Gravide må maksimalt løfte 10 kg
Arbejdstilsynet har for nyligt foretaget en præcisering af gravides løftearbejde i AT-vejledningen om gravide og ammendes arbejdsmiljø. Her fastslås det, at løft af byrder over 10 kg mange gange om dagen, kan udgøre en risiko for for tidlig fødsel.
Arbejdstilsynet præciserer desuden, at forskning tyder på, at ved løft af byrder over 10 kg har gravide risiko for spontan abort og for tidlig fødsel ved en samlet daglig løftemængde over 1.000 kg. Dette gælder de første 7 måneder af graviditeten, og derefter anbefales det at nedsætte vægten og den daglig løftemængde til det halve.
Skal der findes andre arbejdsopgaver?
Som arbejdsgiver skal man sikre, at gravide og ammendes arbejde er planlagt og tilrettelagt således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt. Der skal laves en vurdering af, om der er forhold, der kan være skadelige for den gravide kvinde og for fosteret eller det nyfødte barn så længe barnet ammes.
Der tages samtidig stilling til, om der er arbejdsopgaver, som den gravide ikke kan varetage, eller som kræver, at der stilles nye eller andre tekniske hjælpemidler til rådighed for at aflaste. Det kan også være nødvendigt at kigge på, om der kan findes andre arbejdsopgaver i virksomheden til den gravide. Er det ikke muligt at finde andre opgaver i hele perioden, kan det være en god ide at tænke i eventuel efteruddannelse.
Kontakt os for hjælp
Arbejdstilsynet anbefaler, at arbejdsgiveren udarbejder en politik for gravide. Hos Avidenz tilbyder vi at hjælpe med udarbejdelse af Arbejdspladsvurderingen for gravide og ammende og en eventuel politik for gravide.
Kontakt os på telefon 66 17 34 55 eller mail info@avidenz.dk, hvis I ønsker vores hjælp eller blot vil høre nærmere.