26.09.2014  |  VVS  |  Branchen

Grossister frygter ikke XL-Byg

XL-Bygs indtog på det professionelle grossistmarked skræmmer ikke branchens etablerede VVS-grossister. Dertil bliver byggemarkedets priser for høje, mener Brødrene Dahl og Sanistål.

XL-Byg annoncerede i starten af måneden, at virksomheden vil konkurrere med de traditionelle VVS-grossister på det professionelle marked. Den landsdækkende byggemarkeds-kæde lancerer et fast sortiment bestående af de 350 mest solgte VVS-produkter på markedet samt dag-til-dag levering af 30.000 andre VVS-artikler.

Læs også: XL-Byg vil konkurrere med VVS-grossister

Offensiven fra XL-Byg vækker undren, men ikke ligefrem frygt hos flere af de etablerede VVS-grossister.

Hos Brødrene Dahl mener kommerciel direktør Morten Kilden Nikolajsen, at der med XL-Byg blot skubbes et fordyrende led ind i branchens værdikæde, som traditionelt består af en producent, en grossist og en installationsvirksomhed.

”Med det prispres der er i branchen i øjeblikket, mener jeg ikke, at der er plads til endnu en aktør i værdikæden, så den kommer til at hedde: producent, grossist/grossister, byggemarked, installatør. Man må jo formode, at den ekstra aktør skal have en eller anden form for avance. Det er for mig at se ikke den rigtige vej at gå for en branche, der i forvejen ikke ligefrem er kendt for god indtjening i alle led, siger Morten Kilden Nikolajsen til installator.dk. 

På grund af det fordyrende led i værdikæden, ser Morten Kilden Nikolajsen ikke XL-Byg som en spiller, som på lang sigt kan konkurrere med markedets grossister. Ud over tilgængelighed og priser er der også hele rådgivningssiden, som der skal være styr på, pointerer han.

Sanistål leverer 15 procent
Da XL-Byg ikke har ønsket at medvirke i denne artikel, har det ikke været muligt at få oplyst, hvem XL-Byg samarbejder med i forhold til at tilbyde dag-til-dag levering af 30.000 VVS-produkter. Internt i branchen har der floreret rygter om, at Sanistål leverer XL-Bygs samlede professionelle sortiment. Det afviser direktør for Byggeri i Sanistål Hans Henrik von Platen-Hallermund dog og fortæller, at Sanistål har sendt en skrivelse ud til udvalgte kunder for at slå rygtet ihjel.

”Vi leverer under 200 varenumre til XL-Byg og kommer maksimalt til at levere 15 procent af deres sortiment. Der er primært tale om blødstøbte fittings, nippelrør, kompressionsfittings og nogle enkelte mærkevarer. Så man kan på ingen måde sige, at vi står bag XL-Bygs samlede professionelle sortiment eller beskylde os for at være med til at skubbe et ekstra led ind i den traditionelle salgskanal”, siger Hans Henrik von Platen-Hallermund til installator.dk. Han understreger i samme åndedrag, at alle de større grossister i Danmark i dag leverer til byggemarkeder i en eller anden form.

Bliver ikke konkurrent
Sanistål-direktøren mener ikke, at XL-Byg fremadrettet bliver en konkurrent til Staniståls egne håndværkerbutikker.

”Det har ingen gang på jorden, installatørerne kan købe langt de fleste produkter billigere af os, end vi sælger dem til XL-Byg. De sælger ikke til installatørerne i dag, og jeg tror heller ikke, det er deres ambition fremadrettet. Jeg tror simpelthen ikke på, at de får succes med det”, understreger Hans Henrik von Platen-Hallermund.

XL-Byg slår i sin markedsføring blandt andet på, at virksomheden er til stede i de små lokal samfund, hvor de etablerede grossister ikke er fysisk placeret.

Mere fra Lasse

Lasse Andersen

  • Horisont Gruppen a/s
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere