Juridisk svar: Instruerede arbejdsgiver korrekt i brugen af værktøj?
Hvordan blev sagen løst, da en installationsvirksomhed fik en bøde af Arbejdstilsynet, som firmaet fandt urimelig?
En mindre virksomhed havde en svend på 52 år ansat som montør. Medarbejderen havde arbejdet for virksomheden i mange år. En dag kom han til skade ved brugen af noget værktøj, som han i øvrigt havde brugt hver dag i årevis. Uheldet medførte en skadet arm, som var brækket flere steder. Der blev tilkaldt en ambulance, hvilket medførte, at både politiet og Arbejdstilsynet rykkede ud.
Efterfølgende modtog virksomheden et bødeforlæg på 80.000 kroner fra Arbejdstilsynet, da det mente, at der ikke var instrueret og ført det fornødne tilsyn med arbejdet.
Dette kom meget bag på virksomheden, der følte sig uretfærdigt behandlet, hvorfor de kontaktede Arbejdsgiverne. Da en løsning ikke kunne klares udenretsligt, overgik sagen til politiet samt advokaten for virksomheden. Hvordan blev sagen løst?
SVAR:
Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne bliver instrueret i brugen af værktøjet, også selvom der er tale om en udlært svend, ligesom det er arbejdsgiverens ansvar, at der bliver ført det fornødne tilsyn med arbejdet.
Det handler i denne type sager om at kunne dokumentere instruktionen og tilsynet.
Arbejdsgiveren har pligt til at oplære og instruere de ansatte. Arbejdsgiveren skal herudover føre effektivt tilsyn med, at de ansatte rent faktisk udfører arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.
Arbejdsgiveren kan vælge at lade en medarbejder udføre opgaven med oplæring, instruktion og tilsyn. Det vil dog altid være arbejdsgiverens ansvar, at det faktisk sker, og at den der udfører opgaven, har de tilstrækkelige kvalifikationer hertil. Hvis virksomheden ikke råder over de nødvendige kompetencer til at varetage denne opgave, skal arbejdsgiveren skaffe sig kompetencerne til at få løftet opgaven, eksempelvis via ekstern rådgivning.
I virksomheder med en arbejdsmiljøorganisation, som er et krav, hvis man har ti ansatte eller mere, er det én af arbejdsmiljøorganisationens opgaver at opstille principper for oplæring og instruktion af de ansatte. Principperne skal være tilpasset arbejdsforholdene i virksomheden og de ansattes behov.
Arbejdsmiljøorganisationen skal desuden kontrollere, at oplæring og instruktion faktisk sker, og at arbejdsgiveren fører tilsyn med det.
Sagen endte i retten som en straffesag, da virksomheden ikke kunne dokumentere, at medarbejderen havde været rigtig instrueret, og at der havde været ført tilsyn med arbejdet. Bøden blev dog nedsat til 40.000 kroner, da retten ikke mente, at skaden var så alvorlig, at det berettigede til en bøde på 80.000 kroner.