Graveskader på gasledninger sætter kedelig rekord
Antallet af graveskader på gasledninger er steget markant over de senere år. Evida opfordrer entreprenører til at være mere opmærksomme på at søge oplysninger om ledninger. Det rapporterer Dansk Fjernvarme i ny artikel.
Det går måske lidt for hurtigt med anlægsarbejdet rundt i Danmark lige nu. Det smitter nemlig af på opgørelsen fra Evida over graveskader på gasledninger, der er steget markant 2019 til 2021 – og de foreløbige opgørelser for 2022 viser, at tendensen også holder for i år. Således fortæller Dansk Fjernvarme på deres digitale medie.
I 2019 registrerede Evida 408 graveskader. Det steg året efter til 441, inden det i 2021 steg til 550. Evida skriver i en pressemeddelelse, at graveskaderne ser ud til blive øget i 2022, hvor der frem til den 22. maj allerede er registreret 247 graveskader.
LÆS OGSÅ: HandyWoman bruger QuickFix i sine kurser
Antallet af graveskader er altså på himmelflugt. På en enkelt dag i marts blev der sat en anden trist rekord med hele ni graveskader på samme dag. Det er driftsdirektøren i Evida, Søren Hylleberg Sørensen, slet ikke tilfreds med:
”Det er dyrt, det er potentielt farligt - og det kan undgås, hvis man søger ledningsoplysninger og går lidt forsigtigt frem, når man graver”, siger Søren Hylleberg Sørensen, om de mange graveskader og uddyber:
”Som en del af Danmarks kritiske infrastruktur har vi i Evida særlige forpligtelser til at sikre, at gasforsyningen hele tiden er intakt, så forbrugerne altid har gas til rådighed, ligesom vi er optagede af at undgå ulykker med gas og udslip af metan. Det er frustrerende for forbrugerne, når skaderne sker, og gassen bliver afbrudt, og det er dyrt for Evida og for skadevolderen at udbedre skaderne.”
Flest skader forårsaget af professionelle
Størstedelen af graveskader bliver desværre lavet af professionelle aktører på offentlige arealer, hvor der skal bygges, anlægges veje, eller lægges forsyningsledninger, fibernet og elkabler i jorden. Det drejer sig faktisk om op til 80 procent af skaderne.
I efteråret 2021 fik det Evida til at lancere en kampagne for at nedbringe antallet af graveskader med hovedfokus på de professionelle aktører. På trods af opfølgning og en tæt dialog med en række entreprenører går udviklingen den forkerte vej.
LÆS OGSÅ: Energistyrelsen varsler mulige problemer med gasforsyningen
”Sikkerheden på arbejdspladsen og det tilhørende arbejdsmiljø for såvel entreprenørerne som Evidas medarbejdere er altafgørende. Vi har været i dialog med entreprenørerne og været ude at holde oplæg om sikkerhed, og vi er blevet taget rigtig godt imod. Ingen graver naturligvis bevidst en gasledning over, men der er behov for øget opmærksomhed på at undgå graveskader”, siger Søren Hylleberg Sørensen.
-AKJ