Juridisk svar: Instruerede arbejdsgiver korrekt i brugen af værktøj?

Hvordan blev sagen løst, da en installationsvirksomhed fik en bøde af Arbejdstilsynet, som firmaet fandt urimelig?

En mindre virksomhed havde en svend på 52 år ansat som montør. Medarbejderen havde arbejdet for virksomheden i mange år. En dag kom han til skade ved brugen af noget værktøj, som han i øvrigt havde brugt hver dag i årevis. Uheldet medførte en skadet arm, som var brækket flere steder. Der blev tilkaldt en ambulance, hvilket medførte, at både politiet og Arbejdstilsynet rykkede ud.

Efterfølgende modtog virksomheden et bødeforlæg på 80.000 kroner fra Arbejdstilsynet, da det mente, at der ikke var instrueret og ført det fornødne tilsyn med arbejdet.

Dette kom meget bag på virksomheden, der følte sig uretfærdigt behandlet, hvorfor de kontaktede Arbejdsgiverne. Da en løsning ikke kunne klares udenretsligt, overgik sagen til politiet samt advokaten for virksomheden. Hvordan blev sagen løst?

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne. .

SVAR:
Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne bliver instrueret i brugen af værktøjet, også selvom der er tale om en udlært svend, ligesom det er arbejdsgiverens ansvar, at der bliver ført det fornødne tilsyn med arbejdet.

Det handler i denne type sager om at kunne dokumentere instruktionen og tilsynet.

Arbejdsgiveren har pligt til at oplære og instruere de ansatte. Arbejdsgiveren skal herudover føre effektivt tilsyn med, at de ansatte rent faktisk udfører arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Arbejdsgiveren kan vælge at lade en medarbejder udføre opgaven med oplæring, instruktion og tilsyn. Det vil dog altid være arbejdsgiverens ansvar, at det faktisk sker, og at den der udfører opgaven, har de tilstrækkelige kvalifikationer hertil. Hvis virksomheden ikke råder over de nødvendige kompetencer til at varetage denne opgave, skal arbejdsgiveren skaffe sig kompetencerne til at få løftet opgaven, eksempelvis via ekstern rådgivning. 

I virksomheder med en arbejdsmiljøorganisation, som er et krav, hvis man har ti ansatte eller mere, er det én af arbejdsmiljøorganisationens opgaver at opstille principper for oplæring og instruktion af de ansatte. Principperne skal være tilpasset arbejdsforholdene i virksomheden og de ansattes behov.

Arbejdsmiljøorganisationen skal desuden kontrollere, at oplæring og instruktion faktisk sker, og at arbejdsgiveren fører tilsyn med det.

Sagen endte i retten som en straffesag, da virksomheden ikke kunne dokumentere, at medarbejderen havde været rigtig instrueret, og at der havde været ført tilsyn med arbejdet. Bøden blev dog nedsat til 40.000 kroner, da retten ikke mente, at skaden var så alvorlig, at det berettigede til en bøde på 80.000 kroner. 

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Følger du installationsreglerne for sikringselementer i boligtavler?

Techem Danmark A/S

Sponseret

Spar på ressourcerne - anbefalingen er, sæt forbrugsmåling op hurtigst muligt i projekterne

Relateret indhold

02.07.2025Installator.dk

Brødrene Dahl åbner nyt kabellager

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Arbejdstilsynet opdaterer og rydder ud i AT-vejledninger

30.06.2025Avidenz A/S

Sponseret

Vi søger en arbejdsmiljøkonsulent

30.06.2025Installator.dk

Navnet forvirrede - nu ændres det

30.06.2025Installator.dk

DM i Skills udpeger nye værtsbyer

27.06.2025Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO.dk udvider med Danmarks største udvalg af arbejdstøj

27.06.2025Inspectly ApS

Sponseret

Venter I med asbest-opgaverne?

27.06.2025OK a.m.b.a.

Sponseret

OK’s digitale tankkort øgede overblikket og reducerede dieselregningen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
ECIT Consulting A/S
Webinar
Effektiv dokumentation af processer med Page Scripting i Microsoft Business Central

ECIT inviterer dig til et informativt webinar, hvor vi præsenterer den nye Page Scripting funktion i Microsoft Business Central. Lær, hvordan du kan bruge denne funktion til at dokumentere og teste dine forretningsprocesser effektivt, sikre kontinuerlig drift og undgå nedetid ved implementering af nye opdateringer.

Dato

09.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX Basic kursus

Tilmeld dig

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Efteruddannelse
Boliginstallationer og teknisk beregning på kredsløb

Vil du være med til at sikre el til danske boliger? Så få redskaberne til at planlægge, installere og beregne deres el-installationer.

Dato

25.08.2025

Tid

08:30

Sted

Hellerup

DTU
Efteruddannelse
Projektledelse – metoder og værktøjer

Vil du være projektleder – eller ønsker du at opkvalificere dine projektlederkompetencer? Så tilmeld dig dette kursus, som også er et diplommodul, og styrk dine evner til at planlægge, styre og følge op på projekter.

Dato

25.08.2025

Tid

09:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Projektstrategi og -organisation

Skal du til at lede projekter, – eller gør du det allerede? Så tilmeld dig kurset Projektstrategi og –organisation, som også er et diplommodul, og få indblik i virksomheders og organisationers værdiskabelse, udviklingsfaser, livscyklus og påvirkning af strategiske drivkræfter.

Dato

25.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup

DTU
Efteruddannelse
Fra specialist til leder

Vil du have mere viden om de krav, der stilles til ledere i erhvervslivet? Og vil du udvikle dine ledelseskompetencer? Så tag dette kursus, som også er et diplommodul modul, og få sat fokus på dit potentiale i overgangen fra rollen som specialist til rollen som leder.

Dato

26.08.2025

Tid

17:00

Sted

Lautrupvang 15. 2750 Ballerup