21.11.2016  |  EL  |  Belysning

Indspark: Hvad gør LED effektivt?

Indhold fra partner Hvad er dette?

Mange faktorer spiller ind i forhold til effektiviteten af LED. I denne klumme ser vi nærmere på nogle af dem.

LED bliver mere og mere populært, hvilket skyldes de utallige fordele.

LED har en høj energieffektivitet, som overstiger de traditionelle lyskilder. Når man til dagligt taler om en lyskildes effektivitet, mener man dens lysudbytte, der kan måles i lumen per watt (lm/W). Dette målesystem tager hensyn til det menneskelige øjes sensitivitet.

En anden måleenhed er effektivitet karakteristeret ved radiometrisk kraft. Der er mange faktorer, der spiller ind i forhold til effektiviteten af LED. I denne klumme ser vi nærmere på nogle af dem.

Farvegengivelse
Farvespektrummet, der er baseret på en passende fosforomformer, har en afgørende betydning for lysdioders energieffektivitet. Forskellige farver fosfor er specielt udviklet til forskellige farvegengivelsesindeks (CRI), hvorfor de er optimeret til CRI-værdien og dennes effektivitet.

Man kan tydeligt se forskel på de forskellige LED’er i rødt lys, der er den farve, der giver det højeste tab og derfor ikke altid er optimal. Valget af CRI og farvetemperatur er begrænset af specifikationer, retningslinjer og specifikke krav til specifikt brug.

Farvetemperatur
Valget af farvetemperatur har som farvegengivelsen en stor indflydelse på en lyskildes energieffektivitet. Det kan bruges inden for rammen for eksisterende belysningsregler som en kontrol for effektivitetsplanlægningen af belysningsløsninger.

En LED med en korreleret farvetemperatur (CCT) på f.eks. 5.000K, hvilket er karakteriseret som højt, har normalt en højere effektivitet end en LED med f.eks. 3.000K CCT, der er karakteriseret som lavt.

Læs også: Fagfolk skriver: Er LED klar til at erstatte Halogen?

Inden for LED-belysning bruges der normalt en halvlederchip, der udsender blåt lys. For at kunne producere hvidt lys med LED bruger man fosfor. En del af lyset bliver konverteret til lys med længere bølgelængder, hvilket gør det muligt at se andre farver end blå. Denne konverteringsproces involverer tab, idet noget af lyset bliver lavet om til varme, når det konverteres.

For at minimere dette tab er det nødvendigt med en præcis tilpasning af absorberingen og de udladede bølgelængder fra omformeren.

Lyskilde med justerbar effektivitet
LED er typisk grupperet i forhold til farve og lysstyrke. Dette gør det muligt at justere armaturerne, så de passer til et bestemt område eller en ønsket belysningseffekt, når man ændrer på strømtætheden.

Grunden til, at dette er muligt, er den optoelektroniske halvleder, som medvirker til at belysningsfabrikanten kan justere effektiviteten – en feature, der ikke findes, når man bruger traditionelle lyskilder.

Effektiviteten af LED afhænger også af andre parametre end dem, der er nævnt i det ovenstående. Her kan nævnes maksimale driftsforhold eller driftstemperatur. NS22 er et eksempel på et LED-rør med høj effektivitet. Det har EU's højeste energieffektivitet på 190 lm/W, og produktet kan erstatte almindelige lysstofrør uden det er nødvendigt at ombygge armaturer eller lave andre ændringer.

Hvordan reduceres systemomkostningerne?
LED er i kraftig udvikling, og det store fokus på LED har skabt en meget effektiv lyskilde.

Det er dog ikke altid, at det er nødvendigt med en lyskilde, der er så kraftig som LED. Derfor kan man undre sig over, hvorfor netop LED er så efterspurgt på markedet. En af grundene er, at de mere effektive LED-lyskilder kan føre til markante energibesparelser, også selvom man ikke nødvendigvis har specifikt brug for LED.

Det er klart, at der er mange forskellige faktorer, der har indflydelse på effektiviteten af LED. Jo højere farvetemperatur, des større energieffektivitet, og jo højere CRI, des lavere energieffektivitet. LED har mange fordele, og der er stor forskel på traditionelle lyskilder og LED, som kan indstilles via arbejdsstrømmen. Dette er ikke muligt med traditionelle lyskilder, men det kan føre til store energibesparelser.

Mere fra Lumega

Lumega

Normasym er stiftet af den danske iværksætter Rune Søgaard Larsen. Virksomhedens hovedkontor er beliggende i Nordhavn med produktion i Sydkorea.Normasym skaber i samarbejde med ledende lysdesignere og ingeniører energibesparende belysningsarmaturer, som henvender sig til det professionelle marked.Normasym blev skabt for at møde den stadig stigende efterspørgsel på grønne løsninger i byggeriet. Sam…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere