01.03.2017  |  VVS  |  Sanitet

Hvidovre sparer stort på vandregningen

Et omfattende projekt i Hvidovre Kommune har påvist vandbesparelser på 30-40 procent. Erfaringerne herfra skal nu bruges til at kickstarte projekter i andre kommuner.

I Hvidovre Kommune har man i de seneste tre år valgt at skrue op for vandbesparelserne og gradvist udskiftet samt opdateret udstyr på skoler, daginstitutioner, medborgerhuset, sundhedscentret for slet ikke at tale om rådhuset og hovedbiblioteket. Projektet er et led i Hvidovre Kommunes aktiviteter som klimakommune, og det er udført i samarbejde med leverandøren FM Mattsson Mora Group Danmark og lokale VVS’ere, der har stået for installationerne. Nu bruges erfaringerne til at iværksætte tilsvarende projekter andre steder.

Tænk stort fra begyndelsen
Martin Fjellerad har som driftsansvarlig i Hvidovre Kommune det overordnede ansvar for kommunens tekniske installationer. Han har været med på projektet siden starten, og det er ham, der aflæser målerne for at følge forbruget:

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

”For mig som driftsansvarlig er der tre plusser i det: For det første sparer det energi – det har vi bevist. Dernæst er der en driftsfordel, fordi vi får luget ud i de gamle installationer og får moderniseret armaturerne. Til sidst er der hele vedligeholdelsesdelen: Det bliver meget nemmere og meget mindre vedligehold for mig og mit team. Vi er ansvarlige for tusindvis kvadratmeter bygninger, så det skal gå hurtigt og virke første gang, for at vi kan holde alt i drift”, fortæller Martin Fjellerad.

Læs også: Forbrugerne skal selv blødgøre vandet

Han har gennem længere tid overvåget forbruget og besparelserne i et energiregistreringssystem for at blive klogere på, hvor det er smartest at sætte ind med kommende projekter. En af konklusionerne er, at man skal tænke stort, – jo større projekt, jo bedre besparelse opnår man. 

Spar op til 60 procent på vandregningen
Den viden fra Hvidovre Kommune bruger branchen nu til at gå til andre store offentlige kunder:

”Der er ikke mange, der tænker over vandregningen og de besparelser, man kan opnå ved at udskifte armaturer. I Hvidovre har vi på tre af projekterne vist, at vandforbruget kan reduceres med 30-40 procent, hvilket svarer til en besparelse på over 100.000 kroner til vand og opvarmning af vand. Det overrasker alle, vi taler med”, siger Liza Andersen, der er kommunikationschef hos FM Mattsson Mora Group Danmark.

Hun mener, at tilsvarende og sandsynligvis endnu større besparelser er mulige i kommuner og organisationer landet over:

”Der er et stort potentiale, flere steder forventer vi besparelser på op til 60 procent. Tilbagebetalingstiden er typisk på under to år, og det betyder, at det er inden for rammerne af, hvad man normalt i det offentlige kan iværksætte uden det store bureaukrati. Det vidner om, at det kan komme til at gå stærkt med den type projekter de kommende år”.

Læs også: Flere køber luksusbadekar

Vandbesparelse bør tages mere seriøst
Udskiftningerne i Hvidovre viste udover de store besparelser desuden, at de nye vandhaner giver den samme oplevelse hos brugerne. Der bliver sparet på vandet, men uden at der opleves et tab af komfort for dem, der vasker hænderne. 

Alligevel er der træghed i udviklingen. Vand står ikke øverst på listen over ønskede energibesparende renoveringer, og derfor oplever Liza Andersen, at det nogle gange kan være et langt, sejt træk.

”Det er i høj grad vores egne energirådgivere, der driver udviklingen. Vi skal have foden indenfor først og forklare om mulighederne, og først dér, sker der noget”, mener hun.
FM Mattsson Mora Group Danmark har dog gennemført lignende projekter i Odense, Rødovre, Ballerup og Københavns Kommune og peger på, at flere andre er undervejs. 

Mere fra Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

Installator.dk - Forum for el, VVS og ventilation

www.installator.dk

Installator.dk – forum for el, VVS og ventilation – er et erhvervsmedie og community, som dækker alle fagbrancher inden for installation, og som er målrettet direkte til og læses af fagfolk. Partnere på installator.dk kan bidrage aktivt med indhold/erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af installator.dk. Vi udkommer dagligt p…

Se virksomhedsprofil  

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere