28.04.2016  |  VENTILATION  |  Indeklima

Indspark: Historien om en 60’er villa

Et sted ude i Søborg ligger en villa, som har fået en total make-over. Fra bungalow i bedste 60’er stil lyser den nu op med 1. sal og alle de rigtige energimærker. Men beboerne lider, for indendørs er CO2-koncentrationen fire gange højere end Arbejdstilsynets øverste grænser.

Det unge par havde gjort et godt køb. En klassisk 60’villa med udviklingspotentiale i et dejligt område. Godt nok viste der sig at være radon i kælderen, men ikke værre end at det kunne løses med et ventilationsanlæg. Så det fik de installeret og oplevede på egen krop, hvordan deres boligkvalitet blev markant forbedret. Radonmåleren gav ikke længere udslag, håndklæderne på badeværelset i kælderen tørrede pludselig, og driftsmæssigt gik regnestykket i nul fra dag ét som følge af de sparrede energiomkostninger. Alle var glade.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Grøn og fugtig
Men så kom idéen med make-overen og 1. salen. 60’er villaen blev flået fra hinanden, og parret flyttede ned i kælderen, nu uden ventilationsanlæg som blev kørt på genbrugsstationen sammen med al den anden indmad. Efter et halvt års tid stod den gennemrenoverede villa indflytningsklar, nyisoleret, med termoruder, gulvvarme og hele pivtøjet.

Nu har det unge par boet i deres drømmehus i tre måneder, og de venter kun på én ting: Deres nye ventilationsanlæg. For det driver med fugt i bunden af de energirigtige termoruder. Håndklæder og viskestykker er konstant klamme, og det er faktisk ikke rigtig rart at opholde sig indendørs.

Læs også: Verden kalder Christiansborg

Sundere at gå på arbejde
Parret har oplevet, hvad der sker, når vi gennemisolerer vores boliger uden tanke på luftudskiftning. Hver især udånder de – ligesom alle os andre – tre kilo vanddampe i døgnet, som ikke forsvinder af sig selv. Når vores unge venner om morgenen slår øjnene op i deres nye soveværelse på 1. sal, er der en CO2-koncentration på 4-5.000 PPM. For en god ordens skyld vil jeg nævne, at Arbejdstilsynets øverste grænse for, hvor man må arbejde, ligger på 800 PPM.

Dette er en virkelig, men slet ikke unik historie fra det danske boligmarked. Massevis af mennesker enten køber eller bor allerede i utidssvarende boliger, som de forventningsfulde sætter i stand efter alle kunstens regler. Det vrimler med energimærkater, som blåstempler ejernes investeringer, men alt for ofte daler boligkvaliteten i takt med, at hver eneste lille luftgivende hul tætnes.

Læs også: God rådgivning er guld værd

Bag duggede ruder
Heldigvis er der hjælp at hente, for som vores unge par har erfaret, så virker det at sætte gang i luftudskiftningen, og derfor tripper de efter at få deres nye ventilationsanlæg inden for dørene. Bag hvert eneste ventilationsanlæg, der installeres, gemmer der sig en historie. Tit og ofte om fugt og nedsat livskvalitet. Saml historierne op og viderefortæl dem, så andre boligejere med indeklimaproblemer bliver opmærksomme på, at man kan gøre noget. Ingen behøver at leve bag duggede ruder.

Mere fra Christen

Christen Galsgaard

Direktør i Dansk Ventilation

  • Dansk Ventilation
Se profil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere