Hver femte SMV mangler i den grønne omstilling
Kun knap hver tredje SMV er gået i gang med den grønne omstilling, og mange SMV’er har slet ikke grøn omstilling med i forretningen. Et stort virksomhedsprogram til i alt 600 millioner kroner skal brede den grønne omstilling længere ud.
I Danmarks titusinder af små og mellemstore virksomheder (SMV’er) gemmer der sig et stort potentiale for flere grønne virksomheder. For hver femte SMV er ikke kommet i gang med den grønne omstilling, og en lige så stor gruppe ser ikke umiddelbart grøn omstilling som en mulighed i forretningen.
Det er et af budskaberne i en ny publikation fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse - ”Genstart af danske SMV’er”. Publikationen baserer sig på data fra Danmarks Statistik og bestyrelsens nye virksomhedspanel, som 5.000 SMV’er har deltaget i.
Publikationens tal viser, at der er stort potentiale for mere grøn omstilling i SMV’erne, da kun 16 procent af SMV’erne har en egentlig strategi for grøn omstilling.
120 millioner til grøn omstilling
Grøn omstilling og cirkulær økonomi er en hjørnesten i det store virksomhedsprogram, som Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse og erhvervshusene i den kommende tid ruller ud til virksomheder over hele landet. Virksomhedsprogrammet er finansieret med 600 millioner kroner fra EU’s REACT-program, og heraf skal 120 millioner kroner gå til at styrke grønne erhvervsfremmeprojekter.
Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet og medlem af Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, peger på, at virksomhedsprogrammet åbner mulighed for, at endnu flere kommer i gang, og at de, der allerede er i gang, bliver endnu bedre til det grønne.
”Danmark har sat et ambitiøst klimamål, og hvis vi skal have reduceret CO2-udledningen med 70 procent i 2030, skal vi have flere SMV’er med på den grønne bølge”, siger han.
Nedbrydning af barriere
Publikationen fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse viser desuden, at SMV’erne peger på en række barriere i forhold til deres arbejde mod en grønnere omstilling. Her peger publikationen på, at den største barriere for grøn omstilling er manglende tid og medarbejderressourcer. Netop dette svarer 27 procent af virksomhederne ja til. 26 procent angiver, at de økonomiske, klimamæssige eller sociale gevinster er for små eller usikre, og 23 procent mangler kapital til at gennemføre grøn omstilling.
Virksomhedsprogrammets grønne spor skal netop opfylde nogle af virksomhedernes behov og sætte ind, hvor barriererne opleves. Gennem programmet får SMV’er mulighed for at få finansieret rådgivning om blandt andet grøn og digital omstilling, vækstrådgivning og forretningsudvikling samt indkøb af konkret teknologi, produktionsudstyr og software.
-CH