Stor fare for brand i restauranters ventilationsanlæg

I sidste weekend kørte Hovedstadens Beredskab ud til ti meter høje flammer, der var startet i en restaurant og bredte sig via ventilationsskakten. Nye krav om tilsyn og vedligehold af ventilationsanlæg er måske på vej.

Det kan være farligt, hvis restauranter ikke er opmærksomme på deres ventilationsanlæg og får dem renset i tide..

Hos Hovedstadens Beredskab rykker man jævnligt ud til brande, der er opstået i ventilationssystemer på restauranter. Mange af restauranterne ligger i beboelsesejendomme, hvorfor brandvæsenet nu opfordrer restauranterne til at føre tilsyn på deres ventilationsanlæg.

"Problemet med ventilationsanlæg i restauranter er, at de jo indvendig er fyldt med fedt og olie, som bliver antændt, når branden kommer derind. Vi har erfaringer med, at det sker flere gange om året i vores område, at vi har brande af denne her karakter", siger Tim Ole Simonsen, der er operationschef hos Hovedstadens Beredskab til TV2 Lorry i forbindelse med en nylig brand på Vesterbrogade.

Læs også: Øland bliver eneforhandler af nyt ventilationssystem

Ifølge byggeloven har restauranterne pligt til at rense deres ventilationsanlæg og sikre, at de ikke udgør en brandfare. Men selvom mange af de københavnske restauranter ligger i beboelsesejendomme, føres der imidlertid ikke kontrol af restaurantens ventilationsanlæg, skriver TV2 Lorry.

Kommunen har ingen tilsynspligt
Ifølge bygningsreglementet er det de danske kommuner, der udgør bygningsmyndigheden, men de har ikke nogen tilsynspligt. I den forbindelse har TV2 Lorry søgt aktindsigt hos Københavns Kommune, der bl.a. kan oplyse, at der kun bliver ført tilsyn i restauranter, hvis kommunen får henvendelser, der indeholder direkte klager.

Ligeledes viste aktindsigten, at der ikke har været ført tilsyn med restauranten på Vesterbro, hvor ejeren nu er blevet sigtet for overtrædelse af beredskabslovens paragraf 71 for ikke at have udvist tilstrækkelig forsigtighed med bl.a. ild, brændstoffer eller elektriske anlæg. Ejeren har ikke ønsket at udtale sig til TV2 Lorry om, hvorvidt, vedkommende har tjekket restaurantens ventilationsanlæg.

Læs også: Arbejdsgiverne: Ingen tager ansvar for brandfarlige installationer

Derfor opfordrer Hovedstadens Beredskab restauranter, pizzariaer og kebab-steder til at være mere opmærksomme på brandfaren i forhold til deres ventilationsanlæg.

"Vi må opfordre til, at man i restaurationskøkkenerne har slukningsmidler, så hvis der opstår brande på stegeplader og i frituregryder, så kan man slukke dem, inden ilden breder sig til ventilationsanlægget", siger Tim Ole Simonsen til TV2 Lorry.

Ifølge TV2 Lorry er Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen i gang med en revision af bygningsreglementet, der træder i kraft den 1. juli. Her vil man bl.a. se nærmere på kravene om tilsyn og vedligehold af tekniske installationer.

- EL

2ctrl ApS

Sponseret

2CTRL er landets førende virksomhed inden for KNX

Elsikkerhed.dk

Sponseret

Installatørmøde 2025 - Kolding

Relateret indhold

20.12.2024Installator.dk

Pengeregn over TEKNIQ-medlemmer

20.12.2024Inspectly ApS

Sponseret

Kvalitetsklubben: Styrk dit byggeprojekt med skarp intern kommunikation

20.12.2024Carlog System

Sponseret

Carlog System ønsker alle en glædelig jul samt et godt nytår

19.12.2024Brødrene A & O Johansen A/S

Sponseret

AO’s klimamål sætter en ny standard for grossisterne

19.12.2024Installator.dk

Stejl læringskurve koster dyrt for nystartet VVS-installatør

18.12.2024Wieland Electric A/S

Sponseret

Vi byder Thomas Bøgh Laursen velkommen til Wieland Electric A/S!

17.12.2024METRO THERM A/S

Sponseret

METRO THERM fusionerer med KVM-Genvex

17.12.2024Installator.dk

Solplus A/S bliver en del af InstallatørGruppen

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle