Grønt energiforsøg på Bornholm sikrer balance i el-systemet

Et grønt el-omstillingsforsøg med 800 bornholmske husstande skal gøre forbrugerne aktive og skåne elnetværket for overbelastning.

EcoGrid 2.0 - et grønt el-omstillingsforsøg med 800 bornholmske husstande. Arkivfoto. .

Det er en central brik i den grønne omstilling at få elforbruget til at spille sammen med produktion af grøn el, skriver politiken.dk. Forskere har siden sommeren 2016 forsøgt at omdirigere 800 bornholmske husstandes elforbrug, så det ikke overbelaster elnetværket. På den måde er det også muligt for private forbrugere at være aktive i den grønne omstilling.

Forsøget, EcoGrid 2.0, viser, at den teknologi vi har til rådighed i dag tillader os at styre varmepumper og el-radiatorer i private hjem, så forbruget kan skubbes i tid. Det kan hjælpe el-systemet med at indpasse mere grøn energi og blive billigere i drift.

Læs også: Indspark: Vi skal selfølgelig tage økonomisk ansvar for den grønne omstilling

”Vi har vist, at vi både kan skrue op og ned for elforbruget, uden forbrugerne mister komfort. Resultaterne er robuste og rigtig spændende,” siger forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi, der er projektleder for EcoGrid 2.0.

Forsøget skaber balance
Styrebokse og sensorer i de 800 forsøgshuse gør, at to aggregatorer fra IBM og Insero kan fjernstyre temperaturen, inden for de grænser bornholmerne har sat. Opstår der mangel på el i netværket, kan aggregatoren skrue ned for varmen hos et antal forbrugere i en periode, og omvendt hvis vinden blæser kraftigt og giver el-overskud, så kan aggregatoren skrue op igen.

”Aggregatorerne er et væsentligt bindeled mellem el-systemet og kundernes mange små enheder. Teknikken er ved at være på plads, så næste skridt bliver, at aggregatorerne tilbyder produktpakker, der giver mening for kunderne. Den del af forsøget starter nu”, siger Jørgen S. Christensen.

Fjernstyringen hjælper både Bornholms Energi & Forsynings lokale distributionsnet og det overordnede transmissionsnet med at balancere mellem elforbrug- og produktion.

De bornholmske forbrugere har kunne vælge mellem tre modeller, som deres varmeforbrug bliver styret ud fra: hvornår strømmen er billigst, mindst muligt CO2-udslip eller efter systemets behov for fleksibilitet.

”Det bliver der behov for i takt med at forbruget stiger, når vi får flere elbiler og varmepumper ind i el-systemet. I en husholdning er der ikke ret meget at styre på, for det må ikke gå ud over folks komfort, så det er næsten kun varmeforbruget, man kan arbejde med. Brugerne skal mærke det mindst muligt,” siger Jørgen S. Christensen til politiken.dk.

Fleksibelt elforbrug er en vigtig brik i grøn omstilling
Danmarks Teknologiske Universitet, DTU, er med i projektet. Det er en central brik i den grønne omstilling at skabe et fleksibelt elnetværk, mener professor og leder af Center for El og Energi på DTU Elektro, Jakob Østergaard.

Læs også: Lavere afgift på el er godt nyt for den grønne omstilling

”Det er én brik af rigtig mange, men hvis vi skal have en omstilling til 100 procent vedvarende energi, må vi bruge alle de instrumenter, vi kan få fat i. På den måde kan man få mere vedvarende energi ind i systemet uden at risikere, at det hele bryder ned, fordi der ikke er balance mellem forbrug og produktion”, siger Jacob Østergaard til politiken.dk.

Forsøget slutter efter planen i sommeren 2019, og viser indtil videre at deltagerne typisk sparer 500-700 kroner om året.

- SN

2ctrl ApS

Sponseret

KNX intelligent lysstyring – fremtiden for nybyggeri

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

20.02.2025BLICHFELD POWER & MEASUREMENTS A/S

Sponseret

Hvordan kan man reducere sit ydelsestab på solcelleparken?

06.02.2025Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

03.02.2025Installator.dk

Biogas løser klimaudfordring for danske mursten

30.01.2025Installator.dk

Ny energieffektiv belysning i Københavns Lufthavn

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Vølund Varmeteknik A/S
Uddannelse
⭐️ BLIV EKSPERT I SALG AF VARMEPUMPER - salgskursus med gratis overnatning ⭐️

På kurset får du en spændende kombination af teknisk viden og træning i kommunikation, som gør dig i stand til at forklare komplekse varmeløsninger på en enkel måde, der er forståelig for dine kunder.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding