11.09.2018  |  EL  |  Energi

Grønt energiforsøg på Bornholm sikrer balance i el-systemet

Et grønt el-omstillingsforsøg med 800 bornholmske husstande skal gøre forbrugerne aktive og skåne elnetværket for overbelastning.

Det er en central brik i den grønne omstilling at få elforbruget til at spille sammen med produktion af grøn el, skriver politiken.dk. Forskere har siden sommeren 2016 forsøgt at omdirigere 800 bornholmske husstandes elforbrug, så det ikke overbelaster elnetværket. På den måde er det også muligt for private forbrugere at være aktive i den grønne omstilling.

Forsøget, EcoGrid 2.0, viser, at den teknologi vi har til rådighed i dag tillader os at styre varmepumper og el-radiatorer i private hjem, så forbruget kan skubbes i tid. Det kan hjælpe el-systemet med at indpasse mere grøn energi og blive billigere i drift.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Indspark: Vi skal selfølgelig tage økonomisk ansvar for den grønne omstilling

”Vi har vist, at vi både kan skrue op og ned for elforbruget, uden forbrugerne mister komfort. Resultaterne er robuste og rigtig spændende,” siger forsknings- og teknologidirektør Jørgen S. Christensen fra Dansk Energi, der er projektleder for EcoGrid 2.0.

Forsøget skaber balance
Styrebokse og sensorer i de 800 forsøgshuse gør, at to aggregatorer fra IBM og Insero kan fjernstyre temperaturen, inden for de grænser bornholmerne har sat. Opstår der mangel på el i netværket, kan aggregatoren skrue ned for varmen hos et antal forbrugere i en periode, og omvendt hvis vinden blæser kraftigt og giver el-overskud, så kan aggregatoren skrue op igen.

”Aggregatorerne er et væsentligt bindeled mellem el-systemet og kundernes mange små enheder. Teknikken er ved at være på plads, så næste skridt bliver, at aggregatorerne tilbyder produktpakker, der giver mening for kunderne. Den del af forsøget starter nu”, siger Jørgen S. Christensen.

Fjernstyringen hjælper både Bornholms Energi & Forsynings lokale distributionsnet og det overordnede transmissionsnet med at balancere mellem elforbrug- og produktion.

De bornholmske forbrugere har kunne vælge mellem tre modeller, som deres varmeforbrug bliver styret ud fra: hvornår strømmen er billigst, mindst muligt CO2-udslip eller efter systemets behov for fleksibilitet.

”Det bliver der behov for i takt med at forbruget stiger, når vi får flere elbiler og varmepumper ind i el-systemet. I en husholdning er der ikke ret meget at styre på, for det må ikke gå ud over folks komfort, så det er næsten kun varmeforbruget, man kan arbejde med. Brugerne skal mærke det mindst muligt,” siger Jørgen S. Christensen til politiken.dk.

Fleksibelt elforbrug er en vigtig brik i grøn omstilling
Danmarks Teknologiske Universitet, DTU, er med i projektet. Det er en central brik i den grønne omstilling at skabe et fleksibelt elnetværk, mener professor og leder af Center for El og Energi på DTU Elektro, Jakob Østergaard.

Læs også: Lavere afgift på el er godt nyt for den grønne omstilling

”Det er én brik af rigtig mange, men hvis vi skal have en omstilling til 100 procent vedvarende energi, må vi bruge alle de instrumenter, vi kan få fat i. På den måde kan man få mere vedvarende energi ind i systemet uden at risikere, at det hele bryder ned, fordi der ikke er balance mellem forbrug og produktion”, siger Jacob Østergaard til politiken.dk.

Forsøget slutter efter planen i sommeren 2019, og viser indtil videre at deltagerne typisk sparer 500-700 kroner om året.

- SN

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere