Juridisk svar: Instruerede arbejdsgiver korrekt i brugen af værktøj?

Hvordan blev sagen løst, da en installationsvirksomhed fik en bøde af Arbejdstilsynet, som firmaet fandt urimelig?

En mindre virksomhed havde en svend på 52 år ansat som montør. Medarbejderen havde arbejdet for virksomheden i mange år. En dag kom han til skade ved brugen af noget værktøj, som han i øvrigt havde brugt hver dag i årevis. Uheldet medførte en skadet arm, som var brækket flere steder. Der blev tilkaldt en ambulance, hvilket medførte, at både politiet og Arbejdstilsynet rykkede ud.

Efterfølgende modtog virksomheden et bødeforlæg på 80.000 kroner fra Arbejdstilsynet, da det mente, at der ikke var instrueret og ført det fornødne tilsyn med arbejdet.

Dette kom meget bag på virksomheden, der følte sig uretfærdigt behandlet, hvorfor de kontaktede Arbejdsgiverne. Da en løsning ikke kunne klares udenretsligt, overgik sagen til politiet samt advokaten for virksomheden. Hvordan blev sagen løst?

Frederik Sauerberg, advokat i Arbejdsgiverne. .

SVAR:
Det er arbejdsgiverens ansvar, at medarbejderne bliver instrueret i brugen af værktøjet, også selvom der er tale om en udlært svend, ligesom det er arbejdsgiverens ansvar, at der bliver ført det fornødne tilsyn med arbejdet.

Det handler i denne type sager om at kunne dokumentere instruktionen og tilsynet.

Arbejdsgiveren har pligt til at oplære og instruere de ansatte. Arbejdsgiveren skal herudover føre effektivt tilsyn med, at de ansatte rent faktisk udfører arbejdet sikkerheds- og sundhedsmæssigt forsvarligt.

Arbejdsgiveren kan vælge at lade en medarbejder udføre opgaven med oplæring, instruktion og tilsyn. Det vil dog altid være arbejdsgiverens ansvar, at det faktisk sker, og at den der udfører opgaven, har de tilstrækkelige kvalifikationer hertil. Hvis virksomheden ikke råder over de nødvendige kompetencer til at varetage denne opgave, skal arbejdsgiveren skaffe sig kompetencerne til at få løftet opgaven, eksempelvis via ekstern rådgivning. 

I virksomheder med en arbejdsmiljøorganisation, som er et krav, hvis man har ti ansatte eller mere, er det én af arbejdsmiljøorganisationens opgaver at opstille principper for oplæring og instruktion af de ansatte. Principperne skal være tilpasset arbejdsforholdene i virksomheden og de ansattes behov.

Arbejdsmiljøorganisationen skal desuden kontrollere, at oplæring og instruktion faktisk sker, og at arbejdsgiveren fører tilsyn med det.

Sagen endte i retten som en straffesag, da virksomheden ikke kunne dokumentere, at medarbejderen havde været rigtig instrueret, og at der havde været ført tilsyn med arbejdet. Bøden blev dog nedsat til 40.000 kroner, da retten ikke mente, at skaden var så alvorlig, at det berettigede til en bøde på 80.000 kroner. 

Eaton Electric Danmark

Sponseret

Teknisk seminar om 3 fasede UPS

Wygwam Danmark, a division of Niko

Sponseret

Wygwam introducerer P49 og M49 DALI-2 BMS-sensorer fra Niko

Relateret indhold

08.04.2025Installator.dk

Rigsrevisionen vil undersøge Energinet

08.04.2025Condair A/S

Sponseret

Guide til valg af affugtere: Sikring af optimale fugtforhold i byggeri og industri

08.04.2025Installator.dk

Samn Forsyning har investeret millioner i 17.500 nye digitale vandmålere

07.04.2025Schneider Electric A/S

Sponseret

Schneider Electric lancerer skræddersyet løsning til SMV’ers bæredygtighedsarbejde

07.04.2025Installator.dk

Energi Danmark skifter navn i forbindelse med konsolidering

04.04.2025Inspectly ApS

Sponseret

Bliver krav i byggeriet bare kastet ud?

04.04.2025Installator.dk

Årets Varebil 2025 er kåret

04.04.2025KUDSK Service

Sponseret

Kudsk søger lejere. Er det dig?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Aarhus - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

09.04.2025

Sted

Aarhus

Avidenz A/S
Kursus
Sagkyndig - lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler (Esbjerg)

Tag dette kursus i lovpligtigt eftersyn af tekniske hjælpemidler. Spar penge, og foretag de lovpligtige eftersyn, når det passer ind i jeres planlægning.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Scandic Olympic, Strandbygade 6, 6700 Esbjerg

Danvak
Konference
4 x 4 by Danvak – Brandsikring af ventilationsanlæg

Ventilationssystemer, designet til at transportere luft i bygninger, kan i en brandsituation potentielt føre varme, røg og flammer gennem kanalerne til andre dele af bygningen. Det er derfor afgørende, at ventilationskanaler, der passerer gennem brandadskillelser, er korrekt forseglet. Uden en korrekt tætning kan branden passivt sprede sig ved at udnytte åbninger eller svagheder i gennemføringer til tilstødende rum.

Dato

09.04.2025

Tid

11:30

Sted

Teknologisk Institut, Gregersensvej 1, 2630 Taastrup

Solar Danmark
Uddannelse
Lærlingedagen 2025 Svenstrup - bliv klar til fremtiden - tilmeldingen er åben!

Solar Blue Install Network inviterer til en dag med faglighed og netværk, hvor du som elektrikerlærling og mester får indsigt i aktuelle emner, trends og nyheder i installationsbranchen. Mere end 500 deltog i 2024 – så tilmeld dig nu og vær sikker på at få en plads! Det er gratis og kræver ikke medlemskab at deltage.

Dato

10.04.2025

Sted

Svenstrup

Danvak
Kursus
BR18 og brandsikre gennemføringer

Kurset gennemgår BR18’s krav til brandsikring af installationsgennemføringer, samt en grundig gennemgang af test- og normkrav til dokumentation af projektering og udførsel.

Dato

10.04.2025

Tid

08:15

Sted

Teknologisk Institut - Taastrup

ABB A/S
Kursus
Certificeret KNX HVAC kursus

Tilmeld dig

Dato

22.04.2025

Tid

08:30

Sted

ABB A/S, Lautrupvang 8, 2750 Ballerup