Juridisk svar: Instruerede arbejdsgiver korrekt i brugen af værktøj?

Hvordan blev sagen løst, da en installationsvirksomhed fik en bøde af Arbejdstilsynet, som firmaet fandt urimelig?

En mindre virksomhed havde en svend på 52 år ansat som montør. Medarbejderen havde arbejdet for virksomheden i mange år. En dag kom han til skade ved brugen af noget værktøj, som han i øvrigt havde brugt hver dag i årevis. Uheldet medførte en skadet arm, som var brækket flere steder. Der blev tilkaldt en ambulance, hvilket medførte, at både politiet og Arbejdstilsynet rykkede ud.

Efterfølgende modtog virksomheden et bødeforlæg på 80.000 kroner fra Arbejdstilsynet, da det mente, at der ikke var instrueret og ført det fornødne tilsyn med arbejdet.

Dette kom meget bag på virksomheden, der følte sig uretfærdigt behandlet, hvorfor de kontaktede Arbejdsgiverne. Da en løsning ikke kunne klares udenretsligt, overgik sagen til politiet samt advokaten for virksomheden. Hvordan blev sagen løst?

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne. .

SVAR:
Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne bliver instrueret i brugen af værktøjet, også selvom der er tale om en udlært svend, ligesom det er arbejdsgiverens ansvar, at der bliver ført det fornødne tilsyn med arbejdet.

Det handler i denne type sager om at kunne dokumentere instruktionen og tilsynet.

Arbejdsgiveren har pligt til at oplære og instruere de ansatte. Arbejdsgiveren skal herudover føre effektivt tilsyn med, at de ansatte rent faktisk udfører arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Arbejdsgiveren kan vælge at lade en medarbejder udføre opgaven med oplæring, instruktion og tilsyn. Det vil dog altid være arbejdsgiverens ansvar, at det faktisk sker, og at den der udfører opgaven, har de tilstrækkelige kvalifikationer hertil. Hvis virksomheden ikke råder over de nødvendige kompetencer til at varetage denne opgave, skal arbejdsgiveren skaffe sig kompetencerne til at få løftet opgaven, eksempelvis via ekstern rådgivning. 

I virksomheder med en arbejdsmiljøorganisation, som er et krav, hvis man har ti ansatte eller mere, er det én af arbejdsmiljøorganisationens opgaver at opstille principper for oplæring og instruktion af de ansatte. Principperne skal være tilpasset arbejdsforholdene i virksomheden og de ansattes behov.

Arbejdsmiljøorganisationen skal desuden kontrollere, at oplæring og instruktion faktisk sker, og at arbejdsgiveren fører tilsyn med det.

Sagen endte i retten som en straffesag, da virksomheden ikke kunne dokumentere, at medarbejderen havde været rigtig instrueret, og at der havde været ført tilsyn med arbejdet. Bøden blev dog nedsat til 40.000 kroner, da retten ikke mente, at skaden var så alvorlig, at det berettigede til en bøde på 80.000 kroner. 

Installator.dk

Rekruttering: Ram de rigtige kandidater – i det rette miljø

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

30.04.2025Installator.dk

AO overtager webshop fra VVS-eksperten

29.04.2025Installator.dk

Københavns Kommune skifter til intelligent LED: 160.000 armaturer udskiftes

28.04.2025Belimo A/S

Sponseret

Mød Belimo på VVS’25, hvor vi fejrer 50 år med god energi

28.04.2025Installator.dk

Analyse: Virksomheder føler sig dårlig behandlet

25.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Mellem mursten og megabytes

25.04.2025Installator.dk

Lemvigh-Müller har indgået toårig aftale med InstallatørGruppen

24.04.2025Installator.dk

Klimaministeren overlevede mistillidsafstemning

24.04.2025METRO THERM A/S

Sponseret

Mød METRO THERM på VVS-messen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Eaton Electric Danmark
Seminar
Teknisk seminar om 3 fasede UPS - Brøndby

Eaton inviterer til teknisk seminar om 3 fasede UPS. Bliv klogere på hvordan du designer fremtidens UPS-løsninger til bygninger, sundhedssektoren, industrien og datacentre.

Dato

06.05.2025

Tid

07:30

Sted

Gammelager 14, 2605 Brøndby (Hos Solar)

Vølund Varmeteknik A/S
Kursus
🔧 TEKNISK BASISKURSUS varmepumper 🔧

Kurset giver dig kendskab til varmepumpernes styringsprincipper, anlægsopbygning og giver dig en generel viden om opstart af varmepumper - både jordvarme og luft-til-vand varmepumper. Kurset vil indeholde en del praktiske opgaver.

Dato

06.05.2025

Tid

08:30

Sted

Vølund Varmeteknik Industrivej Nord 7B 7400 Herning

Dansk Standard
Kursus
El-sikkerhed, diplomkursus - 2 dage

Over 2 dage giver kurset et godt kendskab til lovgivning og standarder indenfor elektrisk sikkerhed, og til hvordan kravene efterleves i praksis.

Dato

06.05.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Kolding Kokholm 2 6000 Kolding

Danvak
Kursus
Linjetabsberegning med HEAT2, Grundkursus

Kuldebroer kan have væsentlig betydning for bygningers energiforbrug, og i værste fald kan de medføre kondens og risiko for svamp og skimmel i konstruktioner og på overflader.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Teknologisk Institut - Aarhus

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Kvalitet, sikkerhed og miljø (EL)

Få kvalitet, miljø og sikkerhed til at gå op i en højere enhed.

Dato

07.05.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

Schneider Electric A/S
Messe
ROBOTBRAG 2025! Prep din virksomhed med robotter

Find inspiration til, hvad der kan lade sig gøre med AI og robotteknologi – og hvordan du bedst forbereder din virksomhed til fremtiden. Kom til ROBOTBRAG – inklusiv DIRA Business – hos Teknologisk Institut i Odense

Dato

08.05.2025