Grønt energiforsøg på Bornholm sikrer balance i el-systemet

Et grønt el-omstillingsforsøg med 800 bornholmske husstande skal gøre forbrugerne aktive og skåne elnetværket for overbelastning.

EcoGrid 2.0 - et grønt el-omstillingsforsøg med 800 bornholmske husstande. Arkivfoto. .

Det er en central brik i den grønne omstilling at få elforbruget til at spille sammen med produktion af grøn el, skriver politiken.dk. Forskere har siden sommeren 2016 forsøgt at omdirigere 800 bornholmske husstandes elforbrug, så det ikke overbelaster elnetværket. På den måde er det også muligt for private forbrugere at være aktive i den grønne omstilling.

Forsøget, EcoGrid 2.0, viser, at den teknologi vi har til rådighed i dag tillader os at styre varmepumper og el-radiatorer i private hjem, så forbruget kan skubbes i tid. Det kan hjælpe el-systemet med at indpasse mere grøn energi og blive billigere i drift.

Læs også: Indspark: Vi skal selfølgelig tage økonomisk ansvar for den grønne omstilling

”Vi har vist, at vi både kan skrue op og ned for elforbruget, uden forbrugerne mister komfort. Resultaterne er robuste og rigtig spændende,” siger forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi, der er projektleder for EcoGrid 2.0.

Forsøget skaber balance
Styrebokse og sensorer i de 800 forsøgshuse gør, at to aggregatorer fra IBM og Insero kan fjernstyre temperaturen, inden for de grænser bornholmerne har sat. Opstår der mangel på el i netværket, kan aggregatoren skrue ned for varmen hos et antal forbrugere i en periode, og omvendt hvis vinden blæser kraftigt og giver el-overskud, så kan aggregatoren skrue op igen.

”Aggregatorerne er et væsentligt bindeled mellem el-systemet og kundernes mange små enheder. Teknikken er ved at være på plads, så næste skridt bliver, at aggregatorerne tilbyder produktpakker, der giver mening for kunderne. Den del af forsøget starter nu”, siger Jørgen S. Christensen.

Fjernstyringen hjælper både Bornholms Energi & Forsynings lokale distributionsnet og det overordnede transmissionsnet med at balancere mellem elforbrug- og produktion.

De bornholmske forbrugere har kunne vælge mellem tre modeller, som deres varmeforbrug bliver styret ud fra: hvornår strømmen er billigst, mindst muligt CO2-udslip eller efter systemets behov for fleksibilitet.

”Det bliver der behov for i takt med at forbruget stiger, når vi får flere elbiler og varmepumper ind i el-systemet. I en husholdning er der ikke ret meget at styre på, for det må ikke gå ud over folks komfort, så det er næsten kun varmeforbruget, man kan arbejde med. Brugerne skal mærke det mindst muligt,” siger Jørgen S. Christensen til politiken.dk.

Fleksibelt elforbrug er en vigtig brik i grøn omstilling
Danmarks Teknologiske Universitet, DTU, er med i projektet. Det er en central brik i den grønne omstilling at skabe et fleksibelt elnetværk, mener professor og leder af Center for El og Energi på DTU Elektro, Jakob Østergaard.

Læs også: Lavere afgift på el er godt nyt for den grønne omstilling

”Det er én brik af rigtig mange, men hvis vi skal have en omstilling til 100 procent vedvarende energi, må vi bruge alle de instrumenter, vi kan få fat i. På den måde kan man få mere vedvarende energi ind i systemet uden at risikere, at det hele bryder ned, fordi der ikke er balance mellem forbrug og produktion”, siger Jacob Østergaard til politiken.dk.

Forsøget slutter efter planen i sommeren 2019, og viser indtil videre at deltagerne typisk sparer 500-700 kroner om året.

- SN

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

17.01.2025GEMINA TERMIX A/S

Sponseret

Termix iControl: Intelligent regulering og komfort – din garanti for kvalitet

17.01.2025LEDVANCE A/S

Sponseret

LEDVANCE Renewables

17.01.2025Installator.dk

Banebrydende nyt LED-lys koncept taler ind i bæredygtigheds-agendaen

15.01.2025Installator.dk

Udsigt til travlhed: 250.000 boligejere vil benytte håndværkerfradrag

03.01.2025Dimex

Sponseret

På ISH 2025 styrer vi smart kontrol og AI mod nul i byggesektoren

19.12.2024Installator.dk

Undersøgelse: Mange dansker misser strømbesparelser i hjemmet

12.12.2024Scankab Cables A/S

Sponseret

Scankab gør fremtiden grønnere med #MovingGreen

Bæredygtighed og digital transformation går hånd i hånd

10.12.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Vølund Varmeteknik A/S
Webinar
Bliv klogere på fremtidens varmepumpe (uden ude-del) til nybyggeri og udskiftning 🎓

Vi afholder et gratis webinar om den nye boligventilationsvarmepumpe S735, hvor du vil få mere viden om produktet, der skal installeres uden udedel, og som allerede nu bliver efterspurgt til fremtidens boligbyggeri.

Dato

24.01.2025

Tid

10:00

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Økonomiforhold i mindre bygge- og anlægsprojekter og -virksomheder

Lær at styre økonomien i mindre byggesager.

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

27.01.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Barmstedt Alle 9, 5500 Middelfart

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleteknik for VE-installatører

Lær at planlægge og installere mindre, nettilsluttede solcelleanlæg, samt at dimensionere anlægget, så det er tilpasset en given bygnings konstruktion og elbehov. Lær også at udvælge solcellepaneler, invertere og kabler, så de udgør et teknisk og økonomisk optimeret anlæg.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Uddannelse
Indeklima og energiforbrug i komplekse bygninger (Fag C)

Få redskaberne til at rådgive om sundt indeklima og energibesparelser i større bygninger.

Dato

28.01.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
GPS - geometrisk tolerancesætning

Brug af GPS-tolerancer muliggør funktionsrigtigt tegningsmålsætning. Dette er helt afgørende for brug af underleverandører og da GPS-systemet er internationalt, vil landegrænser ikke være en hindring.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kursus