke altid lever op til opgaven,” siger Per Vagnholm salgschef hos Eaton Danmark.
Det udfordrer ifølge Per Vagnholm beskyttelsen af hovedstrømkredse og kan give pludselige strømafbrydelser.
Grønne boligejere skal kigge fejlstrømsafbryderen efter i sømmene
Grønne boligejere, elektrikere og installatører bør derfor gå deres grønne installationer efter i sømmene og sikre sig, at de har den rigtige type fejlstrømsafbryder som fx Eatons type F, der er særlig egnet til energieffektive el-apparater i hjemmet og kan registrere elektriske udsving på op til 1 kHz.
Selvom type F egner sig til grønne el-apparater, yder den dog ikke tilstrækkelig beskyttelse, når det kommer til større og mere komplekse grønne el-apparater som fx ladestandere, solcelleanlæg eller varmepumper. Her skal du i stedet vælge fejlstrømsafbrydere af typen B eller B+, der giver dig en allround sikkerhed.
Teknologien bag fejlstrømsafbrydere er under hastig udvikling, og der findes i dag intelligente og avancerede fejlstrømsafbrydere på markedet, der både beskytter dig mod elektriske stød og samtidigt byder på en række overvågnings- og forvarselsfunktioner. Det er Eatons digitale fejlstrømsafbryder et eksempel på. Den kan give dig besked om, hvornår det er tid til at efterse din elinstallation, hvilket begrænser utilsigtet udkobling.
Beskyt også hjemmet mod overspændinger
Den energibevidste husejer bør også overveje at beskytte hjemmet mod overspændinger, hvis eltavlen udvides til også at forsyne husstandens varmepumpe eller ladestander. Særligt enfamiliehuse mangler ofte at installere transientbeskyttelse. Det skyldes, at kravet for overspændingsbeskyttelse (60364-4-443.4) i private boliger kun gælder, hvis værdien af den samlede elektriske installation, er mere end fem gange højere end omkostningen ved selve beskyttelsesudstyret. Det kan dog ifølge Per Vagnholm både blive dyrt og ubehageligt, hvis den del af installationen mangler, og lynet slår ned.
Faktaboks
Fejlstrømsafbryderens grønne ABC
- Type A: yder beskyttelse til standardapparater og tungere elektroniske produkter, men er ofte ikke tilstrækkelige til energieffektive el-apparater med frekvensomformere.
- Type B og B+: yder beskyttelse til mere komplekse grønne el-apparater som fx ladestandere, solcelleanlæg eller varmepumper.
- Type F: yder beskyttelse til energieffektive el-apparater og kan registrere elektriske udsving på op til 1 kHz.
- Transientbeskyttelse (60364-4-443.4): yder beskyttelse mod overspændinger og bør overvejes ved installation af varmepumpe og/eller ladestander i private boliger.
Energi

5 fordele ved SF6-fri koblingsanlæg til mellemspænding
Hvis der er et godt tidspunkt at blive SF6-fri på og være på forkant med nye EU-regler, er det lige nu. Men er du ikke overbevist endnu, så er her 5 gode grunde til at skifte.
Indhold fra partner
El-materiel

Derfor er en UPS nødstrømsløsning uundværlig!
Få mere at vide om UPS-systemer, og den rolle de spiller for drift og forretningskontinuitet.
Indhold fra partner
El-materiel

Viden du har brug for, før du køber UPS-anlæg
Viden om funktioner og muligheder er vigtige før du vælger UPS-løsning.
Indhold fra partner
El-materiel

De 9 mest almindelige strømproblemer, der kan sætte driften ud af spil.
Bygninger er i stadig stigende grad afhængige af netværksforbundet IT, IoT og andre følsomme elektroniske enheder – og denne udvikling vil fortsætte i endnu højere grad i fremtiden. Få overblik over 9 strømproblemer, der kan sætte driften ud af spil.
Indhold fra partner
El-materiel

Find UPS-type der matcher behovet for beskyttelse
Forskellige UPS-typer giver forskellige niveauer af strømbeskyttelse. Få viden om de forskellige typer af UPS-systemer så du kan finde den version, der matcher behovet.
Indhold fra partner
Arbejdsredskaber

Fleksibilitet i elnettet rummer potentiale for enorme energibesparelser
Fleksibilitet i energisektoren kan reducere europæiske forbrugeres elregninger med mere end 71 milliarder euro inden 2030. Ny rapport fra DNV og Eaton, kvantificerer fordelene ved, at forbrugerne overgår til fleksibelt, grønt elforbrug.
Indhold fra partner