15.05.2018  |  EL  |  Indeklima

Hospitalsinstallationer er i forfald

Gamle vandrør der springer, nedslidte ventilationsanlæg og nedbrud i utallige tekniske systemer. Det er hverdagen for patienter og personale på Region Hovedstadens hospitaler, fastslår ny rapport.

Hospitalerne i hovedstadsområdet er ved at falde fra hinanden, og det går udover patienternes behandling og sikkerhed, skriver Berlingske. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som Region Hovedstaden og konsulenthuset Rambøll står bag. 

Elevatorer, der bryder sammen, og adskillige systemsvigt, er nogle af de problemer, som de nedslidte hospitaler jævnligt må forholde sig til. I sidste ende er det patienterne, som betaler prisen, når eksempelvis det system, der forsyner dem med ilt, bryder sammen.

Problemerne omfatter også vandrør, der springer og giver skimmelsvamp, nedslidte ventilationssystemer, utætte og stoppede vandrør og udtjent sanitet, der ikke stemmer overens med hygiejnepolitikken og øger faren for smittespredning.

Læs også: Kommuner ignorerer opfordring til radon-tjek

”Vores hospitaler er i alarmerende dårlig stand. De forhold, vi mange steder byder patienter og medarbejdere er under al kritik. Når der f.eks. det seneste års tid har været nedbrud i strømforsyningen på Herlev Hospital i kortere eller længere perioder, er det ret alvorligt og går ud over patientbehandlingen”, siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til Berlingske.

Sygehuse bør renoveres for 700 millioner kroner om året
Ifølge rapporten er regionens sygehuse i en ”generel dårlig tilstand”, og man vurderer, at der i løbet af de næste ti år skal afsættes 700 millioner kroner om året til renovering af hospitalernes fysiske stand. En fjerdedel af bygningsmassen er decideret i ”kritisk stand”, hvor bygningerne er ved at falde sammen.

Særligt på to af Region Hovedstadens centrale hospitaler, nemlig Rigshospitalet og Herlev Hospital, står det slemt til. Allerværst er det på Rigshospitalet, hvor meget af bygningsmassen kan dateres tilbage til 1970’erne. Her trænger særlig installationer og anlæg til en kærlig hånd.

Læs også: DF og S: Energiforbrug i bygninger skal nedsættes

”Selv om vi løbende lapper problemerne, så er alt, hvad der ligger på lofter og bag vægge nedslidt. Overalt er der gamle installationer for vand, varme, ventilation, der for længst har overskredet deres tekniske levealder og jævnligt bryder sammen", siger driftschef på Rigshospitalet, John Mikkelsen, til Berlingske.

Sophie Hæstorp Andersen vil gerne have staten til at bidrage med flere penge til vedligeholdelse af de eksisterende hospitalsbygninger, men det afvises umiddelbart af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Ifølge ministeren investeres der i disse år 49 milliarder kroner til at renovere, forny og udbygge sygehuse over hele landet – og dermed også i Region Hovedstaden.

”Regionerne har selvfølgelig fortsat ansvaret for at vedligeholde de øvrige sygehuse, og det skal Region Hovedstaden få styr på”, siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.

- EST

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere