Hvem har ret til fratrædelsesgodtgørelse?
En virksomhed opsiger en kleinsmed og en blikkenslager. Begge kræver fratrædelsesgodtgørelse, men virksomheden vil kun udebetale godtgørelse til blikkenslageren. Hvem har ret?
En virksomhed (A) ansatte i juni måned 2013 en kleinsmed (B) og en blikkenslager (C) til at udføre arbejde inden for medarbejdernes respektive fagområder. A er medlem af arbejdsgiverforeningen DS Håndværk & Industri. Hverken B eller C er organiseret i et forbund eller fagforening.
I løbet af maj 2014 bliver det nødvendigt at reducere i medarbejderstaben, og ud fra en samlet helhedsbetragning opsiges både B og C. Medarbejderne opsiges samtidig og fratræder i overensstemmelse med gældende opsigelsesvarsler.
Læs også: Må man kalde chefen en idiot på Facebook
Efter sin fratrædelse bliver B opmærksom på, at C har fået en fratrædelsesgodtgørelse fra A, mens B ikke har modtaget en sådan, hvorfor B straks retter henvendelse til A han føler sig snydt og vil have samme godtgørelse.
Læs også: Hvem har ret til erstatningsferie
A mener ikke, at B har krav på noget som helst yderligere fra virksomheden men retter for en sikkerheds skyld henvendelse til DS Håndværk & Industri for at få en afklaring på forskelsbehandlingen af de to tidligere medarbejdere.
Juridiske svar
DS Håndværk & Industris juridiske afdeling leverer hver måned svar på konkrete juridiske dilemmaer på installator.dk.
Beskrivelsen af retsstilling kan under ingen omstændigheder erstatte konkret juridisk rådgivning.
SVAR:
Det korte svar er, at A ikke har gjort noget forkert ved (kun) at betale godtgørelse til den ene medarbejder.
En blikkenslager har (lige som vvsere) under visse omstændigheder et overenskomstkrav på fratrædelsesgodtgørelse efter 9 måneders anciennitet i virksomheden. Dette er tilfældet for C.
En timelønnet medarbejder beskæftiget under timelønsoverenskomsten uden for vvs/blikkenslager-området har først krav på fratrædelsesgodtgørelse, når han har mindst 3 års anciennitet.
Det er helt uden betydning, hvorvidt medarbejderne er organiseret eller ej. Timelønsoverenskomsten er umiddelbart gældende mellem arbejdsgiver og lønmodtagerne. Men da der er forskellige overenskomsmæssige anciennitetskrav for betaling af fratrædelsesgodtgørelse, har både B og C fået korrekt betaling. Bs krav må derfor afvises.
-LA