Håndværkerfradraget stiger til næste år

Håndværkerfradraget bliver sat en smule op fra årsskiftet. Fradraget blev ikke rørt i de afsluttede finanslovsforhandlinger, og som noget nyt bliver det nu reguleret for at følge med prisudviklingen.

Til nytår kommer fradraget på energirenovering og serviceydelser til at stige en smule. Arkivfoto..

Håndværkerfradraget stiger en smule i 2019. Således hæves fradraget til energirenovering med 200 kroner fra 12.000 til 12.200 kroner, ligesom at Boligjobordningens ”tvillingefradrag” for serviceydelser som fx rengøring i hjemmet hæves tilsvarende fra 6.000 kroner pr. person pr. år til 6.100 kroner efter nytår.

Stigningen skyldes, at håndværkerfradraget sidste år blev gjort permanent i den nuværende, smalle, ”grønne” version. Derfor er det nu omfattet af den årlige regulering af beløbsgrænser i personskatteloven.

Læs også: Håndværkerfradraget benyttes ikke kun af velhavere

”Siden håndværkerfradraget blev indført i 2011, har det levet en omtumlet tilværelse. Men sjældent har der været så meget politisk ro om det, som netop nu. Den dramatiske finanslovsaftale i julen 2017, gjorde nemlig heldigvis håndværkerfradraget permanent”, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Ifølge cheføkonomen sikrer stigningen formentlig, at fradraget ikke udhules af den generelle inflation i samfundet.

Han mener samtidig, at dét, at håndværkerfradraget nu er blevet omfattet af den automatiske pristalsregulering i skattelovgivningen, kan tolkes som et vidnesbyrd om, at politikerne faktisk mener det alvorligt med at gøre ordningen permanent.

”Tidligere var håndværkerfradraget en politisk ventil, der hvert år blev skruet op og ned for. Det gav uhensigtsmæssig stop-and-go adfærd. Både forbrugere og virksomheder ved nu, hvilke rammer, der gælder. Det giver ro for de små virksomheder til fx at ansætte lærlinge og for forbrugerne til at efterspørge hvidt i stedet for sort arbejde og måske til at realisere drømmeprojektet med nye energispare-vinduer, ekstra isolering eller lignende”, siger Bo Sandberg.

Skatteværdien af fradraget falder
Men selv om selve beløbsgrænsen stiger i 2019, så sker der alligevel en anden form for udhuling. 

”Håndværkerfradraget er nemlig et såkaldt ligningsmæssigt fradrag. Og skatteværdien af fradraget falder fra 26,6 procent i år til 25,6 procent næste år. Den gode nyhed er dog, at skattereformen fra 2009 er endeligt indfaset næste år. Så efter 2019 udhules fradraget ikke yderligere”, forklarer Bo Sandberg.

Læs også: Brugen af det grønne håndværkerfradrag stiger

På bundlinjen betyder de ændrede grænser og satser for håndværkerfradraget, at det faktisk bliver en smule billigere for statskassen. Ifølge Skatteministeriet vil udgiften til Boligjobordningen falde fra 455 millioner kroner i 2018 til 445 millioner i 2019 – heraf går cirka 70 procent til håndværksdelen og cirka 30 procent til servicedelen.

- JMA

Solar Danmark

Sponseret

Lærlingedagen 2025 - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

04.04.2025Installator.dk

Trumps told kan bremse fremdriften

03.04.2025Installator.dk

Kriseramt solcelleselskab etablerer nyt driftsselskab

03.04.2025VELTEK

Sponseret

EL & TEKNIK 2026 Tema: Fremtidens Danmark – Energieffektiv og elektrisk

03.04.2025Lemvigh-Müller A/S

Sponseret

ESG skaber værdi i Lemvigh-Müller

02.04.2025Solar Danmark

Sponseret

Mere end 550 lærlinge og mestre besøger Solar Danmarks lærlingedage

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Solcelleanlæg - VE-installatør

Vil du være VE-montør af solcelleanlæg? KEA kvalificerer dig til at blive godkendt. Har du el-autorisation, bliver du VE-installatør af solcelleanlæg.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

København NV

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Ledelse i praksis - FM

Bliv kvalificeret til at lede både dig selv og andre i og omkring FM-funktioner samt - opgaver.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Hellerup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Vejen - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

08.04.2025

Sted

Vejen

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup