Hospitalsinstallationer er i forfald

Gamle vandrør der springer, nedslidte ventilationsanlæg og nedbrud i utallige tekniske systemer. Det er hverdagen for patienter og personale på Region Hovedstadens hospitaler, fastslår ny rapport.

Region Hovedstandens hospitaler er i alarmerende dårlig stand. Særligt slemt står det til med Rigshospitalet og Herlev Hospital. Arkivfoto..

Hospitalerne i hovedstadsområdet er ved at falde fra hinanden, og det går udover patienternes behandling og sikkerhed, skriver Berlingske. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport, som Region Hovedstaden og konsulenthuset Rambøll står bag. 

Elevatorer, der bryder sammen, og adskillige systemsvigt, er nogle af de problemer, som de nedslidte hospitaler jævnligt må forholde sig til. I sidste ende er det patienterne, som betaler prisen, når eksempelvis det system, der forsyner dem med ilt, bryder sammen.

Problemerne omfatter også vandrør, der springer og giver skimmelsvamp, nedslidte ventilationssystemer, utætte og stoppede vandrør og udtjent sanitet, der ikke stemmer overens med hygiejnepolitikken og øger faren for smittespredning.

Læs også: Kommuner ignorerer opfordring til radon-tjek

”Vores hospitaler er i alarmerende dårlig stand. De forhold, vi mange steder byder patienter og medarbejdere er under al kritik. Når der f.eks. det seneste års tid har været nedbrud i strømforsyningen på Herlev Hospital i kortere eller længere perioder, er det ret alvorligt og går ud over patientbehandlingen”, siger regionsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) til Berlingske.

Sygehuse bør renoveres for 700 millioner kroner om året
Ifølge rapporten er regionens sygehuse i en ”generel dårlig tilstand”, og man vurderer, at der i løbet af de næste ti år skal afsættes 700 millioner kroner om året til renovering af hospitalernes fysiske stand. En fjerdedel af bygningsmassen er decideret i ”kritisk stand”, hvor bygningerne er ved at falde sammen.

Særligt på to af Region Hovedstadens centrale hospitaler, nemlig Rigshospitalet og Herlev Hospital, står det slemt til. Allerværst er det på Rigshospitalet, hvor meget af bygningsmassen kan dateres tilbage til 1970’erne. Her trænger særlig installationer og anlæg til en kærlig hånd.

Læs også: DF og S: Energiforbrug i bygninger skal nedsættes

”Selv om vi løbende lapper problemerne, så er alt, hvad der ligger på lofter og bag vægge nedslidt. Overalt er der gamle installationer for vand, varme, ventilation, der for længst har overskredet deres tekniske levealder og jævnligt bryder sammen", siger driftschef på Rigshospitalet, John Mikkelsen, til Berlingske.

Sophie Hæstorp Andersen vil gerne have staten til at bidrage med flere penge til vedligeholdelse af de eksisterende hospitalsbygninger, men det afvises umiddelbart af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

Ifølge ministeren investeres der i disse år 49 milliarder kroner til at renovere, forny og udbygge sygehuse over hele landet – og dermed også i Region Hovedstaden.

”Regionerne har selvfølgelig fortsat ansvaret for at vedligeholde de øvrige sygehuse, og det skal Region Hovedstaden få styr på”, siger Ellen Trane Nørby til Berlingske.

- EST

Vølund Varmeteknik A/S

Sponseret

VARMEPUMPER TIL ALT OG ALLE

Danfoss Redan A/S

Sponseret

Ajour 2024

Relateret indhold

28.01.2025Genvex

Sponseret

Derfor bør du vælge et Combi-anlæg til dit projektbyggeri

28.01.2025Geovent

Sponseret

Geovent A/S introducerer en ny mobil udsugningsenhed - GeoGo Black W3!

24.01.2025Genvex

Sponseret

Sådan styrer du dit ventilationsanlæg med et Optima-display

16.01.2025Genvex

Sponseret

Er dit ventilationsanlæg klar til vinteren?

10.01.2025Genvex

Sponseret

Filterskift i dit Genvex-anlæg – derfor er det vigtigt

02.01.2025Dimex

Sponseret

Løsninger til optimal indendørs luftkvalitet på ISH 2025

13.12.2024Installator.dk

Intelligente ventilatorer udløser stor AI-pris

12.12.2024Genvex

Sponseret

Vidste du, at de levende julelys faktisk ikke er så gode for indeklimaet?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med Installator.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor tekniske installationer - el, VVS- og ventilationsbranchen.

Se flere temaer

Events

Se alle
Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Grundlæggende ventilationsteknik 1

Tre intensive og spændende kursusdage hvor du kan lære meget om ventilationsanlægs funktion, muligheder og begrænsninger - både i teorien og i praksis.

Dato

25.02.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup

Elsikkerhed.dk
Webinar
Installatørmøde webinar

Hvert år holder ELsikkerhed et webinar i forlængelse af vores fyraftensmøder for elinstallatører og ledende medarbejder med elfaglig baggrund. På webinaret ser vi på de seneste nye tiltag og krav for elektriske installationer. Vi tager den praktiske tilgang til emnerne og sørger for, at du får svar på dine spørgsmål.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Microsoft Teams

Dansk Standard
Kursus
Elektrisk sikkerhed på maskiner og anlæg

Kurset introducerer dig for de grundlæggende principper for elektrisk sikkerhed på maskiner og maskinanlæg. Vi gennemgår kravene i standarden EN 60204-1, der vedrører elektrisk sikkerhed på maskiner.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Dansk Standard, 12 etage, Sal 1 Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

Avidenz A/S
Kursus
Den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse (Kolding)

Tag den lovpligtige arbejdsmiljøuddannelse hos Avidenz - autoriseret arbejdsmiljørådgiver.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Scandic Kolding, Kokholm 2, 6000 Kolding

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak

Kurset giver dig dybdegående viden om køle- og varmepumpeanlæg med ammoniak som kølemiddel.

Dato

04.03.2025

Tid

08:00

Sted

Aarhus

Teknologisk Institut - Energi og Klima
Kursus
Solcelleanlæg – fra design til aflevering

Deltag i en interessant og effektiv kursusdag, hvor vi sætter fokus på både arkitektur, teknik, aflevering, økonomi og jura.

Dato

04.03.2025

Tid

08:30

Sted

Taastrup