Individuelt lys skaber mere trivsel og produktivitet
Nyere forskning viser, at lys påvirker menneskers trivsel mindst lige så meget som luftkvalitet og støj. Problemet er, at vi ikke lægger mærke til det, og dermed risikerer man et arbejdsliv præget af træthed og uoplagthed. Løsningen er lys i rigelige mængder, der er tilpasset efter naturlig døgnrytme og individuelle behov, lyder det fra virksomheden LYS Technologies.
Lys er ikke bare lys. Korrekt tilpasset lys har stor indflydelse på produktivitet og trivsel på arbejdspladser, - så meget, at det kan måles og til dels også styres. Hos virksomheden LYS Technologies har man udviklet en metodik, som kombinerer seneste viden om lys med en app og en lille lyssensor, som placeres på hver enkelt medarbejder. Sensoren bæres hele dagen i en periode, og den indsamler data om lysmængde, lysperiode samt lysets farvetone. Det giver et temmelig præcist billede af personens lysmiljø.
Det er ved at gå op for bygherrer og myndigheder, at lys er vigtigere for vores trivsel, end vi hidtil har været opmærksomme på
Christina Friis Blach Petersen
Vi er skabt til at leve i udendørslys
”Alle kender det, at de har været ude en hel sommerdag. Man har det godt, og man er dejlig træt om aftenen. Det skyldes ikke kun, at man har ferie men i høj grad også, at man får optimalt lys. Masser af lys i dagtimerne, der gradvist reduceres henimod aftenen. Det er den slags lys, vi er skabt til at leve med, og hvis vi ikke får det, så kan det have mange negative konsekvenser”, siger Christina Friis Blach Petersen, der er direktør og stifter af virksomheden LYS Technologies.
Hendes virksomhed baserer sig på seneste forskning i, hvordan lys påvirker mennesker, produktivitet og velvære. LYS Technologies markedsfører nu et koncept, så den nye viden kan komme alle organisationer til gode. Konceptet består af en af app, en sensor og et onlinemodul, hvor virksomheder kan følge med i hvor godt medarbejderne trives.
Lysbehov er individuelt
Ved hjælp af en lille sensor, som bæres uden på tøjet, registreres den mængde og kvalitet af lys en medarbejder modtager i løbet af en dag. De data kombineres med en individuel undersøgelse af personens døgnrytme og lysbehov.
”Der er forskelle på, hvor meget lys og søvn vi har brug for. Det er til dels genetisk bestemt, til dels bestemt af alder og køn, men det væsentlige er, at vi nu temmelig præcist kan identificere individers kronotyper, altså hvor meget lys man individuelt har behov for at fungere optimalt,” fortæller Christina Friis Blach Petersen.
På den baggrund kan appen løbende foreslå forbedringer til arbejdslys, og appen kan, hvis brugeren tillader det, styre lyset, eksempelvis gennem Philips Hue-system.
LÆS OGSÅ: Belysning bidrager til trivsel og sundhed - og FN’s verdensmål
Lys bliver et ledelses- og HR-redskab
På et mere overordnet niveau kan virksomhedens HR-afdeling følge med i, om en afdeling eller en medarbejdergruppe får optimalt lys - og eventuelt sætte ind med tiltag i form af nyt lysdesign.
Christina Friis Blach Petersen mener, der er et stort potentiale i at optimere lys på arbejdspladser. Der er ifølge hende et stort gab mellem optimalt lys og det at leve op til forskrifterne i Bygningsreglementets om lys:
”Det er ved at gå op for bygherrer og myndigheder, at lys er vigtigere for vores trivsel, end vi hidtil har været opmærksomme på. Der er dog stadig lang vej. Der er en tendens til, at lys skal være så billigt som muligt. Selv på de nye supersygehuse, hvor folk arbejder 24 timer i døgnet, og patienter skal komme sig, ser vi, at lyset er meget dårligt. Det er paradoksalt, at vi bygger for milliarder af kroner, men glemmer at sikre lys, der gør, at vi kan arbejde og fungere bare nogenlunde effektivt”.
Lysets Dag stiller skarpt på lysdesign 16. september
Christina Friis Blach Petersen, direktør i LYS Technologies, holder foredrag om lysets påvirkning af mennesker på Lysets Dag 2021. I år har Lysets Dag fokus på lysdesign og hvordan vi kan blive bedre til at tilpasse kunstlys og dagslys til aktiviteterne, der foregår i vores bygninger. Lysets Dag finder sted den 16. september 2021 hos DCL, Borupvang 9, 2750 Ballerup. Lysets Dag arrangeres af Dansk Center for Lys og We Build Denmark. Tilmelding.
Det er ikke fordi, forskningen er ny. Man har forsket i lysets påvirkning på helbred i årtier. I 1970'erne blev der foretaget meget forskning inden for feltet. Men der var et dog gennembrud i forskningen i starten af 1990'erne, hvor man opdagede, mennesket har de såkaldte non-visual light sensitive celler i øjet. De har ikke noget med synet at gøre, men bruger lyset til at starte hormon produktioner i hjernen. Lys viste sig også at være den vigtigste tidsgiver til vores hjerne.
”De to seneste årtier har der været en vækst af forskningsprojekter indenfor lys og døgnrytmer ved ledende forskningsinstitutioner over hele verden. Da vi startede vores virksomhed for næsten fem år siden, var det netop for at oversætte noget af al den viden, som eksisterer indenfor videnskaben, til værdi for mennesker”, siger Christina Friis Blach Petersen.
Denne artikel er del af et tema:
Tema om belysning 2021