24.08.2017  |  VVS  |  Branchen

Indspark: Hvorfor overholder kommunerne ikke reglerne for vejrkompensering?

Vejrkompensering har betydning for både miljø, energi og økonomi. Lovgivningen er helt klar på området, men alligevel vælger flere kommunalbestyrelser at give dispensation. Arbejdsgiverne rejser her en kritik.

I Arbejdsgiverne oplever vi, at fjernvarmeselskaberne søger og får dispensation til at private husstande ikke skal installere den lovpligtige vejrkompensering.

Det er her kommunalbestyrelserne i de enkelte kommune, der giver fjernvarmeselskaberne dispensation til at fravige kravet.

Vejrkompensering fungerer ved, at der installeres en automatik, som ved hjælp af en blandesløjfe eller regulering af varmeveksleren reducerer den temperatur, fjernvarmevandet har i husstanden.

Vejrkompensering tilpasser fremløbstemperaturen til det aktuelle behov ud fra udetemperaturen. Er det koldt udenfor, skal fremløbstemperaturen være varmere.

Læs også: Hvad koster din viden?

Optimerer temperaturstyringen
De typiske argumenter for vejrkompensering er, at temperaturstyringen i boligen optimeres, så der ikke er for meget effekt til rådighed, når der tændes for radiator og gulvvarme.

”Det er Arbejdsgivernes opfattelse, at det er i strid med gældende lovgivning, når fjernvarmeselskaberne søger og får dispensation”.

Jeff Jensen, branchekonsulent for VVS i Arbejdsgiverne

De lavere temperaturer på radiatorerne har betydning for komforten i huset. Blandt andet vil radiatorerne og rørsystemet have en lavere temperatur, og hermed vil der være færre gener i forbindelse med meget varme rør.

Lavere temperaturer vil også nedsætte konvektionen i rummet, så der hvirvles mindre støv rundt. Det vil også betyde, at støvet ikke vil blive "brændt af", hvilket betyder færre flygtige organiske forbindelser.

Det uønskede varmetab i rørsystemer bliver i øvrigt også begrænset, især i ældre huse.

Generelt ser man ofte, at en sænkning af rumtemperaturen på én grad giver en varmebesparelse på fem procent og i nogle tilfælde mere.

Læs også: Når kølemiddelvalg og energieffektivisering går hånd i hånd

Hvorfor gives der dispensation?
I Arbejdsgiverne har vi svært ved at se hvorfor, at Trafik- og Byggestyrelsen indfører love og regler, mens kommunalbestyrelserne herefter giver dispensation. Det har vi blandt andet set i Thisted og Hjørring, og andre forsyningsselskaber går med lignende overvejelser.

Det er Arbejdsgivernes opfattelse, at det er i strid med gældende lovgivning, når fjernvarmeselskaberne søger og får dispensation. Kommunalbestyrelserne dispenserer fra gældende love og standarder, der er vedtaget nationalt.

Vi kan i Arbejdsgiverne se, hvorfor at nogle kommunalbestyrelser kan være fristet til at give dispensation for vejrkompensering, når der i nogle tilfælde er tale om en længere tilbagebetalingstid. Men vi må også huske, at der er nogle tungtvejende argumenter i forhold til energi og miljø, som man ikke bare kan tilsidesætte efter forgodtbefindende.

Mere fra

  installator.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere