10.10.2012

Indspark: Grønt må ikke koste (stats-)kassen

Ugens blogger advarer politikerne mod at lade klimaet og borgerne betale regningen, fordi riget fattes penge, og verdensmesterskabet i grøn politik har en høj pris.

Danmark fører verdens mest ambitiøse klimapolitik. I hvert fald på papiret. For i den tekniske branche er vi ærligt talt lidt forvirrede. Og meget frustrerede. Da politikerne i foråret indgik Danmarkshistoriens grønneste, bredeste og længstvarende energiforlig stod det skrevet, at blandt andet sol skulle være en helt central spiller i energiforsyningen.

Danskerne har læst på lektien og installeret solceller i en sådan grad, at vi allerede i år – otte år før forventet - når op på en solcellekapacitet på 200 megawatt. Det medfører et provenutab på et trecifret millionbeløb for staten, og derfor ser det ud til, at Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard nu vil gøre den massive solcellesucces til en fiasko. For forbrugerne. For klimaet. For arbejdsmarkedet. Man vil så gerne være grøn, det må bare ikke koste (stats-)kassen.

Men er det klimaet og borgerne, der skal betale regningen, fordi riget fattes penge, og verdensmesterskabet i grøn politik har en høj pris? Vi synes, det er en betænkelig løsning.

Om Willy Goldby

Willy Goldby er uddannet teknikumingeniør og har en HD i afsætning. Siden 2005 har han været direktør for brancheorganisationerne VELTEK, VVS- og EL-Tekniske Leverandørers Brancheforening, og FABA, Foreningen af Fabrikanter og Importører af Elektriske Belysningsarmaturer. Tidligere i karrieren var han ansat næsten 20 år i Philips-koncernen, blandt andet som administrerende direktør for Philips Danmark og direktør for Philips Lys A/S i perioden 1992 til 2004.
 

At få forbrugere til at tage den energirigtige tankegang til sig er ikke en let øvelse, kan vi hilse at sige. Den tekniske branche har i årevis talt for mange døve øren om energieffektivisering og grønne tekniske løsninger, og det er derfor mere end almindelig glædeligt, når danskerne endelig vælger grønne energikilder frem for samtalekøkkener. At man fra politisk side så pludselig ændrer mening og vil fjerne incitamentet til at satse på solenergi er, efter vores opfattelse, noget af et selvmål. Man efterlader forbrugerne, der troede, at de gjorde det så godt, som store spørgsmålstegn, for vil regeringen overhovedet det, den siger, den vil, mens den gør noget helt andet.

Staten er ikke det gode eksempel
Når det kommer til at gribe i egen barm, har staten svært ved at statuere det gode eksempel. Nye tal viser, at 2009-beslutningen i forbindelse med finansloven om at reducere statens energiforbrug med ti procent i 2011 i forhold til 2006 blev en fuser: Knap fire procents reduktion viste tallene, da de blev opgjort sidste år. Det er langtfra imponerende, men forventeligt, for det går ikke stærkt med at kigge indad. Eksempelvis var Christiansborg den allersidste bastion, der faldt herhjemme, da det kom til at skifte til sparepærer, og energiregnskabet belønner ikke dem, der venter.

Lad os håbe, at staten får mere held med at vise den grønne vej frem de næste par år. Hvis der er brug for hjælp, skal den tekniske branche gerne stille kompetencer til rådighed - hvis det ikke lykkes regeringen at sende det grønne arbejdsmarked på kollisionskurs inden da. I finanslovsforslaget for 2013 gøres der blandt andet tilløb til at sløjfe BoligJob-ordningen. Uden kompensation. Det vil efter vores mening være meget uheldigt og står i skærende kontrast til regeringens løfte om fokus på og investering i grønne arbejdspladser.

Potentialet for det grønne arbejdsmarked herhjemme er enormt. CONCITO konkluderede sidste år, at der inden for energieffektivisering alene er et besparelsespotentiale på cirka 18 milliarder kroner og langtidsholdbar beskæftigelse til 15.000 personer. Det potentiale skal vi udnytte!

Vores opfordring til de ansvarlige politikere er derfor enkel: Gør nu, som I har sagt og lovet. For forbrugernes skyld. For klimaets skyld. Og for det grønne arbejdsmarkeds skyld.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere