27.03.2017  |  VENTILATION  |  Branchen

Stor fare for brand i restauranters ventilationsanlæg

I sidste weekend kørte Hovedstadens Beredskab ud til ti meter høje flammer, der var startet i en restaurant og bredte sig via ventilationsskakten. Nye krav om tilsyn og vedligehold af ventilationsanlæg er måske på vej.

Hos Hovedstadens Beredskab rykker man jævnligt ud til brande, der er opstået i ventilationssystemer på restauranter. Mange af restauranterne ligger i beboelsesejendomme, hvorfor brandvæsenet nu opfordrer restauranterne til at føre tilsyn på deres ventilationsanlæg.

"Problemet med ventilationsanlæg i restauranter er, at de jo indvendig er fyldt med fedt og olie, som bliver antændt, når branden kommer derind. Vi har erfaringer med, at det sker flere gange om året i vores område, at vi har brande af denne her karakter", siger Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab til TV2 Lorry i forbindelse med en nylig brand på Vesterbrogade.

Læs også: Øland bliver eneforhandler af nyt ventilationssystem

Ifølge byggeloven har restauranterne pligt til at rense deres ventilationsanlæg og sikre, at de ikke udgør en brandfare. Men selvom mange af de københavnske restauranter ligger i beboelsesejendomme, føres der imidlertid ikke kontrol af restaurantens ventilationsanlæg, skriver TV2 Lorry.

Kommunen har ingen tilsynspligt
Ifølge bygningsreglementet er det de danske kommuner, der udgør bygningsmyndigheden, men de har ikke nogen tilsynspligt. I den forbindelse har TV2 Lorry søgt aktindsigt hos Københavns Kommune, der bl.a. kan oplyse, at der kun bliver ført tilsyn i restauranter, hvis kommunen får henvendelser, der indeholder direkte klager.

Ligeledes viste aktindsigten, at der ikke har været ført tilsyn med restauranten på Vesterbro, hvor ejeren nu er blevet sigtet for overtrædelse af beredskabslovens paragraf 71 for ikke at have udvist tilstrækkelig forsigtighed med bl.a. ild, brændstoffer eller elektriske anlæg. Ejeren har ikke ønsket at udtale sig til TV2 Lorry om, hvorvidt, vedkommende har tjekket restaurantens ventilationsanlæg.

Læs også: Arbejdsgiverne: Ingen tager ansvar for brandfarlige installationer

Derfor opfordrer Hovedstadens Beredskab restauranter, pizzariaer og kebab-steder til at være mere opmærksomme på brandfaren i forhold til deres ventilationsanlæg.

"Vi må opfordre til, at man i restaurationskøkkenerne har slukningsmidler, så hvis der opstår brande på stegeplader og i frituregryder, så kan man slukke dem, inden ilden breder sig til ventilationsanlægget", siger Tim Ole Simonsen til TV2 Lorry.

Ifølge TV2 Lorry er Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen i gang med en revision af bygningsreglementet, der træder i kraft den 1. juli. Her vil man bl.a. se nærmere på kravene om tilsyn og vedligehold af tekniske installationer.

- EL

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere