Hovedstaden har CO2-fri varmeforsyning om 20 år

En række nye ”grønne” energiteknologier som f.eks. solvarme og fjernkøling, er på vej ind i fjernvarmesystemet. Sammen med kommunen skal Københavns Energi i den kommende tid tage stilling til hvilke løsninger, som har størst nytteværdi. Ikke mindst CO2-fri varmeforsyning er højt prioriteret.

Københavns Energi skal i de kommende år supplere de hidtidige forsyningskilder med nye teknologiske løsninger - både centrale og decentrale. Samtidig skal de nye energiteknologier give mening såvel økonomisk som miljømæssigt, lige som de naturligvis meget gerne skal give værdi for kunderne. Udfordringerne synes derfor store.

”Målet er ikke mindst, at varmeforsyningen på sigt bliver CO2-neutral,” forklarer forsyningsdirektør for Varme og Bygas i Københavns Energi, Astrid Birnbaum.

”For øjeblikket tyder alt på, at affaldsmængden stiger, hvilket medfører, at den andel af varmen, som vi får via affald, bliver større. Derudover viser vores analyser, at kraftvarmeværkerne med fordel kan bruge mere biomasse, som i høj grad vil bidrage til at skabe den CO2-neutrale by. På længere sigt er det ydermere planen at øge mængden af geotermisk varme.

"Endelig vil vi gennemføre en total konvertering af dampsystemet, så vi senest i 2025 har gjort al fjernvarmeforsyning i København vandbaseret.”

Selv om nogle energiteknologier er mere oplagte end andre, understreger planchef Magnus Foged, at ingen løsninger endnu er valgt fra. Sammen med kommunen skal Københavns Energi imidlertid i den kommende tid vurdere, hvad der totalt set giver den bedste løsning.

”Indtil videre bliver der ikke besluttet noget, men når valget af fremtidige energiløsninger træffes, vil disse blive indført gradvis i de enkelte bydele. Foreløbig arbejder vi på et katalog over forskellige løsninger, som skal danne basis for et samlet koncept for udviklingen af forsyningen i nye byområder.”

Nye teknologier skal ikke mindst ses i sammenhæng med, at der fremover bliver langt lavere temperaturer i de enkelte bydeles fjernvarmenet. Derfor vil mange af de nye energiløsninger, som introduceres af bygherrerne, blive langt billigere samt have betydelig større energieffektivitet, såfremt de indarbejdes i fjernvarmesystemet. Det gælder ikke mindst solfangere, og målet er jo at finde ud af, hvordan vi får mest miljø for pengene,” siger Magnus Foged.

Solvarme og fjernkøling
Københavns Energi er allerede nu ved at projektere et større demonstrations-solvarmeanlæg ved Kløvermarken på Amager, som gerne skulle være i drift til september. Her vil man kunne høste de første data for fremtidens samspil mellem fjernvarme og solvarme.
”Vi supplerer anlægget med en ny type varmepumpe, så vi kan bruge solfangeren som reservoir i forårs- og efterårsmånederne, hvor de ikke selv kan levere tilstrækkelig energi med tilstrækkeligt høje temperaturer. Varmepumpen, som ikke bruger skadelige kølemidler, vil hæve temperaturen i fjernvarmesystemet.”

En anden teknologi, som kan bidrage til at gøre København CO2-neutral, er fjernkøling, som grundlæggende er det samme som fjernvarme, blot med koldt vand i stedet for varmt. Kunderne får to rør ind til deres kølesystem, så de via en veksler kan koble dem på deres interne anlæg. Fordelen ved fjernkøling er, at man kan lave nogle store havvands-indtag og dermed optimere anvendelsen af frikøling.

”Derudover bruger vi allerede nu varmedreven køling. Denne energiform er baseret på en absorberingsvarmepumpe, som bevirker, at vi kan bruge overskudsvarmen til at lave køling, og dermed reducere CO2-udledningen,” forklarer Astrid Birnbaum.

Ikke plads til jordvarme
Magnus Foged vurderer imidlertid, at brug af såvel jordvarme som solvarme er yderst kompliceret i en storby. Jordvarme er en uegnet løsning, ganske enkelt fordi der ikke er plads nok. For solvarmes vedkommende er problemet for så vidt det samme, idet tagene ikke er til rådighed i nødvendigt omfang. Disse to energikilder har derfor næppe store muligheder i den fremtidige københavnske energiforsyning, erkender han.

Imidlertid vil vi se fremkomsten af mange andre nyttige løsninger, og Københavns Energis forsyningsdirektør er overbevist om, at vi om 15-20 år vil være tættere på målet om at have en varmeforsyning, som er CO2-neutral. Samtidig vil der formentlig indgå en del vedvarende energi i fremtidens varmeforsyning. Personligt er hun overbevist om, at ikke mindst fjernkøling i løbet af de kommende år vil blive meget udbredt.

Installatører bør efteruddannes
”El og VVS-installatørerne vil få en afgørende rolle, når det drejer sig om at forbedre brugerinstallationerne, så disse kan virke ved lavere fjernvarmetemperaturer. Derudover kan installatørerne bidrage til at udvikle nye metoder, som gør det muligt at afkøle vandet bedre inden det returneres til fjernvarmenettet.”

”Tror du, installatørerne er tilstrækkeligt opmærksomme på den rolle, de kan spille i Københavns fremtidige energiforsyning?

”Potentialet er jo meget stort, og dette potentiale tvivler jeg på, at installatørerne har det fuldstændige overblik over, hvilket nok er forståeligt, fordi så mange nye energiteknologier er på vej. Og nogle af disse teknologier er end ikke færdigudviklet. Derfor er der formentlig også behov for en del efteruddannelse af installatørerne,” mener Magnus Foged.
Billedtekst: (Magnus Foged)

www.installator.dk/energi

Niko-Servodan A/S

Sponseret

Har du en forældet smart home installation? Konverter nemt til Niko Home Control

SG Armaturen A/S

Sponseret

Junistar Bio

Relateret indhold

23.04.2024Installator.dk

Klimahensyn og udsigten til nulemissionszoner fik installatør til at køre grønt

23.04.2024Installator.dk

Ny rapport: Hver tredje SMV har ikke styr på IT-sikkerheden

09.04.2024TEC7

Sponseret

Produktnyhed: Revolutionerende limning af store områder.

04.04.2024Installator.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

22.03.2024RIB Software

Sponseret

Deltag i ny markedsundersøgelse og vind 1 stk. Apple Airpods (3. generation)!

19.03.2024Schneider Electric A/S

Sponseret

Kundetilpassede skabe og effektiv logistik sikrer effektiv produktion hos Ehcolo

19.03.2024Installator.dk

Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

18.03.2024RIB Software

Sponseret

Sidste chance for tilmelding til RIB Connex webinar!

Jobmarked

Se alle

GN Belysning A/S

Salgskonsulent til el-installatører, Sjælland og øerne

Vi søger en engageret og erfaren salgskonsulent, der får ansvaret for at udvikle salget og kunderelationerne på Sjælland og øerne.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Zealand - Erhvervsakademi Sjælland

Vi søger en dygtig underviser til vores VVS-installatøruddannelse

Har du en passion for VVS-faget og brænder du for at udvikle og formidle din faglige viden? Så er der en spændende mulighed for at blive en del af Zealands team i Slagelse. Vi søger en dygtig adjunkt eller lektor til vores VVS-installatøruddannelse, som udbydes både som fuldtidsstudie og som efteruddannelse i Slagelse.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

02.05.2024

METRO THERM A/S

Vi søger en Key Account Manager til vores varmepumpeteam

Har du forstand på varmepumper? Og trives du på landevejen? Så er det måske dig, vi søger som vores nye Key Account Manager hos METRO THERM.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Solar Danmark

Intern sælger El

Trives du med en alsidig hverdag, hvor du samtidig kan være en del af et stærkt og dynamisk salgsteam som har den gode kundeoplevelse i fokus? Har du fagligheden i orden samt teknisk flair, og kan du yde god og professionel rådgivning inden for tekniske/elmæssige løsninger? Så har du nu muligheden for at blive en del af vores team.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

11.05.2024

ABB A/S

Projektleder inden for el-infrastruktur

Tag dit næste karriereskridt hos ABB sammen med et globalt team, der giver energi til transformationen af vores samfund og industri for at opnå en mere produktiv, bæredygtig fremtid. I ABB har vi et klart mål om at udbrede diversitet og inklusion både når det gælder: køn, LGBTQ+, handikap, etnicitet og alder. Sammen er vi startet på en rejse, hvor vi allesammen både individuelt og sammen hylder og hilser individuelle forskelle velkommen.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.05.2024

Energi360

Salgsteknisk konsulent

Energi360 søger salgstekniske konsulenter med el eller VVS teknisk baggrund til både øst/vest Danmark.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

09.05.2024

ABB A/S

Senior Hardware Engineer – control panels for automation

Take your next career step at ABB with a global team that is energizing the transformation of society and industry to achieve a more productive, sustainable future.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Banedanmark

Bliv sportekniker i Banedanmark

Trives du i det fri, og vil du være med til at vedligeholde Banedanmarks jernbanespor?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Solar Danmark

Account Manager til El-Installatørsalg

Er du drevet af salg og kan skabe langvarige kunderelationer? Vil du være en del af et succesfuldt team af eksterne og interne salgskonsulenter inden for el, i en stilling som du selv er med til at forme? Så har vi muligvis jobbet til dig, som Account Manager el-Installatørsalg.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

06.05.2024

Solar Danmark

Projektleder med teknisk erfaring

Du har nu muligheden for et alsidigt job, hvor du bidrager til den grønne omstilling. Som projektleder i Solar Industrial Solutions vil du være en del af projekter med mange samarbejdsflader både nationalt og internationalt. Du gør en forskel for vores kunder ved at hjælpe dem i hele salgs- og implementeringsprocessen.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

24.04.2024

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Materialeforståelse og komponenter til mindre byggerier

Få kompetencerne til at håndtere det korrekte valg af materialer ifm. forskellige typer af konstruktioner.

Dato

08.02.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
ENERGIKONSULENT 2 - FLERFAMILIEHUSE OG ERHVERV

Uddannelsen til energikonsulent i flerfamilie og erhverv certificerer dig til at kunne energimærke alle typer bygninger.

Dato

10.04.2024

Sted

Hellerup

KEA - KØBENHAVNS ERHVERVSAKADEMI
Kursus
Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen

På modulet Kommunikation, samarbejde og byggejura i byggeprocessen lærer du at vurdere byggesagens juridiske problemstillinger på baggrund af en juridisk granskning og kunne formidle disse til byggesagens samarbejdspartnere.

Dato

11.04.2024

Sted

Hellerup

Danvak
Kursus
CTS-anlæg. Konstruktion, installation og drift

Med korrekt anvendelse af CTS/BMS-systemer kan bygningsejere/driftsfolk, smart og innovativt, sikre den danske målsætning om en CO2-reduktion på 70% i 2030.

Dato

25.04.2024

Tid

08:00

Sted

Symbion, Fruebjergvej 3, 2100 København Ø

Danvak
Kursus
Commissioning

Vi oplever, at der er et stigende behov for færdigheder inden for dette felt i forbindelse med kravsspecifikation, projektering, opførelse, aflevering og drift af byggerier i Danmark.

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Trinity Hotel & Konference Center, Gl. Færgevej 30, 7000 Fredericia

RIB Software
Kursus
Skal du nå at have en af de sidste pladser på vores Facility Management kursus?

Mange områder inden for både byggeri og drift bliver i stigende grad digitaliseret og FM er ingen undtagelse - er du klar til at varetage dette?

Dato

29.04.2024

Tid

08:00

Sted

Tivoli Hotel i København